5 dingen te doen in KwaZulu-Natal Zuid-Afrika

De provincie KwaZulu-Natal is een goede keuze om tijdens je reis door Zuid-Afrika te bezoeken als je op zoek bent naar een beetje van alles, maar vooral avontuur en natuur. Je vindt hier bergen, stranden, wildlife maar ook zeker historie, zoals over de zulu’s en de arrestatie van Nelson Mandela. Ik reisde van het plaatsje Durban naar Johannesburg om onder andere te wandelen in de Drakensbergen en de reis te eindigen met een game drive in een privéreservaat om op zoek te gaan naar The Big Five.

De provincie KwaZulu-Natal 

KwaZulu-Natal is een van de negen provincies in Zuid-Afrika. Het is het leefgebied van de Zulu’s, de grootste bevolkingsgroep in Zuid-Afrika. KwaZulu-Natal is ook een provincie waar meer dan genoeg te doen is voor de avontuurlijke reiziger. Je vindt er bijzondere duikplekken, je kunt eindeloos hiken in Drakensbergen, paardrijden of een game drive maken in natuurreservaten of ziplinen in bijvoorbeeld de Karkloof Nature Reserve. Genoeg te doen voor natuurliefhebbers en avontuurlijke reizigers in ieder geval!

1. Bezoek de Nelson Mandela Capture Site

Een bezoek aan de regio kan haast niet zonder een bezoek aan de Nelson Mandela Capture Site in het plaatsje Howick. Nelson Mandela stond bekend om zijn inspanningen tegen het Apartheidsregime in Zuid-Afrika. Op de dag dat Mandela werd opgepakt, 5 augustus 1962, reed hij op een landweg in de provincie KwaZulu-Natal. Hij verkleedde zich als chauffeur om de politie te ontwijken. Echter werd Mandela opgepakt en uiteindelijk veroordeeld tot een gevangenisstraf van 27 jaar. 

Op de plek waar Nelson Mandela werd opgepakt staat tegenwoordig een museum, waar je meer komt te weten over de arrestatie op 5 augustus, het leven van Nelson Mandela en vind je er een bijzonder kunstwerk waar je het gezicht van Nelson Mandela in kunt zien. Het gezicht zie je pas echt (goed) als je op de juiste plek staat op het veldje achter het museum. Deze plek staat aan het einde van een looppad van het museum van de Capture site tot een paar meter voor het kunstwerk. Als je het museum uitloopt lijkt het kunstwerk van een afstandje een willekeurige 50 stalen palen van verschillende hoogtes. Maar hoe dichterbij je komt, hoe meer de palen Mandela’s gezicht beginnen te vormen. Een paar meter verderop, achter de hekken, loopt een weg, waar de precieze locatie te zien is, waar Nelson Mandela in 1962 werd opgepakt. 

In het museum kom je meer te weten over de arrestatie op 5 augustus en het leven van Nelson Mandela.

Het museum is te bezoeken in het plaatsje Howick.

2. Ga ziplinen in het Karkloof Forest Reserve

We zouden Lone Drifters niet zijn als we niet minimaal één avontuurlijke activiteit zouden noemen. Het Karkloof Nature Reserve is een ongerept gebied in het noorden van de Midlands van Natal. Denk aan uitgestrekte graslanden, wetlands en grote stukken nevelwoud. En diep in deze wouden vind je de Karkloof Canopy Tour waarmee je op een avontuurlijke zipline tocht kunt gaan over de vallei van de Karkloof Nature Reserve. 

Na een korte veiligheidsbriefing bij het hoofdkantoor van de Tour krijg je je harnas aan, veiligheidsinstructies en vertrek je vervolgens in een 4×4 naar de top van de Karkloof vallei. Van daaruit baan je je al wandelend, maar vooral ziplinend van boom tot boom, een weg naar beneden. De platforms zijn hoog in het bladerdak van het bos gebouwd en bieden allemaal een ander uitzicht De ene keer heb je vrij uitzicht op de vallei, de andere keer moet je soms even stoppen bij een boom om vervolgens weer keihard door het dichte bos te ziplinen. De Karkloof Canopy Tour bestaat uit 12 platforms en 10 ziplines, waarvan de langste 200 meter is! 

Verblijf vervolgens in een van de rustieke lodges te midden van het prachtige bos van het Karkloof Nature Reserve. Breng een paar dagen door met wandelen of kom even helemaal tot rust en geniet van de natuur.

De Canopy Tour vind je vlakbij de Mandela Capture Site in het plaatsje Howick en kun je dan ook goed met elkaar combineren.

3. Ontdek de omgeving van Qambathi Mountain Stud per paard

Vanuit het heuvelachtige gebied brengt de bus ons naar een landschap waar we de eerste bergen zien verschijnen. Onze reis eindigt bij Qambathi Mountain Stud, een werkelijk prachtig toevluchtsoord in het hart van de Kambergvallei in de Drakensbergen, zoals de eigenaren het beschrijven. Met slechts vijf kamers in een privé-natuurreservaat, biedt dit toevluchtsoord een luxe en rustige ontsnapping aan de drukte van het dagelijks leven. Zo rustig dat zelfs een beroemde Hollywoodacteur hier meerdere dagen verbleef om een film op te nemen.

