Camper met zonsondergang bij meer Nieuw Zeeland

Kamperen in Nieuw-Zeeland? Onze beste tips om met de camper te reizen

Nieuw-Zeeland is hét land om met een camper te ontdekken. Jaren stond deze bestemming op mijn lijstje van lande die ik heel graag wilde bezoeken (met dank aan de Lord of the Rings obsessie).

Wil jij ook Nieuw-Zeeland met een camper ontdekken? Door de vele plekjes met adembenemend uitzicht – waar je mag ‘wildkamperen’ – is Nieuw-Zeeland het ultieme land om te ontdekken met de camper. In dit artikel deel ik de beste tips die ik uit de 1-weekse reis met mijn vriend Luciano maakte. En we delen handige tips voor het huren en rijden van van een camper in Nieuw-Zeeland.

Van kampeerplekken met uitzicht op besneeuwde bergtoppen tot helderblauwe meren en stranden. Wij reisden 10 weken lang in een kleine camper door zowel het Noorder- als Zuidereiland van Nieuw-Zeeland en hebben daarom veel ervaring met het reizen in een camper door Nieuw-Zeeland. Dan kan ik alleen maar zeggen: doen! Met een camper heb je geen last van koffers en extra bagage. Pak een keer uit en geniet van meer tijd onderweg. Je gaat sowieso de tijd van je leven hebben.

Camper huren Nieuw-Zeeland: onze ervaringen

Wij reisden 10 weken lang door zowel het noorder- als zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Op sommige plekken bleven we dagen hangen, op andere plekken waren we zo weg. We maakten wandelingen, gingen bungee jumpen, maakten boottochten, liepen over stranden en gingen rotsklimmen. Ik durf te zeggen dat we genoeg ervaring met een camperreis door Nieuw-Zeeland hebben opgedaan. En deze ervaringen willen we natuurlijk met jullie delen zodat je net zo’n mooie reis door Nieuw-Zeeland gaat maken als ons. Of je nou individueel reist of een camperpakket boekt.

Voordat we deze reis door Nieuw-Zeeland maakten hadden we nog nooit in een camper geslapen, laat staan in gereden. Maar wat werd ik verliefd op het camperleven en de vrijheid die daarbij hoort. Nieuw-Zeeland is dan ook wel de plek om in een camper te wonen. Je kunt namelijk heel gemakkelijk wildkamperen en dat maakt het reizen tegelijk ook heel betaalbaar.

De prachtige landschappen, goede wegen en ongerepte wildernis, maken Nieuw-Zeeland de perfecte plek voor een camperreis!

Camper huren in Nieuw Zeeland tips

Boek je camper op tijd

Als je een camper wilt huren in Nieuw-Zeeland, dan is het belangrijk dat je deze op tijd boekt. Dit scheelt je niet alleen in de kosten, maar ook in beschikbaarheid. Het hoogseizoen in Nieuw-Zeeland is van oktober tot en maart en dan kan kunnen je opties heel beperkt zijn als je een camper wilt huren. Ga je volgend jaar naar Nieuw-Zeeland? Dan kan het geen kwaad om nu al research te doen en je camper vast te reserveren!

Type camper(van) in Nieuw-Zeeland?

De kans is groot dat als je door Nieuw-Zeeland gaat reizen dat je een campervan wilt huren. Er zijn in Nieuw-Zeeland twee type campervans: de non-self-contained en de self-contained.

Non-self contained campervan

Een non self-contained campervan heeft geen toilet-, douche- of wateropslag. Wel zijn er vaak faciliteiten zoals een fornuis, koelkast, stoelen die in een bed veranderen etc. Vaak zit er ook keukengerei en bestek bij wat een voordeel is ten opzichte van slapen in een auto.

Omdat deze campers kleiner zijn dan op zichzelf staande vans, zijn ze gemakkelijker te besturen. Bovendien zijn de brandstof- en huurkosten goedkoper. Maar: omdat je niet self-contained bent kun je niet op alle campings slapen omdat je niet het certificaat voor self-contained hebt.

Er bestaan overigens ook auto’s die onder het type non self-contained vallen zoals de sleepers van Spaceships Rentals. Dit zijn auto’s waarin je mag overnachten. Behalve een douche en toilet heb je een eigen keuken en bed, heel handig!

Een certified self-contained campervan

Een certified self-contained campervan is er om het milieu te beschermen en het geeft je meer keuzes voor campings. Een self-contained campervan laat aan campings en de gemeente zien dat je campervan minimale gevolgen heeft voor het milieu en de volksgezondheid. Wat houdt self-contained precies in? Je houdt afvalwater vast in een opslagtank in de campervan en dumpt je afvalwater op stortplaatsen. Dan moet je het afval in een stortplaats deponeren.

Het voordeel van een self-contained camper is dat je helemaal zelf kunt overleven en ook op meer campings kunt kamperen, waaronder de gratis (freedom) campings.

