Mont St Michel

Een roadtrip door Noord Frankrijk

In het noorden van Frankrijk vind je stranden, imposante kliffen, duinen, ongerepte kusten en overblijfselen van een heftige geschiedenis. De kust van Noord Frankrijk is het ideale gebied om om te wandelen, cultuur te snuiven en iets meer te leren over de geschiedenis. Bekijk deze roadtrip door Noord-Frankrijk langs de Opaalkust (Côte d’Opale) in het noorden van Frankrijk in de regio Nord-Pas-de Calais.  

Roadtrip Noord Frankrijk

Stop 1: Dunkerque (Dunkirk)

Rij je vanaf België Frankrijk in, dan kom je in de Nord-Pas-de-Calais regio. Dunkirk (Duinkerke of Dunquerke) is Frans/Vlaams en heeft verschillende bezienswaardigheden: van wandelingen aan het strand tot musea.

Wil je meer leren over de 1940 evacuatie van Duinkerke, stop bij het non-profit museum Mémorial du Souvenir. Het is museaum is gehuisvest in Bastion 32, een in 1874-gebouwde kustverdedigingsbasis. Bastio was het hoofdkwartier van de Franse en geallieerde troepen tijdens de slag om Duinkerke en operatie Dynamo.

Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de duinen of langs de zee.

Meer informatie over Duinkerk vind je op Toerism-Dunkirk.

Les Deux Caps

De grootste bezienswaardigheden liggen op de route van Calais naar Boulogne. Je rijdt langs een prachtig kustgebied met leuke dorpjes en bijzondere rotsachtige kapen; Les Deux Caps. Dit zijn twee kliffen waarvan Cap Blanc Nez de spectaculairste is. Bij helder weer kan je Engeland zelfs zien liggen. Op beide kliffen vind je bunkers en bomkraters uit de Tweede Wereldoorlog.

Op beide kapen, de Cap Blanc Nez en Cap Gris Nez, is het genieten voor wandelaars. Je vindt imposante witte kliffen, een ruige brede kust met duinen en een prachtige wandelomgeving. Absoluut een bezoek waard!

Cap Blanc-Nez is de hoogste met 133 meter hoge krijtrotsen. Ook vindt men deze de meest indrukwekkende klif van de twee. Je kijkt hier uit over de streek en de rotskust van Engeland, aan de overkant van het Kanaal. Een mooi gebied ook voor wandelingen.

Cap Gris-Nez is de tweede kaap, 50 meter boven de zeespiegel. Cap Gris-Nez ligt 16 km zuidelijker van Cap Blanc-Nez.

Parkeren bij Les Deux Caps

Als je op doorreis bent dan kun je de auto onderaan de obelisk op Cap Blanc-Nez parkeren en rondkijken. Wil je wandelen? Begin dan vanaf Sangette en loop langs de kust naar Cap Blanc-Nez.

〰 Bekijk op Wikiloc andere wandelroutes in Cap Blanc-Nez

Stop 2: Boulogne-sur-Mer

Boulogne-sur-Mer is de hoofdstad van de Opaalkust en perfect voor een (mid)dag. Het is één van de belangrijkste vissershavens van Frankrijk en er is een groot aquarium, Nausicaá, dat de meeste bezoekers naar de stad trekt.

Helaas komen weinig bezoekers echt in de binnenstad van Boulogne-Sur-Mer. De stad is echter wel gericht op toeristen en je vindt hier dan ook veel Britse pubs, wijnbars en restaurantjes.

Het stadscentrum is ommuurd en de stad is erg geschikt om een wandeling te maken over de stadswallen, Promenade des Remparts . Breng ook een bezoek aan de koepelvormige basiliek en doe een drankje op het plein voor het stadhuis van Boulogne-sur-Mer.

Stop 3: Wissant

Tussen beide kapen ligt het schilderachtige kustplaatsje Wissant. Maak hier een korte stop om vissers in actie te zien en bekijk de leuke witte huisjes. Vanaf het strand in Wissant heb je ook uitzicht over Cap Blanc-Nez.

Stop 4: Wimereux

Bij het badplaatsje Wimereux vind je mooie stranden, en Anglo-Normandische gebouwen. Verder kun je hier heerlijk wandelen op paden die goed worden aangegeven met wegwijzers. Voor een wandeling door dit duinengebied vertrek je vanuit Wimereux en volg je ‘La Baie de Saint-Jean’, een wandeling die ook ergens samenvalt met de GR120 du Littoral. Het uitzicht bij de kliffen is spectaculair en je zult hier ook veel vogels en mooie natuur vinden. Bij Ambleteuse kom je het Fort van Ambleteuse, een voormalig militair fort, tegen.

Stop 5: Baai van Somme

De Baai van Somme en de kust zijn een mekka voor liefhebbers van actieve vakanties, wandelaars en vogelspotters. Het is één van de prachtigste natuurgebieden in Frankrijk. In het natuurgebied liggen vele wandelpaden en ook een educatief centrum. Maak een wandeling vanuit Saint-Valéry-sur-Somme – een stad met een historisch verleden – naar Cap Hornu of Cap Hourdel. Je hebt hier uitzicht over de baai en Le Crotoy.

Overnachten in Noord-Frankrijk

Met de coronamaatregelen kunnen we ons goed voorstellen dat je het liefst met de camper of tent op pad gaat om een roadtrip te maken. In dat geval raden we aan om goed te zoeken naar een camping waar ze hygiëne hoog in het vaandel hebben. Op de website van de ANWB vind je bijvoorbeeld een lijst van campings die speciale coronamaatregelen hebben genomen, wel zo fijn.