Snowboarden? Mijn beste tips voor de beginnende boarder

snowboard beginner tips

Die eerste keer op het snowboard herinner ik mij nog heel goed. Mijn toenmalige vriend hield mij vast terwijl we samen naar beneden gleden in de indoorhal in Den Haag. Hoewel ik er niks van bakte, smaakte het wel naar meer. En de rest is geschiedenis. Ga jij nou dit seizoen ook snowboarden? Dan heb ik mijn beste snowboard beginner tips voor je, zodat jij goed voorbereid aan je (eerste) wintersportseizoen begint en misschien nooit zoals ik op de piste in Val Thorens sta.

Het is al weer een tijd geleden dat ik een beginnende snowboarder was, maar begin dit jaar (2019) stond ik voor mijn gevoel weer als beginner in de sneeuw. Door onze wereldreis naar vooral warmere landen kon ik 2 jaar niet te snowboarden.

En boy wat voelde ik mij een beginnende snowboarder. Knikkende knieën, bang om te vallen en met een boos gezicht m’n vriend beschuldigen van het feit dat ik hier stond (ja, I know, niet heel fair).

Gelukkig heb ik een begripvolle vriend en ging het snowboarden op dag twee na de eerste poging van de dag ineens goed (met dan aan de vriend) en had ik de flow snel te pakken! Maar die eerste snowboarddag was even doorzetten! Precies zoals alles lessen snowboarden die ik had gehad.

1. Zet door, no matter what

Het klinkt heel flauw, maar het is wel waar. Snowboarden heb je minder snel onder de knie dan skiën en dus heb je flink wat doorzettingsvermogen nodig. En je zult altijd ruzie hebben met de sleepliften. Oefen dan ook vooral ergens waar geen sleepliften zijn, je zult me dankbaar zijn.

Must know: de meeste snowboardgebieden in Frankrijk zijn de hel op aarde voor snowboarders! ;-)). Deze bestemmingen zijn snowboard beginner proof.

Lees ook: mijn eerste keer op het snowboard

2. Zorg dat je de juiste kleding draagt

Ook dit klinkt als een open deur, maar toch is dat niet zo. Zo zie ik genoeg mensen in hun jeans snowboarden. Niet doen!

Maar ook ik heb mijn fouten gemaakt hoor.

Mijn eerste fout op het snowboard? Een getailleerd jasje. Als snowboarder sta je natuurlijk wat breder op het board en als je wilt opstaan na een valpartij, dan is het wel fijn als je jas wat breder is. Ga dus vooral voor een bredere jas.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van snowboardkleding?

  • Kleding dat je goed droog en warm houdt. Als beginner zit je veel in de sneeuw en je kunt snel kou vatten.
  • Vergeet de skisokken niet! Een warm lijf begint bij warme voeten. Bekijk ook onze wintersportsokken guide.
  • Als beginner is het fijn om een crash pants te dragen om de klap op je kont op te vangen. Zoals deze crash pants van Decathlon. Kies je voor een crash pant? Dan is het belangrijk dat je ook een bredere broek (of een maatje groter) draagt.
  • Draag beschermers kniebeschermers. Er zijn speciale snowboard-kniebeschermers, maar misschien heb je nog een paar liggen van het longboarden of skeeleren. Ook polsbeschermers en een helm zijn aan te raden. Zelf draag ik deze dunne G-Form kniebeschermers (die ik ook voor het longboarden gebruikt) die gemakkelijk onder een broek passen. Life savers als je het mij vraagt!

Een aantal winkels waar je goede snowboardkleding kunt aanschaffen zijn o.a. Bever, Daka, Perry Sport, Blue Tomato en ook online op Bol.com, Bergfreunde en Decathlon webshop kun je wintersportkleding bestellen.

3. Oefen voordat je de sneeuw in gaat

Iets wat ik veel eerder had willen doen is het oefenen voordat ik echt m’n eerste lesje nam. Je kunt heel gemakkelijk een beginnerslesje in Nederland nemen en als je wilt zelf prive. Zodat je niet zoals ik op je eind 20 tussen de jonge Franse kindertjes leert snowboarden :P Scheelt je veel schaamte.

Bekijk ook welke indoor snowboardhallen er zijn in Nederland.

