Backpacken Vietnam

Backpackroute Vietnam 3 weken van Hanoi naar Ho Chi Minh

Vietnam is het ideale land om door te backpacken. Van de rotsen en het helderblauwe water in Halong Bay tot het knusse stadje Hoi An en de rijstvelden van Sapa. In deze backpack route door Vietnam reizen we van Hanoi langs de bekendste bezienswaardigheden van Vietnam. Deze backpacker Route door Vietnam door Vietnam kun je in zo’n 3 weken doen, maar uitbreiden naar 4 of inkorten naar 2 weken.

Backpacker Route Vietnam 3 weken

Ultieme reistip: 12 GO Asia

Een handige website die wij in Azië gebruiken is 12Go Asia. 12Go Asia is een online reisservice waarmee je prijzen in onder andere Vietnam kunt vergelijken van treinen, bussen, vluchten en ander vervoer in Azië.

Op de website vind je meer dan honderd vertegenwoordigers in de Aziatische landen met een handig ticketsysteem. Wat wij echt handig vinden aan 12Go Asia is dat je vooraf tickets kunt boeken, beheren, controleren en bevestigen op je smartphone. In Azië zelf moet je toch meestal persoonlijk naar het treinstation gaan om tickets te boeken. 12Go Asia kan dit voor je regelen. Plus zo heb je geen stress meer of je de nachttrein naar een bestemming vol zit of niet.

Tickets boeken kan namelijk in Azië frustrerend zijn en je weet ook niet altijd welke dienst betrouwbaar is of niet.

Dag 1-4 Hanoi

De hoofdstad van Vietnam is een drukke stad. De stad heeft vooral mooie musea die je kunt bezoeken zoals de Hoa Lo gevangenis, het mausoleum en het prachtige Hoi Kiem meer. Wat ook mooi is om lekker zonder plan door de Old Quarter te lopen. Neem alle geuren van het eten in je op, bekijk de locals en shop souveniertjes.

Een aanrader voor Vietnam is een kookcursus. Een kookcursus is een leuke manier om de Vietnamese keuken te leren kennen. Bij een kookcursus ga je de markt op om verse gerechten te halen. Daarna leer je met een Vietnamese kok hoe je de gerechten met de gekochte ingrediënten klaarmaakt en op het einde krijg je vaak ook een kookboekje mee. Leuk om thuis mee aan de slag te gaan!

Foto van onze kookles in Thailand ;-)

Een handige website om een kookcursus te boeken vinden wij Get Your Guide. Met Get Your Guide kun je vooraf een kookcursus boeken en krijg je een ticket die je op je mobiel kunt bewaren. Hanoi is de plek om je kookcursus te volgen, bijvoorbeeld bij deze cursus waarbij je een lokale markt bezoek om een ​​glimp op te vangen van het traditionele Vietnamese leven.

Bekijk de prijs en meer info van deze kookcursus in Hanoi.

Dag 5-7 Halong Bay

Ten noordwesten van Vietnam ligt Ha Long Bay, een baai met 2000 kalkstenen rotsen die uit de zee rijzen. Je kent vast wel het plaatje met vissersboten langs de gek gevormde kalkstenen? Dat is op deze bestemming. Boek een tour om Ha Long Bay te verkennen waarmee je gaat cruisen en diverse rotsen gaat bezoeken. Wij deden ook nog een overnachting en een kajaktocht, bijzonder!

Dag 8-11 Sapa

Het bergdorpje Sapa (Sa Pa in het Vietnamees) is beroemd om de heuvels en groene rijstvelden. Het is een van de mooiste plekken om rijstvelden te bekijken en te wandelen. Sapa ligt op ongeveer een uur reizen van Hanoi, op een uur reizen van de Chinese grens.

De mooiste periode om Sapa te bezoeken is natuurlijk als de rijstvelden mooi groen zijn. Dat is rond de zomermaanden, in juni, juli en augustus. 

Hoe lang je nodig hebt om Sapa te bezoeken ligt aan wat je precies wilt doen, maar je kunt er zo’n 2 dagen voor uittrekken om te wandelen. Je kunt Sapa in een dag bezoeken, maar dan ben je wel kapot omdat het redelijk ver reizen is. Wij adviseren om te verblijven in een van de mooie homestays die Sapa te bieden heeft.

