Click here for English website
surfbus Madeira

Een roadtrip plannen: een guide voor op de weg

Een roadtrip of road trip is een lange reis op de weg. Meestal leg je deze af met een auto. Een roadtrip is in allerlei opzichten ideaal: je bepaalt je eigen roadtrip route, snelheid van reizen en je hebt de vrijheid om te gaan wanneer je wilt. Plan je trip met onze beste tips. Zo kom je nooit meer voor verrassingen te staan. 

Roadtrip plannen: onze beste tips!

#1 Zorg dat je het juiste rijbewijs in bezit hebt: internationaal rijbewijs nodig of niet?

Ga je een auto huren? Voor bepaalde landen is een internationaal rijbewijs nodig. Deze kun je op bij de balie van de ANWB aanvragen. Twijfel je of je voor het land van jouw wens een internationaal rijbewijs nodig hebt? Bekijk dan ons volledig overzicht van landen waar je een internationaal rijbewijs voor nodig hebt.

Weet jij vanaf welke leeftijd je in een huurauto mag rijden? De gemiddelde minimum autohuur-leeftijd verschilt per land. In Amerika moet je bijvoorbeeld minimaal 21 jaar zijn. Voor jonge bestuurders, tot 25 jaar, komt er nog een toeslag van zo’n € 20,- euro per dag bovenop de huurprijs. Lees je van te voren daarom altijd goed in voordat je een auto huurt, zodat je weet waar je aan toe bent!

#2 Zorg dat je een goede verzekering hebt

Of je nou met een huurauto of je eigen auto op roadtrip gaat. Zorg dat je goed verzekert bent.

Huurauto

Huurauto’s zijn vaak vrij nieuw en als je de auto total loss rijdt, kan de schade oplopen tot de koopprijs van de auto. Een huurauto in het buitenland valt nooit onder de dekking van je Nederlandse autoverzekering?

En ook niet onder de dekking van je reisverzekering. Je hebt altijd een aparte verzekering nodig die je bij het verhuurbedrijf afsluit (bron: Independer).

Eigen auto

Ga je met een eigen auto op reis? Zorg dan dat je goed verzekert bent. Wanneer je een autoverzekering wil gaan afsluiten, is het natuurlijk belangrijk dat je kiest voor een autoverzekering die het beste bij jouw situatie past. Er zijn namelijk een hoop extra’s die je kan toevoegen aan de verzekering, maar wanneer deze juist niet bij jouw situatie passen, is het zonde om dat de toen. Op Overstappen.nl kun je jouw autoverzekering berekenen en met verschillende aanbieders vergelijken. Op die manier kom je er achter welke verzekering het beste bij jou past. Wanneer je er klaar voor bent en de juiste verzekering hebt gevonden, kun jouw autoverzekering afsluiten.

Bekijk ook de goedkoopste autoverzekering van Nederland.  

#3 Kies de juiste auto voor je roadtrip

Natuurlijk hangt het helemaal van je bestemming af wat voor auto je kiest. Kijk goed naar wat voor wegen er op je roadtripbestemming zijn.

Zijn er veel zandwegen? Dan kan het handig zijn om een 4×4 auto te huren. In Costa Rica bijvoorbeeld, is dit ook de meest voorkomende auto.Reserveer je auto wel op tijd om die leuke auto te huren. 

Tip: weet je niet hoe ver je gaat reizen (in kilometers)? Kies dan voor kilometervrij reizen en vergeet je verzekering niet!

Ga je langer op reis? Dan loont het om te kijken naar een tweedehands auto die je aan het einde van je reis weer kunt verkopen.

#4 Kies voor duurzaam

Auto’s zijn niet bepaald duurzaam, laat staan een camper. Per liter brandstof komt er een hoeveelheid CO2 de lucht in. Maar een autorit naar Noorwegen is nog altijd duurzamer dan met het vliegtuig naar Londen. 

Rij je elektrisch? Wist je dat een elektrische auto ook (nog) niet duurzaam is? Want wat gaan we met de lithium-ion batterijen doen als ze “op” zijn. Maar hoe zuiniger een auto rijdt, hoe minder CO2 per gereden kilometer. 

