Deze dingen wil je doen in Bordeaux Frankrijk

Last updated:

De gezellige terrassen, een skate scène, wijn, interessante musea, en gezellige terrassen. Niet voor niets wint Bordeaux de ene na de andere prijs voor beste reisbestemming. Wat te doen in Bordeaux Frankrijk? Ontdek op Lone Drifters de leukste Bordeaux bezienswaardigheden en handige tips voor je stedentrip naar deze mooie stad.

Bordeaux bezienswaardigheden & tips

→ Regel je vlucht naar Bordeaux via skyscanner.nl
→ Boek je huurauto nu via Sunnycars
→ Georganiseerde reis boeken? Check TUI 
→ De meeste highlights van kun je ook van te voren boeken via de website van Get Your Guide.

Over Bordeaux

De stad Bordeaux ligt in het zuidwesten van Frankrijk en is de hoofdstad van het departement Gironde en de regio Aquitanië. Het hele oude centrum van Bordeaux staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en Bordeaux stond tot het einde van de 20e eeuw bekend als een grauwe stad. Tegenwoordig straalt de stad weer, net zoals het deed in de 18e eeuw, voor zover we dat natuurlijk weten.

Wandel langs de oever van de Garonne

Als je onze blog een tijdje volgt dan weet je inmiddels dat wij onze longboards zoveel mogelijk overal naartoe nemen. Zo besluiten we om langs de linkeroever van de rivier te longboarden.

Deze oever is overigens ook perfect voor fietsers en skeelers. Het asfalt is fijn en het is sneller dan lopen.

Langs de oever vind je een skatepark en een groot aantal goeie skaters die hun tricks uitproberen. Het is net een fashion show, maar dan voor skateboarders en hun tricks.

De linkeroever van de Garonne is zonder twijfel een van ‘s werelds mooiste en daarom een van de mooiste bezienswaardigheden in Bordeaux.

Langs de promenade langs de rivier vind je neo-klassieke gebouwen met prachtige gevels. Langs de oever vind je banken, bloembedden en gazons.

Langs de oever passeer je de vele bogen van de Pont de Pierre brug en verscheidene straatartiesten zoals hip hop dansers.

Bekijk de Pont de Pierre brug

Als we langs de rivier lopen zien we een paar mannen met de stroming op jetski’s vooruit drijven. Als ze er klaar mee zijn rijden ze weer tegen de stroming in en verdwijnen.

De kenmerkende Pont Pierre brug over de rivier heeft een geschiedenis: het was de eerste brug over de rivier de Garonne die werd gebouwd in opdracht van Napoleon I tussen 1819 en 1822. Het duurde wel 12 jaar om de brug te bouwen, mede door de sterke stroming.

Bezoek de wijk Bastide

Via de Pont de Pierre kom je zo in de wijk La Bastide. Het is een groene wijk. Must see is in La Bastide is Le Lion Bleu – een kunstwerk van Parijzenaar Xavier Veilhan.

Dit kunstwerk staat op Place Stalingrad, dat langs diverse parken loopt aan de rivierkant. Heerlijk vertoeven dus! 

Zoek je reflectie in Place de la Bourse

Op de terugweg stoppen we bij de Beursplein (Place de la Bourse), een koninklijk plein dat Koning Louis XV tijdens zijn heerschap wilde hebben om zichzelf te vieren als het symbool van Frankrijk.

Het mooiste aan het plein is Le Miroir d’Eau (de waterspiegel). Dit is een 130 meter lange plas met het grootste reflecterende zwembad ter wereld. Het water lijkt op glas wanneer er een laagje water staat.

Als er mist verschijnt krijgt het plein een mysterieus uiterlijk. In het water worden de gebouwen gereflecteerd wat alles net iets mooier maakt. Ik ben verliefd op de boulevard.

Darwin: Bordeaux’s hippe wijk

Niet ver van de Garonne, vind je een voormalige kazerne Niel (njel).  Het is dé hotspot in Bordeaux aan de overkant van de rivier Garonne. De kazerne is omgebouwd tot broedplaats van hippe eet-en drinktentjes. Je vindt hier ook veel street-art en – niet onbelangrijk: een heus indoor skatebaan.

De gedachte achter de kazerne? Maatschappelijk verantwoord ondernemen. Je vindt hier daarom veel stichtingen die samen denken over kunst & cultuur. Leuk!

Ga wijn drinken in dé wijnhoofdstad

Bij La Cité du Vin kun je informatie ophalen om op zoek te gaan naar wijn. Bordeaux is immers ‘s werelds wijnhoofdstad en is de op één na grootste wijnbouwregio ter wereld. Je kunt in een groep een wijnrondleiding maken naar Saint-Émilion, The Médoc, Canon Fronsac, Sauternes en Graves.

