Zonnebrand en schadelijke stoffen, welke mijd je en welke zonnebrandcrèmes bevatten geen schadelijke stoffen?

Hoewel ik geen beautyblogger ben, ben ik veel meer bezig met duurzaam leven en reizen. En daar horen ook beautyproducten bij, zoals een goede zonnebrandcrème? Helaas is ons massaal gebruik van zonnebrandproducten een ramp voor het milieu en daarom vind ik het belangrijk hier ook op Lone Drifters aandacht aan te besteden. Bepaalde ingrediënten in zonnebrandcrème zijn namelijk schadelijk voor het milieu en met name het leven onder water. Ben je net als ik gek op watersport of ga je zwemmen in een gebied met koraal? Denk dan aan je zonnebrandcrème. Maar draag ook zonbeschermende kleding, alle beetjes helpen (J.Ultee) Gelukkig ligt er tegenwoordig steeds meer zonnebrand zonder, of met zo min mogelijk schadelijke stoffen in de winkels. Wel zo fijn als je het water weer induikt. En natuurlijk fijn voor je huid.

Waar let je op als je zonnebrand koop?

Met de groei van ‘kusttoerisme’ zijn veel meer mensen buiten, met name in het water. Daar hoort een goede bescherming tegen de zon bij: een goede wetsuit bij watersport, een petje of hoed, zonnebril en een zonnebrandcrème. Zonnebrandmiddelen bevatten meestal actieve ingrediënten die de huid beschermen tegen UV-straling, UV-filters genoemd.

Er bestaan twee soorten UV-filters, Organic (ook wel chemical) en mineral filters (ook wel physical of inorganic genoemd)

UV-filters kunnen in het water komen en het zeeleven schaden. Denk aan het bleken van koraal of zelfs doden ervan (het ingrediënt oxybenzine in organic zonnebrandcrème, schijnt koraal in poeder te veranderen!).

Geen zonnebrandcrème is 100% veilig voor het leven in zee, oceanen en riffen in het bijzonder. Sommige zonnebrandmiddelen (met name zonnebrandcrème zonder oxybenzone en octinoxaat) zijn echter aanzienlijk vriendelijker in vergelijking met zonnebrandcrème met gevaarlijke ingrediënten.

Om te weten welke zonnebrand je moet kopen, moet je weten welke ingrediënten schadelijk voor je zijn. Het is alleen ontzettend lastig om een zonnebrandcrème te vinden die zowel veilig is voor je huid als de natuur en toch de nodige bescherming aan je huid geeft.

Het is alleen ontzettend lastig om een zonnebrandcrème te vinden die zowel veilig is voor je huid als de natuur en toch de nodige bescherming aan je huid geeft.

Welke zonnebrand is vriendelijk voor de oceaan?

Ben je veel in de zee te vinden? Dan kan een reef safe zonnebrandcrème uitkomst bieden.

Veel zonnebrandproducten beweren dat ze ‘reef safe‘ zijn, maar of dat zo is, is lastig te zeggen. Ga niet direct uit van de claim van een product, maar bekijk de ingrediëntenlijst.

Wil je een zonnebrand dat goed is voor het milieu dan is het goed te weten dat je bepaalde ingrediënten moet mijden en dat bepaalde ingrediënten veilig zijn.

Zeevriendelijke zonnebrandcrème? Mijd deze ingrediënten

Wil je een zonnebrandcrème met zo min mogelijk schadelijke stoffen voor het zeeleven? Deze ingrediënten worden als veilig voor het zeeleven gezien:

 • Tinosorb A2B
 • Mexoryl XL
 • Tinosorb M
 • Tinosorb S
 • UVAsorb HEB
 • Mexoryl SX
 • Uvinul A Plus
 • Uvinul T 150

Daarnaast geldt: hoe minder de ingrediënten bewerkt zijn, hoe minder schadelijk de productie voor het milieu is.

Zonnebrand crème zonder schadelijke stoffen voor je huid

Zoek je een zonnebrandcrème dat goed is voor je huid dan wil je natuurlijk bescherming tegen zowel UVA als UVB . “Natuurlijk zonlicht bestaat voor zo’n 95 procent uit UVA en voor zo’n 5 procent uit UVB. UVB-stralen zijn krachtiger dan UV-A stralen, maar dringen minder diep door in de huid dan UVA-stralen. UV-B stralen veroorzaken DNA-schade en zonverbranding en (de B in UVB staat dan voor Burning. (dermalogica.nl).

Natuurlijk zonlicht bestaat voor zo’n 95 procent uit UVA en voor zo’n 5 procent uit UVB

Wil je een zonnebrandcrème die als veilig voor je huid wordt gezien? De volgende ingrediënten worden als veilig gezien:

 • Tinosorb A2B
 • Tinosorb M
 • Tinosorb S
 • Mexoryl XL
 • Mexoryl SX
 • UVAsorb HEB
 • Uvinul A Plus
 • Uvinul T 150

Bron: Zaailingen.com

Deze filters moet je mijden in zonnebrand

Volgens Linda van Zaailingen.nl moet je weg blijven van de volgende filters, omdat ze bewezen of zeer vermoedelijk als schadelijk worden gezien. Dat zijn oxybenzone, octinaxate en PABA, homosalate, octisalate, octocrylene, Sulisobenzone, amiloxate en enzacamene. Volgens Linda zou je een crème met oxybenzone, octinaxate en PABA eigenlijk moeten weggooien. Oxybenzone is zelfs een zonnefilter dat koraal in poeder veranderd!