Bekijk hier hoe je het beste van Hanoi in Sapa komt

Dag 14-15 Hue

Deze vroegere keizerstad ligt op de grens van Noord- en Zuid-Vietnam, althans vroeger. Tegenwoordig zijn beide onafhankelijk, maar daarom heeft Hue wel veel schade opgelopen. Leuke bezienswaardigheden in deze stad zijn de Keizerlijke Graven, de Thien Mu pagoda en de Song Huong rivier, ook wel Parfumrivier .

Fietsen in Hue

Dag 15-17 Hoi An

Hoi An vinden wij de leukste plek in Vietnam. De voormalige havenstad is ontzettend kleurrijk en er is een prachtige overdekte Japanse brug. Vooral de sfeer dat in de stad heerst vinden wij heerlijk; lekker wandelen langs oude koopmanshuisjes, lampionnen in de straat en gezellige bars en restaurants. Hier moet je zeker een paar dagen voor uit trekken. Hoi An heeft in Cua Dai en An Bang ook twee leuke stranden die je zeker niet moet overslaan. Huur een fiets om er te komen.

Dag 17-19 Nha Trang

Deze badplaats in het oosten van Vietnam voelde voor ons een beetje aan als een Salou in Vietnam. De meeste reizigers maken een stop in Nha Trang om zowel Hoi An als Mui Ne In te bezoeken. Wat je in Nha Trang wel kunt doen is aan de stranden liggen en de Ba Ho waterval bezoeken.

Dag 19-21 Ho Chi Minh City (Saigon)

Door de vereniging van noord – en zuid-Vietnam heet Saigon tegenwoordig Ho Chi Minh city. Een grote stad met bezienswaardigheden zoals de toeristische Bui Vien street, de Cu Chi Tunnels, de Bitexo toren, het  Ho Chi Minh plein en het War Remnants Museum (een oorlogsmuseum met (heftige) foto).

Leuk om te doen: een boottocht over de Mekong Delta

Reistips Vietnam

Visum Vietnam

Sinds 2018 kunnen houders van een Nederlands paspoort online een e-visum aanvragen voor Vietnam. Het e-visum kun je aanvragen op de website van de Vietnamese immigratiedienst.
Je vult een aanvraagformulier in en betaalt direct het visum, dat $ 25 kost. Nadat je het visum ontvangt moet je deze uitprinten en meenemen in je handbagage zodat je deze aan de douane kan overhandigen. Je hoeft op het vliegveld niks meer te betalen als je dit visum hebt.

Er zijn ook andere organisaties die een visum voor jou kunnen aanvragen, maar daar betaal je ook wat meer voor dan via de Vietnamese immigratiedienst omdat zij jou een service verlenen.

Let op dat je geen visum aanvraagt bij een onbetrouwbare website.

Een scooter huren in Vietnam

Wil je met een scooter in Vietnam rijden? Let dan op het volgende:

Tot 50cc – een brommer

Motoren of scooters tot 50 cc kunnen zonder rijbewijs worden gereden in Vietnam, maar dit formaat motorfiets is niet geschikt voor langere reizen door het hele land. Rijden op de openbare weg zonder geldig Vietnamees rijbewijs, is volgens de website van Azië expert verboden. Je moet dus een International Driving Permit (IDP) hebben die volgens de internationale afspraken geldig is in Vietnam, maar nog niet in de Vietnamese Wet is opgenomen. Officieel mag je in Vietnam zonder Vietnamees rijbewijs alleen op een brommer (onder de 50cc) rijden.

Boven de 50cc – een motor

In de Vietnamese wet staat duidelijk dat je een lokale Vietnamese licentie moet hebben om een ​​motorfiets van 50cc of meer te rijden. En die licentie krijg je alleen als je langer dan 30 dagen in Vietnam blijft. Een toeristenvisa of e-visum zoals hierboven vermeld is voor maximaal 30 dagen en hiermee mag je geen motobike van meer dan 50cc huren.

Vietnam Checklist

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Dit heeft geen invloed op de informatie op deze site. Wil je hier meer over weten, kijk dan in ons Privacybeleid in de footer van de website.