Traveltips | vreemde valuta op reis, hoe regel ik dat?

Als je naar het buitenland krijg je te maken met de vreemde valuta. Wat kun je het beste doen om buitenlands geld te krijgen? Vreemde valuta wisselen of pinnen? Ik zet de mogelijkheden voor je op een rij.

Wisselen op plaats van bestemming

Je kunt euro’s meenemen en die op de plaats van bestemming wisselen, bijvoorbeeld op het vliegveld of bij een wisselkantoor. Als je geld gaat omwisselen bij een bank of wisselkantoor, moet je er echter wel rekening mee houden dat zij de actuele koersen bijna nooit zullen hanteren. Je zult er dus commissie of provisie (vast bedrag of percentage) over moeten betalen. Als je in het buiteland geld gaat wisselen is het aan te raden dit in grote steden te doen. Het grote voordeel is dat het sneller gaat dan in kleine dorpen. Bovendien zijn de koersen ook gunstiger dan in kleine dorpen.

Geld opnemen

Natuurlijk kun je gewoon geld opnemen bij een pinautomaat. Dit doe ik eigenlijk het vaakst. Waar je wel op moet letten zijn de extra kosten die jouw bank in rekening neemt per keer dat je geld opneemt.

Vooraf wisselen

Wisselkantoren in Nederland bezoeken en buitenlands geld pinnen is ook een optie. Je haalt de valuta dan van te voren in huis. In Nederland heb je wisselkantoren waar je geld kunt wisselen. Zorg er wel voor dat je naar een erkend bedrijf gaat, bijvoorbeeld GWK Travelex. De kantoren ervan zijn vaak te vinden op het station. Je kunt van te voren online valuta reserveren en betaalt dan geen provisie en administratiekosten. Bij je bank kun je ook je geld omruilen, je moet alleen wel vragen of zij de valuta op voorraad hebben. Soms vragen ze er extra geld voor, een commissie noemen ze dat.

Bij grote banken worden vaak twee prijzen genoemd: hoeveel betaald moet worden voor een munt en wat je ontvang als je de punt inlevert. Als je vreemd geld koopt is het verstandig om altijd de hoge koers te kiezen en bij het verkopen van buitenlands geld kun je het beste de lage koers kiezen.

Pinnen

Verder  kun je in het buitenland vaak pinnen. Ik doe dat in 99% van de gevallen! Ik vind het namelijk best wel moeilijk uit te rekenen hoeveel ik nodig heb. Als rondreiziger weet je niet altijd hoelang je ergens verblijft. Nadeel hiervan is dat er over het algemeen altijd kosten in rekening worden gebracht. Geld opnemen met je Rabobank Wereld pas kost bijvoorbeeld € 2 + 1% koersopslag, als je geen speciaal pakket hebt (geld opnemen met een creditcard is nog duurder). Dat is toch weer een dagje overleven in Laos. Dus bedenk goed hoe vaak en hoe veel je wilt pinnen om de kosten zo laag mogelijk te houden. En informeer of je op je bestemming kunt pinnen/geld opnemen!

Uiteindelijk moet je natuurlijk zelf kiezen wat jij het handigst vindt. Maar als je zoals ik vaak op budgetreis gaat, dan is ter plekke pinnen misschien niet altijd even handig. Reis je door meerdere landen? Dan zijn dollars handig, in Azië namen ze in elk land waar ik ben geweest, gewoon dollars aan (Laos, Thailand,Vietnam,  Maleisië, Singapore en Bali). Informeer dus van te voren goed bij je bank hoeveel het je gaat kosten als je wilt pinnen in het buitenland of geld wilt opnemen.

Let op!
» Let er ook op welke valuta een land aanneemt. Het geld dat ik uit Peru over had ruilen ze bijna nergens om en daar heb ik nu niks meer aan .
» Teveel geld meenemen is niet heel handig in verband met diefstal. Toch is het in verband met diefstal ook niet verstandig om in een keer veel geld op te nemen.

Terug in Nederland en wil je je geld weer inwisselen voor euro’s? Kijk dan in deze lijst waar je moet zijn.

Heb je betere tips? Laat het me weten!