Suppen voor beginners: alles wat je moet weten over stand up paddling

Zo begin je met deze toffe watersport

Wil je beginnen met suppen? Wij hebben alle antwoorden voor beginnende suppers. Stand-Up Paddle (SUP) is in een korte tijd tot een populaire activiteit gegroeid. Ook wij suppen regelmatig op de vijver of het kanaal en pakken iedere gelegenheid aan om in het buitenland te suppen. Sommige mensen vinden het maar saai: peddelen vanaf een board. Maar dat is het zeker niet en het is heel goed voor je core. Wil jij beginnen met suppen of meer weten? Bekijk dan deze beginnersguide voor suppen!

Suppen voor beginners: inhoudsopgave

Wat is suppen of supping?

Stand-up paddleboarding, ook wel bekend onder de afkorting SUP, is een van de snelst groeiende boardsports ter wereld. In Nederland noemen we het ook wel suppen (geen subben) of supping, afgekort van stand-up-paddleboarding.

Suppen of supping is trouwens een subklasse van paddleboarding, een breder concept dat ook het gebruik van je armen omvat terwijl je knielt, ligt of staat op een smal en lang paddleboard om in het water te bewegen.

Met een stand-up paddle board (SUP-board) kun je staand op een supboard jezelf vooruit peddelen met één peddel in je hand.

Sup of suppen is een watersport en een vorm van surfen die is ontstaan op de Hawaïaanse eilanden. Daar stonden surfleraren op hun surfboard met een peddel om zo bij hun leerlingen te kunnen blijven, instructies te kunnen geven en overzicht te houden. De basis van SUP heb je al vrij snel onder de knie. Kan je je evenwicht goed houden? Dan kan je ook prima yoga beoefenen op een supboard!

Suppen is een watersport en een vorm van surfen die is ontstaan in Hawaï. Net als bij een surfboard staat de SUP-rijder rechtop, in het midden van het supboard. Vervolgens duwt de gebruiker of supper het peddel volledig in het water voordat hij die weer optrekt. Dit geldt voor elke duw die hij of zij maakt.

Wat is suppen
Suppen op het water in de Filipijnen
Suppen in de Filipijnen

Suppen als sport groeit hard en je zult ook vaker iemand op een supboard zien staan.

Waar mag je suppen?

Suppen mag je in principe overal op het water doen. In Nederland mag je suppen op grachten, de zee, rivieren en vijvers. Er kunnen gebieden zijn waar je niet mag suppen. Bekijk daarom altijd de informatie van de plek voordat je gaat suppen. Vaak staat dat aangegeven met waarschuwingsborden.Maar over het algemeen geldt: geen bord, dan me je je sup veilig in het water leggen.

Nederland is trouwens het perfecte land om te suppen. Er zijn namelijk tal van slootjes, meren en natuurlijk hebben we de zee. Verder mag je overal waar het voor jou veilig is je SUP board in het water leggen.

Het is wel handig om gebruik te maken van een inflatable SUP board. Wanneer je gebruik maakt van zo’n een opblaasbaar SUP board kun je naar welke gewenste plek met het sup board. Het sup board is namelijk op te blazen. Hierdoor kan je hem gemakkelijk meenemen in de bijgeleverde rugtas. En wanneer je klaar bent met het gebruiken van het sup board rol je hem gemakkelijk op en stop je hem weer in de tas.

Tips om goed voorbereid en veilig te suppen

Om veilig te kunnen suppen moet je rekening houden met de volgende zaken:

 • Zorg er voor dat als je alleen gaat, mensen weten waar je bent. Maar ga liever samen met iemand anders
 • Ga nooit alleen op groot of stromend water
 • Plan van te voren je route, gebruik hiervoor bijvoorbeeld Google Maps offline
 • Bekijk van te voren wat de weersvoorspellingen zijn op handige websites. Via de website van Buienradar kun je checken wat de weersverwachting is, zoals neerslag, onweer en wind.
 • Gebruik materiaal dat geschikt is voor het suppen, denk aan supkleding
 • Blijf uit de buurt van grote schepen!

Bekijk ook onze tips voor suppen om goed voorbereid op pad te gaan.

Hoe begin je met suppen

Als je begint met suppen is het handig om een supboard te hebben. Omdat supboards niet goedkoop zijn kun je er eerst eentje lenen bij een lokaal verhuurbedrijf. Zo kun je ook testen of je het suppen wel zo leuk vind als je dacht.

Supboard kopen? Zo kies je een supboard

Als je een supboard wilt kopen, dan is het goed om voor jezelf te bedenken wat je wilt gaan doen met het supboard. Supboards hebben namelijk verschillende vormen.

Een supboard moet een goede kwaliteit hebben, maar het is ook belangrijk dat het board past bij wat je ermee wilt gaan doen.

Je vindt supboards voor racen, surfen, cruisen met plat water en crossover-versies.

De grootte van een stand-up paddleboard varieert van 2,5 meter tot 4 meter. Het supboardpeddel bestaat uit drie componenten:

 • Het handvat,
 • De schacht of buis
 • Het blad.

Hoe lang moet een sup peddel zijn?

Een peddel stel je in op je lichaamslengte plus ongeveer 15-20 cm extra.

Dus ben je 1.50m dan staat je sup peddel op ongeveer 1.70m. Ben je net als ik 1.68m, dan zet je de peddel in op zo’n 1.88m of 1.90m.

Suppen El Nido

Hoeveel kost een supboard?

