Met de winter in het land dwalen mijn gedachtes onder werktijd af naar verse poeder, het uitzicht over de bergen en het dragen van mijn snowboard outfit. En met mijn wereldreis die eraan komt vind ik het ontzettend jammer dat er dit jaar wellicht geen wintersportreisje voor mij inzit. Als je de titel van deze blogpost leest dan denk je als beginnende wintersporter misschien wel: lawines? Daar krijg ik alleen mee te maken als ik off-piste ga en dat ga ik toch niet. Dat is ook precies wat ik dacht toen ik mij – in het kader van ‘voor Style Spy – aanmeldde voor een lezing over lawines. Tot mijn fysiotherapeute (tevens fervente skiër) mij vertelde dat lawinekennis altijd goed is (ja eigenlijk hoort hier een “duh” reactie, want natuurlijk is dat zo). En de lezing wordt gegeven door één van de besten, namelijk Rolf Westerhof van Snow Safety Center. Snow Safety Center is een non-profit organisatie en het heeft zich in 8 jaar tijd ontwikkeld tot hèt kenniscentrum van Nederland op het gebied van lawines. Jaarlijks komen wereldwijd zo’n 150 mensen om door lawines, waaronder circa 115 in de Alpen. Handige dus om bij deze lezing aanwezig te zijn en mijn kennis weer door te geven aan jullie. Safety above all right?
Soorten lawines
Volgens Rolf, en als ik nog even ‘google’ op de soorten lawines, dan vind ik 4 soorten lawines: de schneebrett(of plak)lawine, poedersneeuwlawine, droge sneeuw(stuif)lawine, natte sneeuwlawine en de
Schneebrettlawine of plaklawine
Bij een schneebrettlawine (Frans= plaque, Eng= Slab) of plaklawine glijdt de bovenste sneeuwlaag weg. Deze laag gedraagt zich als een plank of plaat (in het Duits: Brett). Soms zijn twee lagen sneeuw niet goed gehecht. Als het eerst heeft gedooid en het daarna weer begint te sneeuwen dan ligt de bovenste laag los van de onderste laag. De grote plak kan plotseling in beweging komen, door bijvoorbeeld een snowboarder, langlaufer of skiër.
Droge sneeuwlawine
Een losse poedersneeuwlawine ontstaat bij hevige sneeuwval en lage temperatuur. Een dichte wolk van sneeuw raast met hoge snelheid de berg af omdat het sneeuw zijn eigen gewicht niet kan houden.” Vaak ontstaat deze lawine klein, een rollend balletje sneeuw kan genoeg zijn.
Een poedersneeuwlawine
Een poedersneeuwlawine is een lawine waarbij sneeuw omlaag valt en daarbij in een werveling meer sneeuw meeneemt. Een poedersneeuwlawine ontstaat op steile hellingen. De vallende sneeuw wervelt steeds meer sneeuw op en er ontstaat een lucht-sneeuw mengsel dat aanvankelijk met een snelheid van 100km/uur beweegt, maar uiteindelijk snelheden tot 3x zo hoog kan bereiken. Een stuiflawine veroorzaakt een enorme drukgolf, welke zelfs bomen omver blaast.
Natte sneeuwlawine
Deze lawine ontstaat door smelting. Met name op zonnige dagen of door natte sneeuwval smelt de bovenste laag sneeuw dat steeds zwaarder wordt tot de sneeuw plotseling begint te schuiven.
Lawinewaarschuwingen
Gelukkig is de kans op een lawine het kleinst als je op de geprepareerde pistes blijft en er geen gevaar wordt aangegeven met een vlaggetje. Buiten de pistes is de kans op het veroorzaken van een lawine of erin terechtkomen veel groter. Bij 90 procent van de lawineongelukken is de lawine veroorzaakt door het slachtoffer zelf of door iemand in zijn groep. De grootste risico op een lawine is op berghellingen met een hellingspercentage tussen de 25 en 45 graden, waarop een grote hoeveelheid sneeuw ligt. Op steile hellingen boven de 45 graden blijft de sneeuw automatisch niet goed liggen.
Niveau 1. Gele vlag
Gering lawinegevaar, maar een groep skiers of snowboarders kan een spontane lawine veroorzaken.
Niveau 2. Gele vlag
Matig lawinegevaar: ook hier kunnen weer groepen skiërs of snowboarders een lawine veroorzaken.
Niveau 3. Geel-zwart geblokte vlag
Redelijk lawinegevaar: hier komen spontane lawines vaak voor. Ook hier weer kan een skiër of snowboarder een lawine veroorzaken.
Niveau 4. Zwarte vlag
Groot lawinegevaar: er is kans op spontante grote lawines. Het is hier instabiel.
Niveau 5. Zwarte vlag
Zo’n groot lawinegevaar dat gebieden en wegen worden afgesloten.
Zo, dat waren de lesjes voor vandaag. Let dus goed op dat je op de geprepareerde piste blijft. Als je van plan bent om deze winter off-piste te gaan skiën of snowboarden, zorg dat je een lawine airbag hebt, het lawineweer in de gaten houdt en dat je weet wat je doet (en kunt). Have fun op de piste!
Let jij op lawinevlaggetjes?