10 tips om de goedkoopste vliegtickets te vinden

Uitzicht vliegtuig
Last updated:

Goedkope vliegtickets vinden, het blijft een uitdaging. Ik heb heel wat afgevliegt (en ja ook ik heb last van flight shaming en vlieg minder). Tijdens onze wereldreis boekten we vooral losse enkeltjes. En zo werden we steeds handiger in het boeken van vliegtickets. Zo weet ik op welke websites ik moet zoeken, waar je het beste kunt overstappen en weet ik vaak wel een goede deal te vinden. Met een paar simpele trucjes en handige websites. Maar er is niet zoiets als de gouden tip die je kunt toepassen. In deze blog deel ik mijn beste tips & tricks om de goedkoopste vliegtickets te vinden.

Zo vind je goedkope tickets

1. Check website met deals

Hoe fijn is het als andere mensen goedkope tickets voor jou uitzoeken. Zo heb je verschillende website waar je fijne deals kunt vinden.

Een aantal van mijn favorieten zijn:

2. Boek op het juiste moment

Wanneer is de beste dag om een vliegticket te boeken? De meningen zijn daar over verdeeld. Uit eigen ervaring: wij vonden geen consequente dag om je vliehticket het goedkoopst te boeken.

Gebruik Skyscanner

De goedkoopste daen in een maand kun je wel vinden door op Skyscanner je bestemming in te vullen en voor een maand i.p.v. een specifieke datum te kiezen. In één oogopslag zie je direct welke dagen het goedkoopst zijn om te vliegen naar een bepaalde bestemming!

Gebruik een VPN

Een slimme truuk om een vliegticket te boeken is door bijvoorbeeld een VPN of VPN-app te gebruiken. Met een VPN-app zoals Nord VPN kun je geld besparen op vluchten omdat je boekingswebsites laat geloven dat je hun app of website in een ander land gebruikt.

Zo kunnen vliegtickets in Amerika aangeboden worden voor een veel lagere prijs dan in Nederland! Een Virtual Private Network (VPN) zorgt er namelijk voor dat je fysieke locatie en IP-adres veranderen!

Gebruik Google Flights

Naast Skyscanner kun je Google Flights  gebruiken. Google Flights is een soort vergelijkingssysteem waarmee je kunt zien wat de beste datum en de beste luchtmaatschappij is waarmee je het goedkoopste kunt vliegen.

Via de wereldkaart zie je meteen op welke plaatsen je het goedkoopst kunt vliegen vanaf een door jou ingevulde bestemming.

3. Het beste tijdstip om te vliegen

Het tijdstip waarop je vliegt speelt net zo’n belangrijke rol als de dag waarop je vliegt. Niemand wil om 4 uur in de middag vliegen, dus kan jij behoorlijk wat geld besparen als je dan vliegt.

Midden in de week, buiten de schoolvakanties en op ondragelijk tijden zijn de vluchten waarop je de beste deals krijgt. Verder zijn de beste tijden voor de goedkoopste vluchten:

 • De eerste vlucht van de dag, red-eye vluchten (deze kiezen wij vaak)
 • Elke vlucht die samenvalt met lunch of diner.

Bereid je dus maar voor op akelig vroege of late tijden, maar dan heb je wel wat geld over! Of wat dacht je van langere vluchten met overstap.

Midden in de week, buiten de schoolvakanties en op ondragelijk tijden zijn de vluchten waarop je de beste deals krijgt.

Nick Trend, Telegraph Travel

4. Boek Economy Flights ruim 30 dagen van te voren

Boek ruim 8 weken van te voren een vliegticket voor de beste deals. Hiermee bezuinig je volgens Skyscanner ruim een tiende (11.1% om precies te zijn) op de prijs van je vliegticket!

Volgens the American Aviation Data Group (leider op het gebied van Aviation Data & Statistics) worden tickets na zes weken duurder.

Nieuw onderzoek uit 2016 laat zien dat je voor de meeste economy vluchten meer dan 30 dagen van te voren moet boeken voor de beste vliegdeals.

Wat we hieruit kunnen leren? Don’t wait until the last-minute! Hou 4-6 weken aan, tenzij het gewoon niet anders kan natuurlijk.

Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen. De vliegtuigmaatschappij houdt misschien een sale omdat de vlucht niet volgeboekt is. 

5. Wees flexibel

Het klinkt heel flauw maar het is wel waar: hoe flexibeler je bent, hoe meer keus en hoe goedkoper je ticket.

Midweken, buiten schoolvakanties, vreselijke tijdstippen. Allemaal goedkopere opties om dan te vliegen.