4. Sta met de juist voet voor

Voelt het snowboarden raar? Ja dat kan omdat je met de verkeerde voet voor staat. Neem je een snowboardlesje, dan zul je altijd gevraagd worden of je met je linker of rechter voet voor staat. Met snowboarden sta je namelijk altijd met één voet voor. Sta je met rechts voor? Dan ben je goofy. Sta je met links voor? Dan ben je regular. Twijfel je wat je bent? Laat iemand je vooruit duwen. De eerste voet die je voor je zet is de voet waarmee jij gaat leren snowboarden!

Overigens zal een goede snowboardleraar je vertellen of je met de juiste voet voor staat, mocht je bang zijn dat je toch de verkeerde voet hebt gekozen.

Ik ben dus goofy

5. Koop niet direct van alles: huur je materiaal de eerste keer

Een snowboard en snowboardschoenen kn je het beste eerst huren voordat je begint met snowboarden. Als je een wintersportpakket boekt dan kun je vaak kiezen voor de optie “spullen huren”.

Zo kun je uitproberen of snowboarden wat voor je is en hoe je snowboard gear rijdt en zit. Wie weet denk je na de eerste keer wel dat je nooit meer wilt snowboarden? Of wellicht wil je toch liever het skien uitproberen? Ben je gek op boardsporten? Dan weet ik zeker dat je het snowboardvirus te pakken krijgt.

Lees ook: skien of snowboarden? Wat is makkelijker?

6. Ga voor de juiste maat

Net als bij elke andere sport is de juiste maat van cruciaal belang. Klinkt leuk en aardig, maar hoe kies je dan de juiste maat? Je snowboardschoenen moeten goed zitten. Te groot is absoluut niet goed en te klein… tsja, je gaat dat vooral voelen bij het remmen. Je hiel moet goed gefixeerd staan in de schoen, zodat deze niet omhoog kom als je in de too side staat.

De lengte van je snowboard hangt onder andere af van je lengte, gewicht en je ervaring .

Lees ook: onze snowboardtips voor het kopen van je (eerste) snowboard.

6. Neem een lesje in de sneeuw

Het klinkt heel leuk: snowboarden uitproberen en zien hoe het gaat. Of je vriend wil je wel leren te snowboarden. Naast dat je kans hebt op een blessure is de kans ook heel groot dat je de verkeerde techniek aan leert (vooral om te vallen). Iets aanleren is zoveel gemakkelijker dan afleren. Zo moet ik mezelf ook steeds dingen afleren en dat terwijl ik al een tijdje kan snowboarden. Neem dus een snowboardles of meer! Juist als je wilt leren snowboarden op latere leeftijd, zoals wij :)

Online kun je alvast wat video’s bekijken van hoe het is om te snowboarden. Af en toe kijk ik ook een video voordat ik de sneeuw weer in ga om mezelf die dingen af te leren die ik mezelf verkeerd heb afgeleerd.

8. Ga snowboarden in een snowboardvriendelijk gebied

Je hebt geen groot gebied nodig as snowboarder, dus kijk en luister niet naar mensen die perse naar een groot gebied willen (tenzij je met ervaren wintersporters gaat). Waar je als snowboarder op moet letten is dat je het liefst geen stoeltjesliften wilt hebben. Wij leerden snowboarden in Saint Jean D’Arves. Hoewel dit een hartstikke leuk gebied is, waren er wat mij betreft net te veel stoeltjesliften waardoor ik meestal slepend achter de ligt aan ging (vandaar de naam?).

Vorig jaar zaten wij in Val Thorens, een wintersportgebied dat ik persoonlijk echt aanraad voor beginnende snowboarders. In Val Thorens heb je genoeg blauwe pistes, maar ook goede rode en een enkele groene. En uitzondering voor Frankrijk: geen sleepliften, jay!

Ook zijn er genoeg zwarte pistes mocht je met iemand op wintersport gaan die wat meer uitdaging zoekt. een rode en je hebt de hele week plezier! Wij boekte deze reis overigens bij Sunweb reizen, wat ik heel hard aanraad. De busreis was aangenaam, genoeg ruimte voor de beentjes en

Deze bestemmingen zijn perfect voor de beginnende snowboarder:

Zorg dat je altijd de laatste coronamaatregelen van het land van bestemming checkt, voordat je ergens naartoe reist. Check je verzekering bij oranje en rood reisadvies.

Wij maken gebruik van affiliate links. Zo kunnen wij de content op onze website gratis aanbieden.