Dit zijn zonnebrand zonder schadelijke stoffen

De laatste jaren zijn we bij Lone Drifters steeds meer bewust van wat we op ons lijf smeren. Zoals zonnebrand. Want wist je dat er veel schadelijke stoffen in zonnebrand zitten? Niet alleen voor ons lijf. Ons massaal gebruik van zonnebrandproducten is namelijk een ramp voor het milieu – met name voor het onderwater leven – en daarom vind ik het belangrijk hier ook op Lone Drifters aandacht aan te besteden. Gelukkig ligt er tegenwoordig steeds meer zonnebrand zonder, of met zo min mogelijk schadelijke stoffen in de winkels. Wel zo fijn als je het water weer induikt. En natuurlijk fijn voor je huid. Hier vind je een lijst van zonnebrand zonder schadelijke stoffen.

1# Lovea factor 30

 • 100% minerale zonnefilters op basis van titaniumdioxide
 • vrij van parabenen, phenoxyethanol, genetische gemodificeerde organismen, siliconen, PEG, synthetische kleurstoffen en synthetische parfum
 • Vegan

Een fijne biologische zonnebrand die geen chemische middelen bevat en vegan is. Lovea BIO is zacht en veilig voor de huid en staat garant voor 100% veilig zonnen. Verder is Lovea niet alleen biologisch maar ook vrij van de ‘verboden’ ingrediënten. Let wel op dat niet alle zonnebrandcrèmes van Lovea UVA-A bescherming bieden.

Zelf vond ik Lovea factor 50 te dik : de crème laat een enorme witte waas achter.

2 Biosolis

 • Pure minerale en natuurlijke filters
 • Met conditionerende oliën
 • Vrij van zinkoxide
 • Vrij van nanodeeltjes

Biosolis Sun Spray SPF50 beschermt tegen de zon en verzorgt daarnaast de huid. Het biedt een zeer hoge bescherming en is gemakkelijk aan te brengen. De lijn van de zonproducten van Biosolis wordt ontwikkeld met mineralen en planten.

2# Lush zonnebrandcreme

Lush zonnebrandcreme is verkrijgbaar in vaste, vloeibare en poedervorm. De Sunblock met factor 30 bestaat uit cacaoboter en biologische sesamolie. Deze gebruik je vooral na het douchen. De Powdered Sunshine met factor 15 geeft zonbescherming in poedervorm. In de poeder zit kalamijnpoeder, biologische sesamolie en drie synthetische zonnefilters. De zonnebrand lotion factor 10 bestaat uit oliën en boters.

Lush is o.a. te koop op nl.lush.com

3# Neutrogena SPF 50 Zuivere Zinkoxide Dry-Touch Face Zonnebrandcrème

Deze betaalbare biologisch afbreekbare zonnescherm is ook veilig voor mensen met een gevoelige huid. De zonnebrandcreme laat je huid er niet wit uit zien en is waterbestendig. Erg handig voor watersporters zoals de golfsurfers onder ons. De creme is geurloos en gemaakt van 100% zinkoxide op natuurlijke basis en heeft een Dry-Touch-technologie. Dit betekent dat de crème snel droogt. Daarnaast is Neutrogena niet-comedogeen, wat betekent dat het de poriën niet verstopt en is de crème olievrij en bevat antioxidanten die je beschermen tegen huidbeschadigende vrije radicalen.

Neutrogena Dry Touch  is o.a. te koop op Exclusively.nl

4# SuperGoop! Everyday Sunscreen Broad Spectrum SPF 50

SuperGoop! zonnebrandcreme kun je gebruiken voor zowel het gezicht en je lichaam. Naast het beschermen van je huid tegen die felle zon, zou de creme ook anti-aging zijn.

De antioxidant-rijke Cellular Response-technologie helpt je huid te beschermen tegen UVA-, UVB- en IRA-stralen, terwijl haver-bèta-glucaan (een vochtinbrengende component) droogheid bestrijdt. Deze lotion is vrij van oxybenzone en olie en laat geen witte resten achter.

