De snowboard guide: waar let je op bij het kopen van een snowboard?

snowboard in de lift Val Thorens

Ben je op zoek naar tips voor het kopen van je nieuwe snowboard? Seek no more! Nu de winter er weer aan komt kijken ook wij weer naar nieuwe snowboards. En niets is fijner dan je eigen snowboard: je weet hoe die rijdt en het scheelt je na een paar keer snowboarden enorm in de kosten! In dit artikel geven we je tips bij het kopen van je snowboard. We leggen uit waar je op moet letten bij de aanschaf van je snowboard!

Waar let je op bij de aanschaf van je snowboard?

De keuze van je snowboard hangt af van je lengte, gewicht en je ervaring. Maar een andere goeie vraag die je moet stellen is: wat wil je gaan doen? Als je het heel simpel stelt zijn er drie snowboardstijlen: freeride (all mountain), freestyle en alpine boarden. Elk snowboard is afgesteld op die stijlen en daar zitten dan ook gelijk de verschillen in.

Ben je beginnende snowboarder?

Voor beginnende snowboarders is het minder belangrijk te weten welke stijl je wilt gaan uitoefenen. Meestal zijn die boards allround inzetbaar en bedoeld om gemakkelijk bochten te maken. Meestal zijn deze beginnersboardjes ook bedoel om lagere snelheden te maken. Je merkt het verschil in snowboards pas echt als je meer snelheid gaat maken.

Deze snowboardsoorten zijn er

Er zijn drie types snowboards: de camber, rocker en de flat. Tegenwoordig heb je combinaties van deze type snowboards zoals de hybrid. Van de rocker heb je ook weer verschillende soorten:

Hieronder bespreek ik de meest voorkomende soorten:

Camber

Camber is het traditionele profiel voor snowboards en nog steeds populair bij park- en half-pipe riders op hoog niveau voor extra pop. Een camber heeft een boog onder de het board in het midden.

Rocker

Een rocker snowboard (ook wel reverse-camber genoemd) is een camber op zijn kop.  Een camber lijkt ook wel op een banaan. Het zijprofiel is het tegenovergestelde van een camber board, met een vloeiende neerwaartse kromming en minder als er gewicht op het board komt zullen de randen minder snel de sneeuw aanraken. Rockers doen zweven goed over het poeder en draaien gemakkelijker.

Ik rij trouwens op een Nikita Rocker! 

Flat snowboards

Een vlak of flat profiel is een snowboard dat vlak ligt tot bijna aan de staart en voorkant. Er zit bijna geen profiel op een flat snowboard en ze liggen plat op de grond, behalve bij de nose en tail. Door de lage profielen hebben flat boards minder pop. Echter zijn flat boards geschikt voor park riding. 

Loaded/Hybride snowboards

Dan heb je nog een combinatie (hybride) tussen een camber en rocker. De rocker vorm zie je in het midden en onder de voeten de cambervorm (camber/rocker/camber). Een loaded board is eigenlijk het beste van beiden.

De juiste lengte snowboard

Hoe kies je de juiste snowboardlengte? De lengte van je snowboard is afhankelijk van je lichaamsgewicht en je stijl van rijden. Allereerst is de lengte belangrijk. De lengte van een snowboard varieert tussen de 100 en 160+ cm. Wanneer je een snowboard gaat kopen is het goed om te kijken welke lengte je nodig hebt en door je stijl van rijden te bepalen.

Wat is de juiste lengte voor een snowboard?

Onderstaand tabel heb ik voor jullie vertaald in van lengte in lb naar lengte in cm en gewicht in kilo’s. Deze sizing guide komt van de website Evo.com en kun je als startpunt gebruiken.

Hou in het achterhoofd: als jij liever op een langer snowboard rijdt en dat bevalt al jaren super goed, dan moet je daar vooral mee doorgaan, tenzij je merkt dat je met een langer board gewoon lastiger tricks kunt uitvoeren. Dan is een korter board juist beter.