Een organisaties die bezig is om groener te reizen is Sunny Cars. Sunny Cars werkt samen met GreenSeat en compenseert de CO2-uitstoot van je huurauto door  huishoudens in ontwikkelingslanden toegang te geven tot duurzame energie. Afgelopen jaar heb ik al twee keer een auto via Sunny Cars gehuurd en wat mij naast het duurzame aspect bevalt is de duidelijkheid wat in de huurauto inbegrepen zit en de klantenservice.

Verkeersregels Langkawi Maleisie

5# Wees voorbereid op de weg: weet de verkeersregels

Wist je dat je in Amerika bij een kruispunt voorrang krijgt als je de eerste bent die aan komt rijden? Nee? Wist je dat ze in Thailand links rijden? Zorg dat je bekend bent met de verkeersregels van het land dat je bezoekt. Hieronder een aantal tips voor het plannen van je roadtrip in een ander land:

 • Voor Europa kun je je inlezen over verkeersregels in landen op de website van de AA
 • Australië heeft veel informatie over verkeersregels op de officiële toeristensite
 • Over de VS vind je informatie op USA.gov (let op de verschillen in staten!)
 • Reis je naar een land in Azië, check dan in elk geval het reisadvies voor toeristen op de website van de overheid van dat land of op de officiële toeristensite.

6# Wees voorbereid op lange afstanden

Als je zelf rijdt dan moet je altijd voldoende rust nemen om de benen te strekken, rustig te eten en om de focus op de weg te houden.

Niks zo vervelend als een lange rit om van de ene naar de andere bestemming te rijden. Na enkele uren begint je kont pijn te doen en soms dommel je wat weg. Als je de bestemming bereikt is het het gelukkig allemaal waard, maar je moet er eerst komen. Hoe overleef je zo’n lange afstand op de weg? Ik heb een aantal tips voor jou om lange afstanden tijdens je roadtrip te overleven.

 • Rij niet meer dan 8 uur op een dag

Hoe verleidelijk het ook lijkt om in die korte weken zoveel mogelijk van je bestemming te zien, 8 uur op een dag rijden is voor niemand goed. Pak je rust!

 • Neem regelmatig pauzes van minimaal 15 minuten en het liefst elke 3 uur

Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk op je bestemming aankomen, maar vergeet je je pauzes niet?

 • Stop om de 2 uur, vooral als je niet gewend bent aan rijden op lange afstanden
 • Voel je je slaperig? Stop dan op een veilige plek.
 • Het schijnt dat twee kopjes cafeïne het beste is
 • Plan de roadtrip zodat je genoeg pauzes kan nemen en eventueel ergens kan overnachten. Zelfs buschauffeurs mogen niet meer dan 9 uur in een dag rijden
 • Begin niet aan een lange reis als je moe bent
 • Een zware maaltijd kan je moe maken
 • ‘s nachts rijden? Dat kan extra gevaarlijk zijn als je gewend bent om rond dat tijdstip te slapen, vooral in de ochtend!

#7 Vermijd snelwegen (en tol)

Snelwegen zorgen dat je snel op je bestemming bent, maar ze zijn vooral heel saai. De binnenweggetjes zijn veel leuker toch? En je ziet nog eens wat moois. Je bent niet voor niets op een roadtrip toch? Zo maakten wij onze roadtrip van Utrecht naar Zandvoort op de kleinere weggetjes met onze Go Boony Camper. Naast het feit dat de camper niet zo snel kon, was het ook veel leuker om rond te kijken. Berg – en binnenwegen duren natuurlijk wel een stukje langer over het algemeen.

#8 Handige websites om je roadtrip te plannen

Een aantal websites die je kunnen helpen met het plannen van een roadtrip zijn 

Furkot; Klik je bestemming(en) op de kaart en laat Furkot berekenen hoeveel tijd je nodig hebt om daar te komen.
.
Sygic; Ontdek topattracties en verborgen pareltjes en plan je route elke dag opnieuw.

Zorg dat je ook altijd offline je route kunt plannen. Er kan altijd iets gebeuren waardoor je geen toegang hebt tot je telefoon. Zorg dat je een offline kaart hebt van je bestemming. 

Heb jij al ervaring met roadtrips? Wat is jouw ultieme tip?

Meer roadtrip inspiratie?

