Klimmer aan de rots van Krabi

Beklim de limestones in Krabi

De eilanden van Thailand zijn niet alleen ideaal om lekker aan het strand te liggen, je kunt in Krabi ook goed klimmen. Vooral Krabi is een klimmersparadijs, de kalkrotsen van Krabi trekken klimmers van over de hele wereld: gevorderd, maar ook beginner.

Eerste keer klimmen, neem een les

Als je nog nooit geklommen hebt is het slim om een lesje klimmen te nemen. Wij kozen voor Krabi Rock Climbing op Railey omdat ze goede reviews hebben. Persoonlijk vond ik de les niet heel denderend. Klimmen in Krabi is  populair en je zult de muur daarom ook delen met klimmers van de andere scholen. Maar als beginner zul je waarschijnlijk niet zo snel stilstaan bij de gevaren van klimmen. Onderaan de rots zag ik heel veel meisjes met hun mobiel in de hand afdalen. Tsja, je hebt het pas meegemaakt als je het hebt #geinstagrammed toch? ;-)

We werden ook door de organisatie van Krabi Rock Climbing opgehaald van ons hotel in Krabi en naar de boot gebracht. Dat zit in de prijs inbegrepen.

Kijk er trouwens ook niet van op als je achterin de pick-up truck aan de auto moet hangen als je van je hotel wordt opgehaald, het is en blijft Azië :)

Een overbezette klimmuur

Als we op het strand aankomen zien we een prachtige rotswand. Ik zie een paar andere groepen klimmers staan en dacht nog: “Een beetje krap, maar wel te doen. Als de minuten voorbij gaan komen er nog meer mensen bij. En op het hoogtepunt klimmen we met een afstand van slechts een meter naast elkaar. Sommige mensen klimmen boven elkaar. Het ergste? Als mijn vriend van de hoogste klimafdaling naar beneden wilt, kijkt het meisje onder hem een beetje angstig; “Gaat hij bovenop mij landen”, zie je haar denken.

Als ik aan de klimleraar vraag of het altijd zo druk is antwoord hij dat het meestal nog drukker is (40+). Ik val bijna van m’n stoel (of in dit geval een rots waar ik op zit :P).

Hou er rekening mee dat Azie gewoon andere standaarden dan ons heeft. Lekker onveilig vergeleken met ons, maar WAUW, klimmen in Krabi is wel heel vet en goed te doen als je al wat (boulder) klimervaring hebt. Maar ben je beginner? En een beetje onzeker over hoogtes, of vertrouw je je lichaam niet? Misschien moet je dan even wachten tot je zelf (ervaren) kunt klimmen voordat je voor klimmen naar Krabi afreist.

Tip: Thuis eerst oefeningen met klimmen? Bekijk dan al onze klim & bouldertips.

Uitzicht vanaf de wand

De beste tijd om te klimmen in Krabi

Je kunt het hele jaar door klimmen, maar het is altijd goed om je bewust te zijn van de seizoenen zodat je weet wat voor weer je kunt verwachten. Thailand heeft een tropisch klimaat met drie seizoenen.

Van februari tot mei is het warme en droge seizoen.

Van juni tot oktober is het moessonseizoen (regenseizoen) en van november tot januari is het koele seizoen. Hou er in het regenseizoen rekening mee dat het de meeste dagen vooral heel nat is. Klim daarom in de ochtenden en laat in de middag.

Er is dan minder regen en het zou je genoeg tijd moeten geven om 1 a 2 routes te klimmen voordat het weer gaat regenen en de rotsen te nat zijn om te beklimmen. Als je de middagen vrij hebt zijn er een aantal andere activiteiten die je kunt ondernemen in Thailand. Lees ook: wat te doen in Krabi.

MUST READ: bezoek je Krabi tijdens je backpackreis door Thailand? Bekijk dan ook onze route door Thailand

Hoe kom je het beste in Ao Nang vanaf het mainland

Vanaf het mainland heb je 5 opties:

  1. Vanaf Ao Nang Beach in Krabi kun je een longtailboot naar Ao Tonsai, Haad Phra Nang of Railay-West nemen. Dat kost je ongeveer 100 Baht (retour) per persoon en duurt zo’n 15 minuten. Je koopt een ticket bij het hokje waar de hoofdweg op het strand aankomt (zie onderste kaart). Als je terug wilt loop je naar een standje op het strand of luister naar mannetjes die Ao Nang roepen, niet te missen!
  2. Vanuit Krabi Town kun je een boot vanaf de Chao Fah pier nemen (vlakbij de The Mud Crabs Sculpture). Er zijn tijden beschikbaar maar vol is vol. Het kan dus zijn dat als je aankomt op een vertrektijd, de boot al weg is. Kosten zijn 150 baht
  3. Dan heb je de Ao Nammao pier, bereikbaar met songthaew vanaf Ao Nang of Krabi. Hier nemen de locals vaker de boot dus de boten gaan vaker. Je komt aan bij de pier in Railey-Oost. Een ticket kost 80 baht per persoon.
  4. Je kunt ook een privéboot nemen, hier betaal je uiteraard meer voor, zo’n  1.500 baht vanaf Krabi Town.
  5. Huur een SUP of kano. Bij Ao Nang Beach heb je verschillende opties aan het strand om een kano te huren. Een leuke manier om Ao Nang te ontdekken.

English?
Click image for English website