Snowkiten: Wat is het?

Snowkiten is hetzelfde als Kitesurfen maar dan op het ijs. Je kite ruil je alleen in voor een snowboard of ski’s! Snowkiten op ski’s is wel efficiënter maar als je voor het eerst gaat snowkiten, na kitesurfen, is het vaak gemakkelijker om met een snowboard te beginnen. Helemaal handig is een splitboard. Als de wind wegvalt kun je de boards “splitten” en ermee lopen.

Bij kitesurfen gebruik je vaak “Tube kites”, die deels uit opblaasbare vlakken bestaan. Bij het snowkiten kun je dezelfde kites als bij het kitesurfen gebruiken maar een voorkeur gaat uit naar “Foil kites”. Deze hoeft je niet op te blazen en kun je gemakkelijker zelf starten en landen.  Meer info over gear vind je overigens op de boardchicks website.

snowkiten, eva krul, sneeuw, trend, wintersport

© Eva Krul

Bestaat snowkiten al lang?

Snowkiten is een vrij jonge sport, maar bestaat wel al tientallen jaren. Niet lang nadat er gekitesurft werd, werd het ook op sneeuw uitgeprobeerd.

Heb je les nodig?

Je kunt, net als bij andere extreme (board) sporten niet zomaar beginnen. Net als bij kitesurfen moet je eerst de vlieger onder controle leren te krijgen. Daarna moet je dit combineren met een board of ski’s. Ten slotte is er natuurlijk  veiligheid: Wat moet je doen als er onverhoopt een lijn knapt, of je valt en je niet meer rechtop komt en je kite blijft trekken? Neem dus altijd eerst een les!

Welke spullen heb je nodig?

Je hebt minimaal 2 verschillende kites (voor harde en zachtere wind) nodig. Daarnaast heb je een harnas, snowboard/splitboard of ski’s en toebehoren zoals een helm en winterkleding nodig. Ga je naar onherbergzaam gebieden zo als Noorwegen? Dan is een thermo pak ook aan te raden.

snowkiten, eva krul, sneeuw, trend, wintersport

© Eva Krul

Waar kan je snowkiten?

Er zijn vele gebieden waar je kunt snowkiten. Dichtbij zoals in Duitsland op de Wasserkupe of de Fjeldberg. Een aanrader volgens Eva Krul (snowkitster)? Ga naar Noorwegen! Op de Hardangervidda zijn beginnervlaktes, stijle heuvels, ingesneeuwde huisjes en niets dan sneeuw en poeder vlaktes. Echt, oneindig.

Is het wat voor jou?

Net als alle boardsports zit je heerlijk in de natuur en heb je dat ultieme gevoel van vrijheid in de sneeuw. Een gevoel dat eigenlijk niet te beschrijven is maar wat je vooral moet ervaren.

Eva Krul