Supboard kopen? Met deze tips doe je de beste aankoop

Suppen groningen grachten

De informatie hier wordt zo goed mogelijk bijgewerkt m.b.t COVID-19. Controleer bezienswaardigheden, activiteiten, enz voordat je vertrekt, aangezien dingen snel kunnen veranderen. Bekijk ook onze tips voor reizen tijdens corona

Yes, je hebt besloten dat je suppen leuk genoeg vindt om een eigen supboard te kopen. Leuk! Als je een supboard wilt kopen, dan is het goed om voor jezelf te bedenken wat je wilt gaan doen met het supboard. Zo kom je er snel achter wat voor supboard je moet aanschaffen. In dit artikel leggen we je uit waar je op moet letten bij het kopen van een supboard.

Supboard kopen

In dit artikel

Wat wil je gaan doen

Recreatieve tochtjes peddelen

Begin je net met suppen en wil je kijken of suppen wat voor je is? Maak je af en toe korte tochtje op het water? En zoek je stabiliteit? Dan kies je voor een dik en breed supboard zoals deze Itiwit van Decathlon. Dit is tevens de goedkoopste die wij konden vinden en waar wij zelf ervaring mee hebben!

Regelmatige suppers

Je maakt lange tochten en wilt dus een board dat vooral soepel over het water glijdt. Voor jou is een lang en licht supboard de beste keuze. Daarbij is het verstandig om een board te selecteren die je voldoende grip geeft om uitglijden te voorkomen.

Wedstrijden suppen

Je maakt lange wedstrijdtochten, je wilt dus een board dat makkelijk door het water heen snijdt. Voor jou is een lang, smal en lichte stand up paddle board de beste keuze.

Surfen op de zee

Je bent van plan om op relatief kleine golven te suppen en hebt dus een goede wendbare wave sup nodig. Het ideale supboard is korter, minder dik en heeft een meer uitgesproken rocker (gebogen neus) zodat je niet met de punt van je board in het water zult happen. Voor dit type sup board heb je een leash nodig om zo in de meest veilige omstandigheden te suppen. Het voorkomt dat je plank iemand anders raakt en zorgt dat je SUP board altijd bij je in de buurt blijft.

Het supboard en de onderdelen

Als je een supboard koop dan heb je het board, de peddel en een pomp. Daarnaast zijn er nog onderdelen die je erbij kunt kopen, zoals een reservevin en supkleding.

Supboard

De grootte van een stand-up paddleboard varieert van 2,5 meter tot 4 meter. Je wilt dat je supboard voldoende drijfvermogen en stabiliteit biedt voor jouw vaardigheid en lichaamsgewicht, maar die snel genoeg peddelt zodat je het ook echt leuk vindt. Ook wil je dat je board geschikt is voor het soort peddelen dat je gaat doen. Want er zijn verschillende dingen die je kunt doen met een supboard.

De ideale lengte en breedte van supboards

De populairste SUP-boards voor algemeen gebruik zijn 3 en 3,5 meter lang en tussen de 81 en 100 centimeter breed. Wil je veel stabiliteit? Ga dan voor een supboard dat tusen de 90 en 10 meter breed is. Breder is stabieler, maar het kan zijn dat je trager peddelt en dat kan minder leuk zijn. Aan de andere kant was mijn eerste supboard zo smal dat ik wel sneller kon, maar minder stabiliteit heb.

Hoe groter je plank, hoe meer stabiliteit. Hoe smaller je plank, hoe sneller je kunt

SUP board materialen

Naast de lengte en breedte kun je ook letten op supboardmaterialen. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen:

  • Epoxy: epoxy is een harde harssoort. Een supboard van deze harssoort is bestand tegen indrukken, maar de verf bladdert wel sneller af
  • Polyester: polyester is een zachtere harssoort. In dit supboard krijg je sneller deukjes, maar het board is gemakkelijker te repareren dan een epoxy board.
  • Schuimrubber: schuimrubber of polystyreenschuim is ideaal op je supboard omdat het gemakkelijk schokken opvangt en deukjes in je board worden beperkt. Net als bij een polyester board maakt het gebruik van houten latten het board steviger.
  • Opblaasbaar SUP-board: deze SUP-boards zijn erg populair bij beginners en reizigers. De opblaasbare SUP-boards zijn gemakkelijk te vervoeren en kunnen tegen een stootje. Je moet ze oppompen en er bestaat natuurlijk een kans dat ze lek raken. Het is wel handig om gebruik te maken van een inflatable SUP board. Wanneer je gebruik maakt van zo’n een opblaasbaar SUP board kun je naar welke gewenste plek met het sup board. Het sup board is namelijk op te blazen. Hierdoor kan je hem gemakkelijk meenemen in de bijgeleverde rugtas. En wanneer je klaar bent met het gebruiken van het sup board rol je hem gemakkelijk op en stop je hem weer in de tas.

Suppeddel

Het supboardpeddel bestaat uit drie componenten:

  • Het handvat
  • De schacht of buis
  • Het blad

Supboards hebben verschillende vormen.

Een supboard moet een goede kwaliteit hebben, maar het is ook belangrijk dat het board past bij wat je ermee wilt gaan doen.

Je vindt SUP boards voor racen, surfen, cruisen met plat water en crossover-versies.

Hoe lang moet een sup peddel zijn?

Een peddel stel je in op je lichaamslengte plus ongeveer 15-20 cm extra.

Dus ben je 1.50m dan staat je SUP peddel op ongeveer 1.70m. Ben je net als ik 1.68m, dan zet je de peddel in op zo’n 1.88m of 1.90m. Verstelbare peddels zijn onder andere te verkrijgen bij Decathlon.

Leash (supriem of -koord)

Het is verstandig om een riem of koord te gebruiken die ervoor zorgt dat je altijd verbonden blijft met je SUP board. Bij veel SUP boards wordt een gratis enkelkoord (leash) geleverd. Wil je er toch een kopen? Als je van je SUP board valt, dan zorgt het koord of de riem ervoor dat je SUP board niet van je wegdrijft.

Hoeveel kost een supboard?

Het aanschaffen van je eigen supboard is redelijk prijzig en dus een investering. Een supboard koop je vanaf ongeveer € 199,- . Maar een eigen supboard kopen is een investering want elke keer een supboard huren kan behoorlijk prijzig zijn. En het is toch veel leuker dan in zo’n saaie fitnessruimte te sporten, toch?

Er zijn verschillende soorten supboards, maar een opblaasbaard supboard is wel superhandig en wordt veel verkocht aan consumenten. Als ze niet opgeblazen zijn kun je ze oprollen en als rugzakje dragen naar een leuke suplocatie. Zo doen zij dat ook. Deze supboards passen ook in een normale auto, wat ook handig is als je naar een verre locatie wilt afreizen.

Meer over suppen?

Zie je een foutje op onze website? Mail dan naar info[at]lonedrifters.nl
Dit artikel kan affiliate links bevatten. Dit heeft geen invloed op de informatie op deze site. Wil je hier meer over weten, kijk dan in ons Privacybeleid in de footer van de website.