Hieronder de juiste maat van snowboards  op basis van je lengte:

Je lengte in cmJe gewichtLengte snowboard in cm
14750-54128-136
15252-59133-141
15857-61139-147
16361-66144 -152
16863-70149-157
17368-75154 -162
17872-79159-167
18377-84160+
18861-66160+
19386-93160+

Kort snowboard

Wil je veel  vette tricks maken? Denk aan sprongetjes en de half-pipe. Dan is een kortere board geschikter. Een korter board is namelijk sneller en dat maakt je wendbaarder voor tricks! Freestyle boards zijn dus ook een stuk korter.

Ook als je beginnen bent zoals ik, dan is een smaller board beter zodat je bochten gemakkelijker kunt maken omdat je wendbaarder bent en meer controle hebt over je longboard.

Langer snowboard

Ga je veel off-piste of freeriden? Dan kun je beter voor een langer snowboard gaan. Een langer board heeft meer stabiliteit en snelheid. Omdat het snowboard langer is, kun je beter carven door diepe poedersneeuw wat dit board ook zeer geschikt maakt voor de gevorderde snowboarder!

Het gewicht van je snowboard

Maar de maat van een snowboard hangt niet alleen af van je lengte. Vroeger kon je een snowboard kiezen op basis van de lengte as de top van het board je kin raakt. Tegenwoordig is dat een goede manier om mee te beginnen, maar gewicht is net zo belangrijk bij het bepalen van je snowboard en de stijl van snowboarden.

Een korter snowboard is uiteraard geschikter voor lichte mensen. De controle over een langer board is namelijk lastig als je niet zoveel gewicht hebt.

Ben je zwaarder? Dan kun je beter voor een flexibeler en langer snowboard gaan.

Snowboard vormen

Net als longboards hebben snowboards ook verschillende vormen. Zo heb je de Twin. Waarbij de tail en nose (voor en achterkant) dezelfde vorm hebben, ze zijn identiek. De boards zijn gemakkelijker voor en achterwaarts te rijden. Handig voor in het park en ook voor de beginner omdat je board altijd hetzelfde zal voelen (switch of regular).

De directional shape is aan de voorkant, de nose, breder en meer gebogen. Zo kun je beter liften in de sneeuw, handig als het sneeuw zo hoog zit als je heupen.

Flex van je board

De flex van een snowboard geeft de stijfheid van je board aan. Hoe aggressiever je rijdt, hoe stijver het board. Ook freeriders hebben baat bij een stijvere flex omdat het je meer controle en grip geeft bij hoge snelheden. En dan geldt nog: hoe zwaarder je bent, hoe stijver je board moet zijn.

Favoriete webshops om snowboards te kopen

Hieronder vind je onze favoriete online shops en fysieke winkels om een snowboard te kopen.

In Nederland kun je in veel webshops een snowboard kopen, maar we raden aan om een specialist erbij te halen en je snowboard in een sportwinkel te kopen. Toch online kopen? Hieronder vind je een paar webshops waar  je je snowboard kunt aanschaffen:

  • Onze favoriete snowboardwinkel is Daka. Deze grote sportwinkel heeft toffe snowboards in de collectie zoals: Nitro, Roxy, Jones en Salomon.
  • Sinds kort heeft Amazon ook een Nederlandse shop! Ook hier kun je vrij goedkoop een longboard aanschaffen zoals een Burton, Nitro en k2. Check Amazon om direct je snowboard te kiezen.
  • Decathlon: iets minder budget? Ook op Decathlon kun je goede snowboards kopen voor een kleiner prijsje. Ze verkopen snowboards van Rossignol en Dreamscapes. Check snowboards op Decathlon.

Zo dat was ‘m. Wij zitten zelf te denken aan een Capita Outsider en voor mij deze mooie Jones Twin Sister! Wij zijn verliefd! Ga jij dit seizoen de sneeuw in? En wat voor board heb jij?

Zorg dat je altijd de laatste coronamaatregelen van het land van bestemming checkt, voordat je ergens naartoe reist. Check je verzekering bij oranje en rood reisadvies.

Wij maken gebruik van affiliate links. Zo kunnen wij de content op onze website gratis aanbieden.