Het aanschaffen van je eigen supboard is redelijk prijzig en dus een investering. Een supboard koop je vanaf ong. € 229 . Maar een eigen supboard kopen is een investering want elke keer een supboard huren kan behoorlijk prijzig zijn. En het is toch veel leuker dan in zo’n saaie fitnessruimte te sporten, toch?

Er zijn verschillende soorten supboards, maar een opblaasbaard supboard is wel superhandig en wordt veel verkocht aan consumenten. Als ze niet opgeblazen zijn kun je ze oprollen en als rugzakje dragen naar een leuke suplocatie. Zo doen zij dat ook. Deze supboards passen ook in een normale auto, wat ook handig is als je naar een verre locatie wilt afreizen.

Waar koop je een supboard?

 • Vanaf € 229 heb jij al je eigen supboard via Bol.com en kan je zo vaak je wilt door de grachten of een meertje van je eigen stad of dorp peddelen!
 • Ook kun je bij Decathlon redelijk goedkoop een supboard aanschaffen. Daar heb je een supboard vanaf € 299,99. Bekijk de supboards bij Decathlon.
 • Verder kun je naar een supboard kijken bij Fonq € 347,84 !
 • En Blue Tomato heeft een ruimte collectie aan supboards voor een iets hogere prijs.

Wij hebben de leukste suplocaties in Nederland voor je verzameld: de leukste plekken om te suppen in Nederland.

Voor het eerst op het supboard

Voor een beginnende supper kan het nog wel eens lastig zijn om op een supboard te staan.

Hoe kun je het beste staan op een SUP board?

Begin je met suppen? Dan is het verstandig te beginnen met zittend peddelen op je sup board, zodat je eerst je evenwicht op een sup board kunt vinden.

Er zijn veel factoren die meespelen bij het staan op een supboard, zoals de wind en grotere golven.

Hoewel ik zelf al vaak heb gesupt, sup ik op de zee – als de golven wat ruiger zijn, ook het liefst zittend, wel zo makkelijk.

Hoe houd je een suppeddel vast?

Naast een goede balans op je supboard moet je ook goed peddelen. Belangrijk is dat je je suppeddel goed instelt. Als je de goede lengte hebt, kun je de volgende technieken gebruiken om je peddel goed vast te houden:

 • Houdt altijd je ellebogen gestrekt als je je suppeddel vasthoudt
 • Wanneer je rechtshandig bent en je peddelt aan de rechterkant, dan kun je je linkerhand boven op de grip van je paddle plaatsen. Voor linkshandigen geldt dit als je aan de linkerkant peddelt.
 • Peddel je aan de linkerkant van je supboard en ben je rechtshandig, dan heb je je rechterhand op de grip en je linkerhand een stuk lager (zo’n 65 cm, afhankelijk van je lengte) op de peddel. Voor linkshandigen geldt dit dus als aan de rechterkant van je board peddelt.

Hoe gebruik je de paddle tijdens het suppen?

Om vooruit te komen op je supboard, moet het blad van je suppaddle helemaal onder water zijn. Je zet de peddel iets voor je voeten in het water. Op het moment als je peddel in het water zit, zet je kracht met gestrekte ellebogen en haal je de peddel richting je voeten.

Je haalt de peddel ter hoogte van je voeten ongeveer weer uit het water. En dan kun je deze stappen herhalen. Tip: haal je voeten niet teveel achter je voeten uit het water, dat is namelijk verspilde energie. Zorg dat je echt je peddel ter hoogte van je voeten uit het water haalt.

Valt je suppeddel in het water? Dan moet je deze zo snel mogelijk weer pakken, anders drijft deze weg. Ga op je knieën op het SUP board zitten en stuur me je handen richting je suppeddel.

Hoe draai je met je sup op het water?

Wanneer je wilt draaien of keren dan kun je de volgende technieken gebruiken.

Steek je suppeddel aan de voorkant van je SUP board in het water en maak vervolgens een halve maan naar achteren. Wil je naar links draaien? Dan steek je je suppeddel rechtsvoor in het water. Als je naar rechts wilt draaien, doe je dit precies andersom (linksvoor in het water).

Supkleding: wat draag je met suppen?

Wat je op een supboard draagt hangt helemaal af van het weer. Een van de leukste dingen van suppen is dat je dat het hele jaar door kun doen, zolang je maar de juiste kleding draagt. Hier zijn enkele tips voor wat je draagt op een supboard.

Bekijk ook onze guide: wat draag je op een supboard.

Happy supping!

Veelgestelde vragen over suppen

Wat betekent suppen?

Suppen komt van het Engelse woord stand-up-paddling. Suppen of supping is de afkorting hiervan

Is het subben of suppen

Het is suppen. Subben betekent namelijk iets heel anders

Waar mag je suppen in Nederland?

Suppen mag je in principe overal op het water doen. In Nederland mag je in principe suppen op grachten, de zee, rivieren en vijvers. Het kan voorkomen dat je niet overal mag suppen in Nederland.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; width:100%;} /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */ #mc-embedded-subscribe-form input[type=checkbox]{display: inline; width: auto;margin-right: 10px;} #mergeRow-gdpr {margin-top: 20px;} #mergeRow-gdpr fieldset label {font-weight: normal;} #mc-embedded-subscribe-form .mc_fieldset{border:none;min-height: 0px;padding-bottom:0px;}
Schrijf je in voor maandelijkse nieuwtjes