SuperGoop! is licht geparfumeerd en bevat natuurlijke extracten van citroen, sinaasappel, basilicum en bois de rose.

SuperGoop! is o.a. te koop op de website Babassu.nl of Amazon.de

5# Soléo Organics

Het Australische Soléo Organics is een biologische zonnebrandcrème zonder chemicaliën en parfum. Er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van natuurlijke ingrediënten en de zonnebrandcrème is volgens de producent biologisch afbreekbaar en waterbestendig. De zonnebrandcreme is daarom ook ideaal voor surfers, suppers en andere watersporters. Om je huid te beschermen tegen UV-straling wordt gebruik gemaakt van zinkoxide.

Soléo Organics is o.a. te koop op de website GreenBeautyShop

Waar let je op als je zonnebrand koopt?

Met de groei van toerisme aan het strand zijn we veel meer buiten en met name in het water. Ben je net als ik gek op watersport of ga je zwemmen in een gebied met koraal? Denk dan aan je zonnebrandcrème. Niet alleen zonnebrandcreme, maar ook een goede wetsuit bij watersport, een petje of hoed en een zonnebril.

Zonnebrandmiddelen bevatten meestal actieve ingrediënten die de huid beschermen tegen UV-straling, UV-filters genoemd.

Chemische en fysische UV-filters

In uv-filters kun je onderscheid maken tussen chemische (organic) en fysische (mineral) filters. Volgens Jetske Ultee “trekken chemische filters in de huid en absorberen op die plek de uv-straling. Fysische filters leggen een laagje op je huid en ‘weerkaatsen’ het licht”.

Je kunt beter voor fysische filters kiezen dan chemische. Deze filters zijn bijvoorbeeld  titaniumoxide en zinkoxide. Deze type filters geven een goede bescherming en blijven bovenop de huid liggen. Daardoor komen dus geen schadelijke stoffen in je lichaam. 

Het probleem van chemische filters is namelijk dat ze door je lichaam opgenomen kunnen worden en in je bloed terechtkomen. Ik ga hier niet uitgebreid op in omdat ik geen medische achtergrond heb. Wil je meer weten over zonnebrandcrème, dan verwijs ik je zeker door naar de website van Jetske Ultee.

Het probleem van chemische filters is dat ze door je lichaam opgenomen kunnen worden

Jetske Ultee

Deze zonnebrand gebruiken wij

Zelf gebruik ik namelijk ook de zonnebrandcrème voor het gezicht van Jetske Ultee. Voor mijn lijf gebruikte ik vorig jaar factor 50 van Lovea. Ik ben nu op zoek naar een andere zonnebrandcrème voor het hele lichaam.

En hoe zit dat met de zee?

Dan hebben we het gehad over schadelijke stoffen voor je lichaam. Maar hoe zit dat met de zee? UV-filters kunnen in het water komen en het zeeleven schaden. Denk aan het bleken van koraal of zelfs het doden ervan.

Bron: Oceanservice

Helaas is geen zonnebrandcrème 100% veilig voor het leven in zee, oceanen en riffen in het bijzonder. Sommige zonnebrandmiddelen (met name zonnebrandcrème zonder oxybenzone en octinoxaat) zijn echter aanzienlijk vriendelijker in vergelijking met zonnebrandcrème met gevaarlijke ingrediënten.

Helaas zijn er meer ingredienten die het koraal kunnen beschadigen.

Zelfs zonnebrandmiddelen met het label ‘rifveilig’ zijn niet gegarandeerd onschadelijk wanneer ze in het water terechtkomen (bron). Als je denkt dat je reef-safe bent, omdat je een zonnebrandcrème koopt met het label ‘rifveilig’, denk dan nog eens goed na.

Volgens dezelfde dokter uit deze bron is de term ‘rifveilig’ geen overeengekomen definitie en wordt daarom niet strikt gereguleerd door de overheid. Ga niet direct uit van de claim van een product, maar bekijk de ingrediëntenlijst.