Heb je geen vaste datum? Maak dan gebruik van de optie om een paar dagen voor of na je ideale datum te zoeken. Dat kan bij Skyscanner heel gemakkelijk!

Het klinkt heel flauw maar het is wel waar: hoe flexibeler je bent, hoe meer keus en hoe goedkoper je ticket.

6. Weet welke vliegmaatschappijen van/naar je bestemming vliegen

Kijk niet alleen naar ticketprijzen, maar bekijk ook welke vliegmaatschappijen vanaf en naar jouw bestemming vliegen. Een handige website om dit te checken is flightmapper.net.

7. Vergelijk je opties om goedkope prijzen te vinden

Pijsvergelijkingssites zijn ideale plekken om goedkope vluchten te vinden. Maar ze kunnen ook misleiden. Je ziet bijvoorbeeld niet altijd de prijzen van elke vliegmaatschappij die op een bepaalde route vliegt. Controleer flightmapper bijvoorbeeld om alle airlines op de bestemming te vinden en vergelijk deze met vergelijkingswebsites als Skyscanner en Momondo.

Zorg er dus voor dat je prijsvergelijkingssites als leidraad gebruikt, maar bekijk ook minstens 3 andere bronnen als je onderzoek doet naar de goedkoopste tickets! Hetzelfde geldt natuurlijk ook bij het zoeken van hotels. Check meerdere bronnen!

8. Ga naar de originele website

Het kan ook zijn dat prijzen van prijsvergelijkingssites niet altijd kloppen omdat ze niet helemaal up to date zijn. Ze kunnen namelijk niet al je wensen meenemen in de prijs. Denk hierbij aan bagage of extra booking fees of het gebruik van creditcard. Dat merkten wij toen we via Skyscanner op ‘selecteer’ (vlucht) klikten. Soms was de prijs een stuk goedkoper (of hoger).

vliegtuig in de lucht
Photo: stocksnap.io

9. Kies een luchthaven dat in de buurt ligt van je bestemming, niet perse op de bestemming zelf

Het loont om verschillende luchthavens in te vullen bij je zoektocht naar een goedkope vliegticket. Luchthavenbelasting kan nogal verschillen: zo betaal je in Schiphol vaak een hogere belasting dan in Eindhoven of (voor intercontinentale vluchten) Rotterdam.

Vertrek je vanaf Nederland naar het buitenland? Vergeet niet om ook Duitse luchthavens te checken. En voor Europese bestemmingen is Eindhoven aan te raden.

10. Gebruik Skiplagged

Skiplagged is een website dat zogenaamde ‘loopholes’ in vliegtickets van vliegmaatschappijen laat zien, in de tickets die airlines beschikbaar hebben. Ze laten je zien wanneer het goedkoper is om een vlucht te boeken met een overstap, maar waarbij je overstap je eindpunt is. Je vliegt dus alleen het eerste deel van je reis.

Denk hierbij aan bijvoorbeeld Oslo. Het kan goedkoper zijn om een ticket van Amsterdam naar Los Angeles te boeken en in Oslo uit te stappen als er tussenlanding wordt gemaakt.

Hoe kan dat nou goedkoper zijn? Luchtvaartmaatschappijen concurreren met andere vliegtuigmaatschappijen op dezelfde route. Denk aan KLM en Norwegian Airlines. KLM vliegt vanuit Amsterdam rechtstreeks naar Los Angeles en Norwegian Air zal via Noorwegen vliegen. Een nadeel voor Norwegian Air en dus is de vlucht in de praktijk vaak goedkoper om Nederlandse reizigers te trekken.

Vervelend is het wel voor de airlines als mensen de tweede aansluitende vlucht niet nemen. En duurzaam is het al helemaal niet.

Samengevat: de goedkoopste vliegtickets scoor je zo:

 • Er zijn goedkopere maanden, maar ook weken en tijden.
 • De beste dagen om te vliegen zijn donderdag en vrijdag.
 • Vlieg op een tijdstip wanneer de meeste mensen niet willen vliegen.
 • Boek minstens 4-8 weken van te voren.
 • Reis niet in de drukste periode: reis off-season als dat kan.
 • Check flightmapper.net voor een overzicht van alle airlines van een bestemming.
 • Vergelijk je opties: vergelijk vergelijkingssites met de originele website en andere vergelijkingswebsites.
 • Ga altijd naar de originele website van de vliegmaatschappij.
 • Wees nog flexibeler: controleer luchthavens die in de buurt liggen.
 • Maak gebruik van Skiplagged: skip je tweede vlucht.