suppen in haven Groningen

Ga suppen in Groningen? Tips voor de grachten en mooie meren

Suppen is een van de leukste sporten die ik de afgelopen jaren ontdekte. Toen ik net terug was van mijn wereldreis kocht ik vrijwel direct een supboard zodat ik zelf kon gaan suppen. Ik sup zo nu en dan op het water door de stad Groningen of bij het Kardingemeer. Waar je in Groningen kunt suppen? EN waar je een supboard kunt huren lees je in dit artikel.

Grachten van Groningen

De grachten van Groningen vind ik wel een van de leukste plekken om te suppen in Groningen. Het leuke aan de grachten van Groningen is dat je een rondje om de binnenstad kunt peddelen. In de grachten vind je veel woonboten waar je naar binnen kunt gluren. Ook kom je langs terrasjes, het Groninger Museum en de prachtige grachtenpanden in Groningen.

De route die je kunt suppen vind je hieronder op de kaart. De route is een beetje buggy door mijn GPS, maar geeft je een beeld waar je langs kunt suppen.

Je kunt op verschillende plekken het water in om te suppen in de grachten van Groningen. Boven op de kaart heb ik deze plekjes gemarkeerd.

  • Onlangs ontdekte ik het schattige cafeetjes Bij de Sluis. Voor de deur kun je het water in met je supboard. Wil je een supboard huren, dat kan ook bij het cafeetje. Voor de deur kun je gelijk het water op, super leuk!
  • Schuin tegenover Bij de Sluis, bij de Koninklijke Groninger Roeivereniging De Hunze kun je gemakkelijk het water op. Ik denk dat deze plek officieel bij de roeivereniging hoort, maar je kan het proberen. Je auto kun je kwijt aan de singels.
  • Jachthaven Oosterhaven is ook een fijne plek om het water in te gaan om te suppen in de grachten van Groningen. De haven biedt verschillende plekken waar je het water in kunt rollen. Je fiets of auto kun je kwijt bij de parkeerplaats.
  • Bij het Reitdiep tussen de Wilhelminakade en Van Goghstraat vond ik onlangs een fijne plek om het water in te gaan. De vlonder is namelijk heel laag waardoor je gemakkelijk het water op kan. Loop vanaf de Jumbo aan de Wilhelminakade 21 het fietspad, de Jaagpad op richting het spoor. Bij de een na laatste boot voor het spoor vind je deze vlonder. Ben je met de auto, zet die dan bij de Jumbo neer. Je fiets kun je meenemen naar de vlonder en bij de boom achterlaten of deze parkeren bij Jumbo.

Als je gaat suppen is het handig om te kijken naar de wind. Het stuk bij het Groninger Museum is vrij open en zwaarder als je tegenwind hebt. Wil je een rondje om de binnenstad suppen? Zorg dan dat je de wind mee hebt op het moment dat je langs het Groninger museum supt.

Hoornsemeer

Het Hoornsemeer is zo groot dat je genoeg plekken kunt verzinnen om het water in te gaan met je supboard. Het fijne aan dit meer is dat het zo groot is dat je een hele dag zoet bent. Peddel langs een molen, restaurant Kaap Hoorn of de stranden van het meer. Ook leuk: peddel richting het Scandinavisch dorp (officieel Drenthe ;-)) of start vanaf deze plek.

Je beste opties om gemakkelijk het water in te gaan is een van de stranden rondom Kaap Hoorn.

Heb je geen eigen supboard? Huur deze dan via Teuntje de Slak naast Jachthaven Kaap Hoorn aan het Hoornsemeer.

Kardingemeer

Het Kardingemeer is niet zo groot en daarom perfect om te leren suppen. Dit meer heeft een eigen strand waar je gemakkelijk het water in kunt komen met je peddel. Je kunt van het strand langs het Wakepark en het Politiebureau suppen. Tijdens zonsondergang heb je ook mooi uitzicht over de hoogste klimtoren van Groningen, Excalibur.

stand up paddle groningen

Supboard huren in Groningen

Teuntje de Slak

In Groningen hebben we onder andere Teuntje de Slak. Behalve een inflatable sup kun je ook andere dingen huren voor op het water. Ik ging ooit mee met de Friday Night Sup, mijn eerste ervaring op een supboard. In een groep van ongeveer 15 man vertrek je vanaf de Oosterhaven om een rondje door de grachten te peddelen.

In 5 minuten word je de basis uitgelegd, helpen ze je op je board en vertrek je richting het museum van Groningen om in ruim een uur weer bij Peter Pan uit te komen via de grachten van de binnenstad.

Momenteel zie ik op de website niets staan over de Friday Night Sup, maar je kunt nog wel een supboard huren in de weekenden (vrijdag t/m zondag). Raadpleeg de website van Teuntje de Slak voor actuele informatie.

Bij de Sluis

Zoals ik hierboven al noemde kun je bij het cafeetje Bij de Sluit een supboard huren. Vanaf de steiger pal voor de deur kun je het water in. In principe moet je wel al ervaring hebben want ze kunnen de ijssalon vooral in de zomer niet altijd verlaten om je instructies te geven (in overleg, als het minder druk is eventueel wel).

  • Alleen met maximaal 2 personen.
  • Na je supsessie kun je gelijk een ijsje kopen en even op het bankje aan het water zitten. 1 uur suppen kost €10,00 p.p., 2 uur kost €15,00. Sup reserveren? Stuur een Whatsappje naar 06 51984949

BeDrijfnat

Wil jij vanuit de stad naar een bepaalde plek in de provincie SUPPEN? Of juist vanaf een mooie plek naar de stad toe? BeDrijfnat legt de supboards klaar op de gewenste plek en pikken je weer op waar je aankomt! In overleg natuurlijk en de vertrek en aankomstlocaties moeten te bereiken zijn met de auto.