Deze ingrediënten worden gezien als veilig voor het zeeleven gezien:

 • Tinosorb A2B
 • Mexoryl XL
 • Tinosorb M
 • Tinosorb S
 • UVAsorb HEB
 • Mexoryl SX
 • Uvinul A Plus
 • Uvinul T 150

Dit alles betekent natuurlijk niet dat je helemaal geen zonnebrandcrème moet dragen. Want het biedt je wel essentiële bescherming tegen zonnebrand en huidkanker.

Om te weten welke zonnebrand je moet kopen, moet je weten welke ingrediënten schadelijk voor je zijn. Het is alleen ontzettend lastig om een zonnebrandcrème te vinden die zowel veilig is voor je huid als de natuur en toch de nodige bescherming aan je huid geeft.

Wil je een zonnebrand dat goed is voor het milieu dan is het goed te weten dat je bepaalde ingrediënten moet mijden en dat bepaalde ingrediënten veilig zijn.

Daarnaast geldt: hoe minder de ingrediënten bewerkt zijn, hoe minder schadelijk de productie voor het milieu is.

Deze zonnebrandcremes raden experts aan

Damn, wij vinden het erg moeilijk om een goede zonnebrandcrème te vinden. Als ik de expertartikelen lees zijn het met name Amerikaanse, dus wijzen ze ook Amerikaanse merken aan die moeilijk in Nederland te verkrijgen zijn. Ik heb geprobeerd om zoveel mogelijk zonnebrandcremes op te sporten die je ook in Nederland makkelijk zou moeten krijgen.

Zoek je een zonnebrandcrème dat goed is voor je huid dan wil je natuurlijk bescherming tegen zowel UVA als UVB . “Natuurlijk zonlicht bestaat voor zo’n 95 procent uit UVA en voor zo’n 5 procent uit UVB. UVB-stralen zijn krachtiger dan UV-A stralen, maar dringen minder diep door in de huid dan UVA-stralen. UV-B stralen veroorzaken DNA-schade en zonverbranding en (de B in UVB staat dan voor Burning. (dermalogica.nl).

Waar moet je op letten bij het kopen van biologisch afbreekbare zonnebrandcrème?

Geen enkel zonnebrandcrème is 100% veilig voor het leven in het water, oceanen en riffen in het bijzonder. Sommige merken zonnebrandmiddelen (met name zonnebrandcrème zonder oxybenzone en octinoxaat) zijn echter aanzienlijk vriendelijker in vergelijking met zonnebrandmiddelen met gevaarlijke ingrediënten. Zoek dus naar deze ingrediënten en vermijdt chemicaliën in zonnebrandcrème bij het kiezen van een veilige natuurlijke crème voor de oceanen.

Tips voor de aanschaf van zonnebrandcreme

 • Bij een heel dun laagje werkt de factor niet optimaal, wees dus royaal met smeren, maar pas op dat je er niet als een spookje gaat uizien ;-);
 • Zonnebrandcremes kun je bewaren, maar na ongeveer een jaar neemt de factor af;
 • Neem een zonnebrandcreme voor UVA EN UVB. UVA beschermt tegen huidveroudering (elasticiteitsbeschadiging = rimpels) en UVB tegen zonnebrand (en uiteindelijk huidkanker);
 • Wist je dat je slechts 15 min aan zon per dag nodig hebt voor Vitamine D aanmaak? 

Winkels met groene zonnebrandcreme

 • Greenjump verkoopt een aantal merken zonnebrandcrème die geen troep bevatten

Gebruikte bronnen in dit artikel zijn Zaailingen.com, Dr Jetske Ultee, consumerreports.org en onderzoek van de Wageningen Universiteit.

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Dit heeft geen invloed op de informatie op deze site. Wil je hier meer over weten, kijk dan in ons Privacybeleid in de footer van de website.