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd in 2013 en volledig ge-update voor 2019

 1. In de VS is het onmogelijk om met openbaar vervoer te gaan. Is daar heel slecht geregeld en behoorlijk duur. Ook in een de national parks rijden (vaak) geen bussen, en die zijn zo groot dat je daar wel echt een auto moet hebben. Het is echt een land voor eigen vervoer. Nu is de benzine daar 1 dollar per liter(tenminste…vorig jaar was dat zo), dus ongeveer 70eurocent. Best wel goedkoop dus. Bij motels en hostels is vaak een parkeerplaats waar je gratis je auto kan parkeren. San Francisco moet je sowieso niet met de auto in gaan, met die heuvels is dat echt niet te doen haha. Wat ik het grote nadeel vind van het OV is dat je op bepaalde tijden die bus moet hebben, en van A naar B kunt maar niet kunt stoppen daar tussenin. En je kan ook niet ergens heen gaan waar de bus niet heen gaat…

 2. Lijkt me super zon roadtrip! Heb alleen geen rijbewijs, dus ben een beetje afhankelijk van met wie ik zou gaan. Vond het wel heerlijk om tijdens vakanties een auto te hebben. Kom je toch net wat verder. Door zuid Italië met de auto was echt super!

 3. Oef, eigenlijk vind ik beide manieren wel heel tof. In Australie huurden we een busje en die vrijheid was toch wel heel erg fijn. Aan de andere kant vind ik het openbaar vervoer soms de perfecte manier om op plekken te komen waar je eerder wellicht niet zou komen.. Plus dat steden gewoon gemakkelijker te bereiken zijn!

 4. Ahh té vet. Ikzelf heb echt nul verstand van auto’s en mijn vriend geeft niks om reizen :’). Maar in de USA zijn we met een camper drie weken wezen trippen, supergaaf!

 5. Die trip van Floortje naar China over land, wow die wil ik ook maken ooit! Doe mij maar een beetje afwisseling trouwens. Soms wil ik een roadtrip maken, soms wil ik juist met het OV omdat je dan lekker kunt lezen en ontspannen tijdens het reizen. Alhoewel, ik moet sowieso eerst mijn rijbewijs maar eens halen.

 6. Ik wil heel graag nog een keertje roadtrippen! Het liefst door de USA, Nieuw-Zeeland of Australië. En het liefst nu, als het kan. Zucht.. ;-)

 7. Roadtrippen! Absolutely! Die vrijheid verdient geen +1 maar een +15 ofzo. Dat is zo fijn! Als je met meerdere mensen gaat is het qua rust ook wel goed te doen omdat je dan om de beurt achter het stuur kruipt. De ander speelt dan voor DJ voor de heerlijkste roadtrip-liedjes; ook al een pluspunt! Het hangt ook erg af van het gebied waar je heen wil, zoals Esther al zei; soms is er geen goed openbaar vervoer en moet je alsnog eigen vervoer regelen.

  X

 8. SI SI, SI!~
  Toen ik krap een half jaartje met mijn huidige vriendje was zijn we in zijn (‘ons’) VW t2 oldtimer busje naar Frankrijk gereden met als doel….. wind en golven.
  Gewoon langs de kust naar beneden gedenderd tot in Spanje! Geen pech gehad, mazzel, want we hadden natuurlijk (toen nog) de ballen verstand van de motor.
  Het wakker worden en de gordijntjes open doen en dan naar Mont St. Michel kijken of een paar jaar later op de camping op de klif waar we zo recht de zee op keken in Denemarken…
  Europa is super voor road trips en zéker een must do wat mij betreft ;)
  Het hoeft niet direct een maanden plan te zijn. Een paar weekjes roadtrippen door France of Denemarken (of Noorwegen(!)) is ook super sweet!