1# Lovea

Een fijne biologische zonnebrand is die van Lovea. De Lovea zonnebrandcrème is waterbestendig en gecertificeerd door Ecocert. 95% van de plantaardige (en eventuele dierlijke) ingrediënten moet van biologische oorsprong zijn. Lovea zonnebrand is een duurzame zonnebrandcrème omdat het geen chemische middelen bevat en vegan is. Lovea BIO is vrij van parabenen, siliconen, PEG, synthetische kleurstoffen en – parfums. Hierdoor is Lovea BIO zacht en veilig voor de huid en staat het garant voor 100% veilig zonnen. Verder is Lovea niet alleen biologisch maar ook vrij van de ‘verboden’ ingrediënten. Nadeel van deze crème is wel: het bevat geen bescherming tegen UVA. En laat UVA nou dieper in je huid doordringen.

Getest Lovea factor 50: de crème is niet dun, maar dik en laat een enorme witte waas achter. Ondanks dat het goed zou zijn voor het milieu vind ik ‘m niet fijn smeren en het beschermt je niet eens tegen UVA. Geen keeper dus.

Lovea is o.a. te koop bij Bol.com en bij Holland & Barrett

2# Lush zonnebrandcreme

Lush zonnebrandcreme is verkrijgbaar in vaste, vloeibare en poedervorm. De Sunblock met factor 30 bestaat uit cacaoboter en biologische sesamolie. Deze gebruik je vooral na het douchen. De Powdered Sunshine met factor 15 geeft zonbescherming in poedervorm. In de poeder zit kalamijnpoeder, biologische sesamolie en drie synthetische zonnefilters. De zonnebrand lotion factor 10 bestaat uit oliën en boters.

Lush is o.a. te koop op nl.lush.com

3# Neutrogena SPF 50 Zuivere Zinkoxide Dry-Touch Face Zonnebrandcrème

Deze betaalbare biologisch afbreekbare zonnescherm is ook veilig voor mensen met een gevoelige huid. De zonnebrandcreme laat je huid er niet wit uit zien en is waterbestendig. Erg handig voor watersporters zoals de golfsurfers onder ons. De creme is geurloos en gemaakt van 100% zinkoxide op natuurlijke basis en heeft een Dry-Touch-technologie. Dit betekent dat de crème snel droogt. Daarnaast is Neutrogena niet-comedogeen, wat betekent dat het de poriën niet verstopt en is de crème olievrij en bevat antioxidanten die je beschermen tegen huidbeschadigende vrije radicalen.

Neutrogena Dry Touch  is o.a. te koop op Exclusively.nl

4# SuperGoop! Everyday Sunscreen Broad Spectrum SPF 50

SuperGoop! zonnebrandcreme kun je gebruiken voor zowel het gezicht en je lichaam. Naast het beschermen van je huid tegen die felle zon, zou de creme ook anti-aging zijn.

De antioxidant-rijke Cellular Response-technologie helpt je huid te beschermen tegen UVA-, UVB- en IRA-stralen, terwijl haver-bèta-glucaan (een vochtinbrengende component) droogheid bestrijdt. Deze lotion is vrij van oxybenzone en olie en laat geen witte resten achter.

SuperGoop! is licht geparfumeerd en bevat natuurlijke extracten van citroen, sinaasappel, basilicum en bois de rose.

SuperGoop! is o.a. te koop op de website Babassu.nl of Amazon.de

5# Soléo Organics

Het Australische Soléo Organics is een biologische zonnebrandcrème zonder chemicaliën en parfum. Er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van natuurlijke ingrediënten en de zonnebrandcrème is volgens de producent biologisch afbreekbaar en waterbestendig. De zonnebrandcreme is daarom ook ideaal voor surfers, suppers en andere watersporters. Om je huid te beschermen tegen UV-straling wordt gebruik gemaakt van zinkoxide.

Soléo Organics is o.a. te koop op de website GreenBeautyShop

Waar moet je op letten bij het kopen van biologisch afbreekbare zonnebrandcrème?

Geen enkel zonnebrandcrème is 100% veilig voor het leven in het water, oceanen en riffen in het bijzonder. Sommige merken zonnebrandmiddelen (met name zonnebrandcrème zonder oxybenzone en octinoxaat) zijn echter aanzienlijk vriendelijker in vergelijking met zonnebrandmiddelen met gevaarlijke ingrediënten. Zoek dus naar deze ingrediënten en vermijdt chemicaliën in zonnebrandcrème bij het kiezen van een veilige natuurlijke crème voor de oceanen.

Tips voor de aanschaf van zonnebrandcreme

 • Bij een heel dun laagje werkt de factor niet optimaal, wees dus royaal met smeren, maar pas op dat je er niet als een spookje gaat uizien ;-);
 • Zonnebrandcremes kun je bewaren, maar na ongeveer een jaar neemt de factor af;
 • Neem een zonnebrandcreme voor UVA EN UVB. UVA beschermt tegen huidveroudering (elasticiteitsbeschadiging = rimpels) en UVB tegen zonnebrand (en uiteindelijk huidkanker);
 • Wist je dat je slechts 15 min aan zon per dag nodig hebt voor Vitamine D aanmaak? 

Winkels met groene zonnebrandcreme

 • Greenjump verkoop een aantal merken zonnebrandcrème zoals

Dit artikel uit 2013 is volledig vernieuwd en geüpdate. Gebruikte bronnen in dit artikel zijn Zaailingen.com, Dr Jetske Ultee en onderzoek van de Wageningen Universiteit.

Naar boven