Keulen zonsondergang

Wat te doen in Keulen

Leuke bezienswaardigheden en meer dingen te doen

Keulen (Köln in het Duits) is een ontzettend leuke stad voor een stedentrip. Keulen staat bekend om zijn 12 grote romaanse kerken – vooral de prachtige Dom van Keulen – die allemaal op loopafstand van de historische oude binnenstad liggen. Ook heeft Keulen een fijne universiteitssfeer. De universiteit is een van de oudste en grootste van Europa. Keulen heeft een beetje van Berlijn, maar is niet zo druk als Berlijn en net zo leuk. Omdat de stad niet zo ver van Nederland ligt kun je Keulen in een dag als stedentrip bezoeken. Lees wat te doen in Keulen en wat de beste bezienswaardigheden van de stad zijn.

Bezienswaardigheden Keulen

Beklim de Dom van Keulen

De Dom is de tweede hoogste plek van Keulen en daarom zeker de moeite waard om te beklimmen. Vanaf deze kathedraal (en UNESCO werelderfgoed) heb je fantastisch uitzicht over de stad Keulen.

De klim naar de ‘top’ is een behoorlijk uitputtende, maar belonende activiteit. Je moet maar liefst 509 treden beklimmen om op de hoogste plek van de toren te komen. Hou er rekening mee dat je ongeveer een uur bezig bent om de toren te beklimmen. Het panoramisch uitzicht over de stad Keulen is zeker een van de dingen die je moet doen in de stad.

  • Kosten: € 3
  • Locatie: Domkloster 4, 50667 Köln

Maak een boottocht door Keulen

Het zou zonde zijn om deze prachtige stad te bezoeken zonder deze – en het nabijgelegen rivierlandschap – te bekijken vanaf een boot op de Rijn.

De Rijn het hart van de stad en daarom hoort een cruise over de rivier wel een beetje bij een stedentrip in Keulen. Als je de boot pakt kun je meerdere routes varen en er zijn ook meerdere pick-up en drop-off spots.

Vooral tijdens zonsondergang is een riviercruise een leuke activiteit om te doen in Berlijn.

  • Kosten: tussen de €10 en €20.

Ga longboarden/fietsen door het
Rheinpark

Huur een fiets of longboard en rijdt over de slotjesbrug naar de overkant van de Rijn naar het Rheinpark. Vanuit het Rheinpark heb je namelijk fantastisch uitzicht op de stad en de Dom. Er is zelfs een kans dat je papegaaien spot, want een aantal jaar geleden zijn er papegaaien ontsnapt uit de dierentuin van Keulen.

Wandel door het Viertelgebied

Het Viertelgebied is de plek voor vintage en tweedehandspareltjes. De kans is groot dat je in een van de vele boetiekjes een item vindt van een opkomend talent. Maar ook kunst en creatieve spullen ga je zeker vinden het Belgisch Viertelgebied.

Drink een typisch Duits biertje

Het Kölschbier is een speciaal bier dat alleen in Keulen wordt gebrouwen en dus een must om te proeven als je in Keulen bent. Kölschbier is een licht biertje en wordt geserveerd in het traditionele 0,2 liter Kölschglas die lang en cilindervormig is, ook wel de Stange.

  • Let op! Wanneer je glas leeg is wordt het je glas door de Köbus (de Kölschbediening) verwisseld voor een vol viertje. Net zolang tot je een viltje op het glas legt. 

Drink de Kölsch in een originele “Brauhaus” (de traditionele Duitse pub waar het bier wordt gebrouwen). Wij aten in de buurt van ons hostel (voormalig Meininger, tegenwoordig het SMARTY Cologne City Center). Maar je vindt de Brauhausen op veel locaties in Keulen.

Bezoek Old Town in Keulen

Doorkruis de oude stad van Keulen. De mooie oude binnenstad van Keulen is een van de dingen die je wilt doen in Keulen als je gek bent op historische kerken en musea (Keulen kent er veel)

Naast oude kerken zoals Great St. Martin, vind je in Old Town ook talloze steegjes met traditionele oude huizen waar je lieflijke boetieks, galerijen, cafés en restaurants in vindt.

Wandel langs de Rijn en genoeg van het uitzicht, van talloze monumenten en fonteinen die het gebied sieren. I’m sure you’ll like it!

Locatie: Altstadt

Zo kom je in Keulen

Reis je met de auto naar Keulen? Let er dan op dat je een milieusticker nodig hebt. In Duitsland hebben veel steden een milieuzone waar een milieusticker verplicht is. De milieuzones (Umweltzonen) worden met borden aangegeven. De sticker moet rechtsonder (van binnenuit gezien) op de binnenkant van de voorruit geplakt worden. Het niet goed zichtbaar aanbrengen van de sticker kan een boete opleveren van circa € 80.

Een milieusticker kun je aanvragen bij de ANWB.

Meer Duitsland?