surfbus Madeira

Een roadtrip plannen: een guide voor op de weg

Een roadtrip of road trip is een lange reis op de weg. Meestal leg je deze af met een auto. Een roadtrip is in allerlei opzichten ideaal: je bepaalt je eigen roadtrip route, snelheid van reizen en je hebt de vrijheid om te gaan wanneer je wilt. Plan je trip met onze beste tips. Zo kom je nooit meer voor verrassingen te staan. 

Roadtrip plannen: onze beste tips!

#1 Zorg dat je het juiste rijbewijs in bezit hebt: internationaal rijbewijs nodig of niet?

Ga je een auto huren? Voor bepaalde landen is een internationaal rijbewijs nodig. Deze kun je op bij de balie van de ANWB aanvragen. Twijfel je of je voor het land van jouw wens een internationaal rijbewijs nodig hebt? Bekijk dan ons volledig overzicht van landen waar je een internationaal rijbewijs voor nodig hebt.

Weet jij vanaf welke leeftijd je in een huurauto mag rijden? De gemiddelde minimum autohuur-leeftijd verschilt per land. In Amerika moet je bijvoorbeeld minimaal 21 jaar zijn. Voor jonge bestuurders, tot 25 jaar, komt er nog een toeslag van zo’n € 20,- euro per dag bovenop de huurprijs. Lees je van te voren daarom altijd goed in voordat je een auto huurt, zodat je weet waar je aan toe bent!

#2 Zorg dat je een goede verzekering hebt

Of je nou met een huurauto of je eigen auto op roadtrip gaat. Zorg dat je goed verzekert bent.

Huurauto

Huurauto’s zijn vaak vrij nieuw en als je de auto total loss rijdt, kan de schade oplopen tot de koopprijs van de auto. Een huurauto in het buitenland valt nooit onder de dekking van je Nederlandse autoverzekering?

En ook niet onder de dekking van je reisverzekering. Je hebt altijd een aparte verzekering nodig die je bij het verhuurbedrijf afsluit (bron: Independer).

Eigen auto

Ga je met een eigen auto op reis? Zorg dan dat je goed verzekert bent. Wanneer je een autoverzekering wil gaan afsluiten, is het natuurlijk belangrijk dat je kiest voor een autoverzekering die het beste bij jouw situatie past. Er zijn namelijk een hoop extra’s die je kan toevoegen aan de verzekering, maar wanneer deze juist niet bij jouw situatie passen, is het zonde om dat de toen. Op Overstappen.nl kun je jouw autoverzekering berekenen en met verschillende aanbieders vergelijken. Op die manier kom je er achter welke verzekering het beste bij jou past. Wanneer je er klaar voor bent en de juiste verzekering hebt gevonden, kun jouw autoverzekering afsluiten.

Bekijk ook de goedkoopste autoverzekering van Nederland.  

#3 Kies de juiste auto voor je roadtrip

Natuurlijk hangt het helemaal van je bestemming af wat voor auto je kiest. Kijk goed naar wat voor wegen er op je roadtripbestemming zijn.

Zijn er veel zandwegen? Dan kan het handig zijn om een 4×4 auto te huren. In Costa Rica bijvoorbeeld, is dit ook de meest voorkomende auto.Reserveer je auto wel op tijd om die leuke auto te huren. 

Tip: weet je niet hoe ver je gaat reizen (in kilometers)? Kies dan voor kilometervrij reizen en vergeet je verzekering niet!

Ga je langer op reis? Dan loont het om te kijken naar een tweedehands auto die je aan het einde van je reis weer kunt verkopen.

#4 Kies voor duurzaam

Auto’s zijn niet bepaald duurzaam, laat staan een camper. Per liter brandstof komt er een hoeveelheid CO2 de lucht in. Maar een autorit naar Noorwegen is nog altijd duurzamer dan met het vliegtuig naar Londen. 

Rij je elektrisch? Wist je dat een elektrische auto ook (nog) niet duurzaam is? Want wat gaan we met de lithium-ion batterijen doen als ze “op” zijn. Maar hoe zuiniger een auto rijdt, hoe minder CO2 per gereden kilometer. 