 9. Haha toch maar wel de autobanden post? Je hebt er een super leuk artikel van gemaakt! Ik vind roadtrippen ge-wel-dig. Die reis die Floortje maakte? Lijkt me zoo tof! Al moet je dan wel iets meer verstand hebben van auto’s en banden vervangen en die dingen. In NZ hadden we onze Spaceship; als ik weer terug zou gaan, zou ik het precies hetzelfde doen. Die vrijheid is zo fijn; en wakker worden midden in de natuur is priceless! Hoe is het verder met je? Druk druk druk? Hoop dat alles goed gaat! X

 10. Lastig, het is allebei erg leuk. Toch denk ik dat ik een lichte voorkeur heb voor eigen vervoer. Why? Ik ben lichtelijk wagenziek en als ik zelf in de bergen of op hobbelige wegen rijd, heb ik nergens last van. In een bus word ik er vaak wel misselijk van. Mijn afweging is dus heel praktisch ;-)

 11. Ik ben voor afwisseling. Ik heb laatst een roadtrip gedaan, maar vind reizen via openbaar vervoer ook geweldig. Je hebt trouwens een afweging vergeten! Namelijk overnachting. Als je een goed busje hebt dan kan je kosten besparen door in het busje te blijven slapen, die mogelijkheid heb je niet met openbaar vervoer. +1 voor eigen vervoer dus!

 12. Ik vind het heerlijk om met de auto op pad te zijn. Gewoon zelf je route bepalen. Vrijheid, blijheid. Ik vond het heerlijk om dit jaar in Oostenrijk op pad te gaan en we denken erover om een volgende keer (na Nieuw Zeeland) weer verder op pad te gaan door Europa. Maar ooit wil ik ook nog eens trip maken per trein hoor. Dat lijkt me tof. Naar Wenen of Zwitserland ofzo. Relaxte manier van reizen ook!

 13. Juist tof toch een road trip! Echt een road trip noem ik het nooit, maar wij reizen altijd rond met de auto. Dan wel van hotel naar hotel en van te voren vastgelegd, maar het is heerlijk!!!

 14. Jeeej, leuke post! Ik ben dol op roadtripjes! Stoppen wanneer je wilt, stoppen op de plekken waar ze wel lekker eten hebben, de bus doet dit vaak niet, haha. Ik ben een en al plus voor eigen vervoer. Alhoewel de trein en bus wel relaxt zijn als je ‘meteen’ vakantie wilt hebben. Instappen en nergens meer aan denen…

 15. Heb jij een keer een roadtrip ondernomen? Een roadtrip lijkt me heeeel gaaf! Ik moet eerst wel mijn rijbewijs halen, haha;-)

 16. Ik wil echt zo graag een roadtrip door de US doen! Gewoon lekker zelf rondrijden en je tijd nemen.. Lijkt me heerlijk!

 17. Het is echt mijn droom om nog eens in zo’n gaaf Volkswagen busje door Europa of Noord Amerika te reizen…

 18. Jaaaaa superleuk ik ben voor!
  Vind het zo’n gevoel van vrijheid geven. Gaan en staan waar je wilt, en het is zo gezellig in de auto.
  Lekker meezingen en gek doen, stoppen waar je wilt om mooie plekjes te zien.

 19. Hell yeah! Road trippen is het heerlijkste dat er is. Al ligt het er aan wat voor soort reis het is: als ik ga backpacken in Azië doe ik alles het liefst met het OV. Maar ga ik naar Australië of Canada of Amerika of gewoon een ander leuk idee, dat lijkt me dan fantastisch met een VW camper. Oh, heerlijk. In Afrika heb ik ook fantastische road trips gemaakt. Gewoon kijken waar je terecht komt. Niceeee!

 20. Roadtripping is zo leuk. Auto vind ik het relaxed. Lekker veel vrijheid, heerlijk. En lekker het gas intrappen als het nodig is. Ook in de steden is een auto makkelijk. Met de bus ben je zo afhankelijk en je zit vaak zo krap :-/

 21. Ja! Altijd ja op roadtrip! Helaas nog nooit gedaan. Ooit! Some day very soon hopefully :)

 22. Ik heb zo’n 3 weken door West Amerika een roadtrip gemaakt en dat is echt een aanrader. Zoveel moois te zien, ben vooral verliefd op alle natuurparken die je er hebt maar san fran is ook geweldig! Doen dus! En in Europa is een roadtrip maken trouwens ook heel vet.

 23. in canada voelde ik me al zo afhankelijk van mijn familie daar omdat ik mijn moeder en zusje alle drie geen rijbewijs hebben, konden we dus niets zelf. het ov daar en in de us probably ook is echt dramatisch XD

 24. Ik heb er nog niet zoveel ervaring mee, maar ik wil het wel wat meer gaan doen. Voor korte afstanden in de zomer kan het erg leuk en mooi zijn :)

Comments are closed.