Het nadeel van een self-contained camper is wel dat het een stuk duurder in verhuur en brandstof is. En wij hadden een vrij kleine camper, de grotere zijn ook nog eens lastig te besturen op de kronkelende, smalle wegen van Nieuw-Zeeland (en je rijdt links!).

weg naar Mount Cook Nieuw Zeeland

Camper huren in Nieuw Zeeland?

Wil je een camperreis naar Nieuw-Zeeland boeken? Wat betreft aanbieders voor campers in Nieuw-Zeeland kun je ervoor kiezen om zelf te bouwen of een camper te huren. De meerderheid van de campers die verhuurbedrijven aanbieden zijn automatisch, maar ze bieden ook handmatige campers aan.

Tip: Wij hebben de populairste campers voor Nieuw-Zeeland voor je uitgezocht en deze kun je op deze pagina terugvinden.

Zelf een camper bouwen? De blog Bynomads.nl heeft handige tips voor het bouwen van je eigen camper in Nieuw Zeeland.

travellers autobarn op de weg

Wildkamperen in Nieuw-Zeeland

Wildkamperen of freedom campen is slapen op ‘gratis’ plekken. Je kunt op deze plekken gratis je camper, auto of tent neerzetten. De plekjes zijn er voor zowel self- als non-self contained campervans. Sommige plekjes hebben bepaalde regels zoals een max. aantal plekken, aangewezen plekken en een max. aan aantal overnachtingen om te voorkomen dat mensen op deze plekken gaan wonen.

Zoveel kost een camperreis door Nieuw-Zeeland

Maak je een roadtrip door Nieuw-Zeeland, dan moet je ook rekening houden met extra kosten als benzine, de huur van de camper, eten en overnachtingen.

MUST READ: Bekijk ons overzicht van kosten voor Nieuw-Zeeland.

Budgettip kamperen in Nieuw-Zeeland

Wil je een goedkope roadtrip door Nieuw-zeeland? Kies dan voor een kleinere camper, kook zoveel mogelijk en ga freedom campen? Ook is het een stuk goedkoper als je kampeert in het laagseizoen. Zo betaalden wij in Nieuw-zeeland voor onze campervan gemiddeld €16,8 per dag per persoon. Aan eten en drinken waren we gemiddeld €10 per dag kwijt.

Wij kampeerden voornamelijk gratis, maar ook vaak op DOC-campings (Department of Conservation). Dit zijn over het algemeen vrij eenvoudige campings op prachtige, afgelegen locaties. De goedkoopste camping was €5 en de duurste €55. Op de campingapps die je verderop dit artikel vindt is de €55 een paarse camping, maar die was zo mooi dat we dat bedrag best wouden uitgeven.

freedom kamperen Nieuw- Zeeland

Handige camperapps

Gemakkelijk betaalde en gratis campings in Nieuw-Zeeland vinden? Download dan de apps CampingNZ, CamperMate en Travellers Autobarn. (laatste app gebruikt dezelfde database als CamperMate).

In deze apps vind je naast alle campings in Nieuw-Zeeland ook handige highlights in Nieuw-Zeeland. Met de app kun je gemakkelijk filteren op prijsklasse van campings en reviews van andere lezers vinden.

Grote kans dat er veel reviews van mij tussen zitten, ik was er een beetje verslaafd aan (vandaar ook dat ik een eigen blog heb :)).

Ik heb reviews geschreven van wc’s en douches tot aan campings en plekken om je vieze water te dumpen, ik weet het, het werd een beetje te gek haha.

Koop een simkaart

Je zult niet overal bereik hebben in Nieuw-zeeland, vooral niet op het zuidereiland, maar een Nieuw-zeelandse simkaart kan wel handig zijn. Zo gebruikten wij het name om af en toe onze tijd te doden, mits we bereik hadden en om te navigeren in Google.

Spark internet

Wij gebruikten Spark tijdens onze reis door Nieuw-Zeeland. Spark biedt verschillende abonnementen aan en wij hadden een een shared plan op het 80 dollar pakket (per maand). Voor zo’n 6 dollar meer kun je het aantal GigaByte met 2 simkaarten delen, wel zo handig als je met z’n tweeën reist.

Bonus: je krijgt 1000GB gratis internet per dag op de wifi spots over beide eilanden van Nieuw-Zeeland.

Spark spots vind je vooral in de grotere steden, maar ook in de wat kleinere steden. We zagen vaak een andere camper op de parkeerplaats bij zo’n spot dus we waren niet de enige die onze internetverslaving zo nu en dan moesten voeden :).

Stippel je route door Nieuw-Zeeland van te voren uit

Wat wij wel hebben geleerd van onze roadtrip door Nieuw-zeeland, is dat je dingen soms moet plannen. Op deze manier verlies je minder tijd met het zoeken van met name gratis campings. Bij de VVV’s (I-site) van Nieuw-zeeland kun je zowel gratis als betaalde kaarten afhalen. Ik vond het heerlijk om met een stift in de auto op de grote kaart routes te tekenen.

Bekijk ook: een route van 4 weken door Nieuw-Zeeland

Meer lezen?

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Dit heeft geen invloed op de informatie op deze site. Wil je hier meer over weten, kijk dan in ons Privacybeleid in de footer van de website.