De rondleiding zijn erg leuk, je loopt door kelders en leert meer over over hoe wijn wordt gemaakt en opgeslagen en natuurlijk kun je wijn proeven. In de zomer zijn er proeverijen in de openlucht bij de prachtige kastelen.

Een fijne website om onderzoek te doen naar de verschillende wijntours is Get Your Guide. Get Your Guide biedt ook verschillende wijntours aan die je kunt boeken. Vanaf € 12 heb je al een rondleiding door een van de wijnhuizen & een wijnproeverij. Een mooie prijs en je hoeft zelf niks te regelen.

wat te doen in Bordeaux
Bron: visitfrenchwine

Bezoek het museum La Cité du Vin

Dit ultramoderne culturele centrum is een viering van alles wat met wijn te maken heeft en is een van die ambitieuze en futuristische projecten die in een paar zinnen moeilijk te vatten is.

Voor een informele bezoeker is het een hightech museum dat je leert over de geschiedenis van wijn, en waar en hoe het over de hele wereld wordt gemaakt.

Er is tien uur aan audiovisueel materiaal om door te komen, dus als je een oenofiel bent, zou je hier gemakkelijk een dag kunnen doden en je nieuwsgierigheid laten varen.

De architectuur van dit gebouw van 3.000 vierkante meter, met zijn 55 meter hoge toren, oogt schitterend en de tour eindigt met een bezoek aan de belvedère-bar, waar u een glas wijn kunt combineren met even heerlijke vergezichten over Bordeaux en de Garonne.

Maak de Unesco wandeling

De Unesco wandeling in Bordeaux is een leuke manier om alle gems van Bordeaux te ontdekken. De route leidt je langs de mooiste architectuur van Bordeaux van de middeleeuwen tot aan de Gouden Eeuw. Onderweg kun je stoppen bij de schattigste koffietentjes, want die zul je wel nodig hebben, de wandeling duurt namelijk zo’n 2 uur (zonder pauze).

De Unesco wandeling maken

  • Zelf de wandeling maken: bij het Office du Tourisme (12 Cours du 30 Juilliet) kun je een plattegrond en halen om de Unesco-wandeling te lopen.
  • Liever een begeleide tour? Get Your Guide raden wij altijd aan om een tour te boeken. Je kunt vooraf een tour boeken en je tickets op je mobiele telefoon boeken. Bekijk de Bordeaux tours op Get Your Guide

De Unesco route kun je zelf lopen en je komt langs de prachtige architectuur van de middeleeuwen tot de gouden 18e eeuw.

En met genoeg leuke drink- en snackstops onderweg is dit ook voor de kinderen geen straf. In het eerste deel van de wandeling heb je meteen al 2 toppers te pakken: Bordeaux’s eigen ‘Vrijheidsbeeld’, het Monument des Girondins, de 43 meter hoge pilaar op Place des Quinconces. En het waanzinnig mooie Grand-Théâtre aan Place de la Comédie, met 12 trotse beelden van 3 godinnen en de 9 muzen van de Kunst en Wetenschap.

Meer Bordeaux bezienswaardigheden en tips

Tips voor Bordeaux

Tip: zorg dat je een Bordeaux Metropole City Pass aanschaft voor gratis toegang tot diverse musea en attracties en gebruik van het openbaar vervoer. Je hebt passen van 24, 48 en 72 uur. Op de officiële website van Bordeaux Toerisme of GetYourGuide betaal je respectievelijk 29, 39 en 43.

Overnachten in Bordeaux

Overnachten in Bordeaux? er zijn verschillende opties. Van leuke hotels tot appartementen via Airbnb. Ben je met de camper of tent? Ga dan kamperen in de buurt van Bordeaux.

Camping de Bordeaux-Village du Lac ligt aan de rand van Bordeaux en is geschikt voor een bezoek aan de stad Bordeaux en goed bereikbaar met het ov of de fiets. Er is een restaurant aanwezig en staanplaatsen zijn geschieden door lage heggen. Er zijn ook huisjes te huur en de camping heeft een buitenzwembad. Bekijk prijzen en beschikbaarheid van deze camping.

Gelijk je reis plannen?

Handige links:

  1. Vliegtickets deals naar Bordeaux
  2. Treinreizen naar Bordeaux
  3. Huur een auto bij Sunny Cars
  4. De mooiste hotels in Bordeaux
  5. Zelf reizen? Plan je reis met handige reisgidsen naar Bordeaux