Een organisaties die bezig is om groener te reizen is Sunny Cars. Sunny Cars werkt samen met GreenSeat en compenseert de CO2-uitstoot van je huurauto door  huishoudens in ontwikkelingslanden toegang te geven tot duurzame energie. Afgelopen jaar heb ik al twee keer een auto via Sunny Cars gehuurd en wat mij naast het duurzame aspect bevalt is de duidelijkheid wat in de huurauto inbegrepen zit en de klantenservice.

Verkeersregels Langkawi Maleisie

5# Wees voorbereid op de weg: weet de verkeersregels

Wist je dat je in Amerika bij een kruispunt voorrang krijgt als je de eerste bent die aan komt rijden? Nee? Wist je dat ze in Thailand links rijden? Zorg dat je bekend bent met de verkeersregels van het land dat je bezoekt. Hieronder een aantal tips voor het plannen van je roadtrip in een ander land:

 • Voor Europa kun je je inlezen over verkeersregels in landen op de website van de AA
 • Australië heeft veel informatie over verkeersregels op de officiële toeristensite
 • Over de VS vind je informatie op USA.gov (let op de verschillen in staten!)
 • Reis je naar een land in Azië, check dan in elk geval het reisadvies voor toeristen op de website van de overheid van dat land of op de officiële toeristensite.

6# Wees voorbereid op lange afstanden

Als je zelf rijdt dan moet je altijd voldoende rust nemen om de benen te strekken, rustig te eten en om de focus op de weg te houden.

Niks zo vervelend als een lange rit om van de ene naar de andere bestemming te rijden. Na enkele uren begint je kont pijn te doen en soms dommel je wat weg. Als je de bestemming bereikt is het het gelukkig allemaal waard, maar je moet er eerst komen. Hoe overleef je zo’n lange afstand op de weg? Ik heb een aantal tips voor jou om lange afstanden tijdens je roadtrip te overleven.

 • Rij niet meer dan 8 uur op een dag

Hoe verleidelijk het ook lijkt om in die korte weken zoveel mogelijk van je bestemming te zien, 8 uur op een dag rijden is voor niemand goed. Pak je rust!

 • Neem regelmatig pauzes van minimaal 15 minuten en het liefst elke 3 uur

Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk op je bestemming aankomen, maar vergeet je je pauzes niet?

 • Stop om de 2 uur, vooral als je niet gewend bent aan rijden op lange afstanden
 • Voel je je slaperig? Stop dan op een veilige plek.
 • Het schijnt dat twee kopjes cafeïne het beste is
 • Plan de roadtrip zodat je genoeg pauzes kan nemen en eventueel ergens kan overnachten. Zelfs buschauffeurs mogen niet meer dan 9 uur in een dag rijden
 • Begin niet aan een lange reis als je moe bent
 • Een zware maaltijd kan je moe maken
 • ’s nachts rijden? Dat kan extra gevaarlijk zijn als je gewend bent om rond dat tijdstip te slapen, vooral in de ochtend!

#7 Vermijd snelwegen (en tol)

Snelwegen zorgen dat je snel op je bestemming bent, maar ze zijn vooral heel saai. De binnenweggetjes zijn veel leuker toch? En je ziet nog eens wat moois. Je bent niet voor niets op een roadtrip toch? Zo maakten wij onze roadtrip van Utrecht naar Zandvoort op de kleinere weggetjes met onze Go Boony Camper. Naast het feit dat de camper niet zo snel kon, was het ook veel leuker om rond te kijken. Berg – en binnenwegen duren natuurlijk wel een stukje langer over het algemeen.

#8 Handige websites om je roadtrip te plannen

Een aantal websites die je kunnen helpen met het plannen van een roadtrip zijn 

Furkot; Klik je bestemming(en) op de kaart en laat Furkot berekenen hoeveel tijd je nodig hebt om daar te komen.
.
Sygic; Ontdek topattracties en verborgen pareltjes en plan je route elke dag opnieuw.

Zorg dat je ook altijd offline je route kunt plannen. Er kan altijd iets gebeuren waardoor je geen toegang hebt tot je telefoon. Zorg dat je een offline kaart hebt van je bestemming. 

Heb jij al ervaring met roadtrips? Wat is jouw ultieme tip?

Meer roadtrip inspiratie?

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd in 2013 en volledig ge-update voor 2019