Waarom suppen met veel wind een goed idee is

Nu de zomer eraan komt halen de meesten met mooi de sup weer naar buiten. Maar waarom wachten? Wind is juist belangrijker dan de temperatuur bij de keuze om te gaan suppen. In dit artikel vertellen we je waarom je juist op de wind moet letten bij je keuze om te gaan suppen.

Geschreven door lezer en fanatieke supper Bart.

Wind is belangrijker dan de temperatuur bij het maken van de keuze om te gaan suppen (stand up paddlen). Maar wind is ook de grote spelbreker omdat je tegen alles boven windkracht 4 eigenlijk niet kan suppen. Terwijl temperatuur en regen heel goed te managen zijn, mits je goede kleding draagt: namelijk een wetsuit en strakke regenjas.


Windkracht 3 is de max om te gaan suppen. Op het water waait het altijd harder dan op straat. 

Het blijft Nederland

Maar het blijft Nederland en helaas blijft het vaak waaien, en hard ook! Nu heb ik een manier gevonden om toch te gaan suppen, want binnen blijven is nu eenmaal geen optie. Sup met de wind mee en kijk waar je onderweg met het openbaar vervoer terug kan komen!

Maar let wel: je hebt hiervoor een opblaasbaar board nodig want de buschauffeur is niet blij als je een grote surfplank de bus in meeneemt.

Gebruik Windfinder.com

Op Windfinder.com heb je een gedetailleerde kaart met real time windrichting zodat je precies kan zien welke route ideaal is. Neem je sup tas mee en ook je OV kaart. Je zult misschien een stuk moeten hiken naar de dichtstbijzijnde bushalte dus een rugzak is een onmisbaar item.

Zelf ging ik dit jaar wel eens voor een 7 kilometer lange trip. Eerst 4km met de wind van opzij en daarna laat ik me de rest van de route door de polder blazen met de wind pal in de rug.

Tips voor suppen met wind

Met windkracht 5 heb je aardige golven op open water, dus let er wel op dat je van achteren een “zetje” krijgt die je niet ziet aankomen. Bij harde wind kan je daarom het beste één voet een beetje verder naar achteren zetten dan de ander. Niet helemaal de golfsurf-stand, maar daar tussenin. En gebruik de leash, want als je valt dan is je board weg, en het water is nog steeds erg koud.

Bescherm je tegen de kou

Let op je kleding

Een warme trui is lekker, maar je moet er altijd op voorbereid zijn dat je in het water valt. Een trui wordt loodzwaar in het water en ijskoud als je weer uit het water bent.

Met winterse of lentetemperaturen onderkoel je in een natte trui bijna even snel als in het water. En dan kan het na twee minuten kritiek worden.

Je lichaam stuurt alle bloed naar je vitale organen en je handen en voeten worden eerst gevoelloos en dan onbruikbaar. Je kan je hand letterlijk niet meer sluiten. Dus draag een wetsuit of dry suit en geen draag niet normale kleding, behalve een strak passende regenjas.

Hou het thuisfront op de hoogte

Als je naar afgelegen plekken gaat, laat dan altijd iemand weten waar je naartoe gaat. Neem je smartphone mee en installeer een find-my-friend app. Op die manier kan je buddy aan de wal altijd zien waar je bent.

MUST READ: Zoek je nog een leuke plek om te suppen? Bekijk dan ook de beste plekken om in Nederland te suppen.