Surfers op strand Taghazout Marokko

Surf Wiki: surfjargon voor beginners


Ken je dat gevoel? Je begeeft je in de surfwereld en hebt het gevoel dat je een andere taal moet leren? In deze surfwiki vind je alle surfjargon of surf ‘slang’ voor beginners.

Wat zijn beach breaks?

Beach breaks zijn golven die breken op een zandbank voor de kust. Er ligt zand op de bodem, wat het relatief veilig maakt voor beginners om te surfen. Omdat je vaker van je surfboard afspringt en valt. Beginnende surfers krijgen meestal les op een beach break. Een nadeel is dat bij beach breaks altijd onderstromingen, ontstaan.

Wat is Big Wave Surfing?

Big Wave Surfing: Surfen op golven van minimaal acht meter hoog.

Wat zijn Boardshorts?

Boardshorts zijn lange zwembroeken.

Hoe hoog moet een golf zijn om te surfen?

Dat verschilt natuurlijk per persoon, maar 2-3ft (60-90cm) zou perfect moeten zijn voor een beginner! Veel minder kan ook, maar hoe kleiner, hoe lastiger het surfen is!

Wat is bodysurfen?

Surfen op de golven zonder (surf)board. Bij deze surfsport lig je dus zonder surfplank in het water.

Noodled / Noodle Arms.

Moe zijn of vermoeide armen hebben

Hooded wetsuits:

Wetsuits met vaste cap

Longboards

Deze surfboards zijn ongeveer 3 meter lang en perfect om danspasjes op te doen zoals cross-stepping. Niet te verwarren met longboarden, die je gebruikt op het asfalt.

Noah

Is een andere term voor haai

Offshore surfen

Surfen als de wind off the shore waait. Ideaal voor surf condities!

Onshore surfen

Surfen als de wind naar het land toewaait en de golven verpest.Onthou: offshore = good, onshore = bad!

Pompen

Snelheid verkrijgen.

Shaka-teken

Ook wel Hang loose genoemd, is een groet waarbij je een vuist opsteekt maar dan wel met de duim en pink gestrekt. Deze groet is overgenomen uit de Hawaïaanse cultuur.

Shaka teken

Shortboards/Shortboarden

Deze surfboards zijn meestal tussen de 1,8 en 2,1 meter lang en hebben 3 vinnen.

Skimboard/Skimboarden

Deze surfboards zijn klein en ontworpen om snel mee te manoeuvreren. Meestal ren je vanaf het strand de zee in om een golf te pakken.

Soul Surfer

Soul Surfer is een term die in de jaren 1960 gebruikt werd om een surfer die surft voor het pure plezier van het surfen te beschrijven. Hoewel ze nog steeds aan wedstrijden meedoen is winnen niet de belangrijkste drijfveer van de soul van de surfer, omdat ze de commercialisering van het surfen minachten. De term verwijst naar de spiritualiteit van het surfen

Standup paddle surfing (SUP):

Waarbij de surfer zich staand op het board met een peddel voortbeweegt. Bekijk ook onze SUP-artikelen.

Steamers

Winter wetsuits met een bepaalde dikte.

Swell

Ook wel vertaald naar zeedeining of deining. Swell is een door de wind gegenereerd patroon aan golven aan het wateroppervlak van de zee. Het wordt niet gevoed door wind (Wikipedia)

Tow-in Surfing

Waarbij de surfer met een jetski naar de juiste startplek wordt getrokken.

Tube riding

Dit is een variant op Big Wave Surfing. Wanneer zeer hoge golven breken kan er een tunnel ontstaan, een zogenaamde tube, waar de surfer doorheen glijdt. De surfer glijdt naar beneden terwijl het water in de tube omhoog wordt gestuwd.

Wetsuit

Een suit die je draagt bij het surfen in koud water. Deze heb je in verschillende diktes. Hoe dik de wetsuit is hangt af van het temperatuur van het water. Bekijk ook onze wetsuitguide!

Woodie

Is een stationwagen die aan de zijkanten met hout is afgewerkt en die in de jaren vijftig en zestig gebruikt werden om de surfplanken te vervoeren.

Reefbreaks

Reef Breaks zijn plekken waar golven breken door een rif of rotsachtige ondergrond. Een voordeel: goede kwaliteit golven, zoals de tubes. Nadeel: een rif ontstaat vaak uit koraal. Koraal verdwijnt sneller dan we willen en erop vallen doet ook nog eens enorm pijn. Zo viel ik in Hawaii vaak met mijn kont en enkels op de rotsachtige punten. Ouch! Een reef break is niet heel geschikt voor beginnende surfers.