Qambathi Mountain Sud biedt privéritten aan zodat je echt contact kunt maken met de paarden en kunt genieten van het adembenemende landschap, want dat is het echt. 

4. Ontdek de omgeving van Drakensbergen

De Drakensbergen vormen een bergketen die zich uitstrekt over ongeveer 1125 vierkante kilometer langs de Zuid-Afrikaanse kust, met toppen die tot 3482 meter hoog reiken. De keten is verdeeld in drie delen: noordelijk, centraal en zuidelijk, elk met zijn eigen unieke hoogtepunten. De beroemde Panoramaroute, die door dit gebied loopt, biedt uitzicht op adembenemende valleien, indrukwekkende berglandschappen en unieke natuurlijke formaties.

In de Drakensbergen kun je wandelen door adembenemende landschappen, bergbeklimmen, paardrijden, vogels spotten, avontuurlijke activiteiten ondernemen en natuurlijk gewoon genieten van de rust. 2 activiteiten die ik er deed en je zeker kan aanraden zijn wandelingen en een helicoptervlucht.

Wandel naar de Bushman Paintings

In de Drakensbergen zijn zo’n 40.000 afzonderlijke rotstekeningen geregistreerd, verspreid over 600 verschillende grotten en overhangende rotsformaties. Deze tekeningen variëren van dieren tot menselijke figuren. Een van de toegankelijke locaties is het Kamberg Rock Art Center, waar we onder begeleiding van een gids een wandeling maken van ongeveer 8 kilometer (heen en terug) naar Game Pass Shelter. Hier bevinden zich rots kunstwerken die worden beschouwd als de ‘Steen van Rosetta’ van de oude rotskunst.Deze mooie rotstekeningen, die mogelijk meer dan 2000 jaar oud zijn, vertellen verhalen van vroeger en geven inzicht in de mythologie en rituelen van oude gemeenschappen.

De tekeningen zijn goed bewaard gebleven, met het dieprode pigment (gemaakt van bloed) nog steeds duidelijk zichtbaar tegen de oranje rotsen. Het pad naar Game Pass Shelter duurt ongeveer tweeënhalf uur en biedt onderweg een prachtig landschap. De gids vertelt over de omgeving terwijl je langs een waterval komt, een riviertje oversteekt en dichter bij de hoge rotsen komt waar de tekeningen zijn. Met wat geluk zie je zeldzame roofvogels zweven boven de bergen.

Drakensbergen vanuit de lucht

Voor een onvergetelijk uitzicht vliegen we op een ochtend om 7 uur over het prachtige landschap van de Drakensbergen. De timing is perfect, want de lucht kleurt al prachtig oranje als we aan boord gaan van de helikopter. Omdat het mijn eerste keer is en ik een beetje zenuwachtig ben, adviseren mijn medereizigers mij om niet voorin te zitten. Het is minder eng dan ik had verwacht en ik geniet er intens van. De ochtendzon zorgt voor een prachtige oranje gloed over het landschap en de mist die over de bergen zweeft maakt de uitzichten adembenemend mooi. 

5. Ga op een Game drive

In KwaZulu-Natal zijn er verschillende game reserves verspreid over het gebied. Een van de bekendere game reserves is Nambiti Private Game Reserve. Dit reserve beslaat 23.000 hectare (ongeveer 90 kilometer) en ligt in de buurt van Johannesburg/Pretoria (3,5-4 uur rijden). Het reservaat is malariavrij, wat betekent dat gasten geen malariatabletten hoeven in te nemen voor hun bezoek, in tegenstelling tot veel andere wildparken in Zuid-Afrika. Naast de Big Five (leeuw, olifant, buffel, luipaard, neushoorn) herbergt Nambiti ook meer dan 40 andere soorten wilde dieren, wat zorgt voor een rijke safari-ervaring.

Het reservaat heeft een gevarieerd landschap, waaronder graslanden, rivierbossen, savannes en doornvelden, wat resulteert in een diverse flora en fauna.Als privé reservaat biedt Nambiti een exclusieve safari-ervaring met luxe accommodaties en gepersonaliseerde diensten voor gasten.

Tijdens onze game drive spotten giraffes, leeuwen, buffels, knobbelzwijnen die alsmaar voor ons wegrennen en veel meer. We spotten maar liefst 3 van de Big Five. Dat de olifant het liet afweten vond ik bijzonder. De luipaarden in Nambiti staan bekend om hun schuwe gedrag en zijn erg zeldzaam om te spotten, net als in andere parken. 

KwaZulu-Natal was echt een fantastische kennismaking met Zuid-Afrika. De natuur en activiteiten hebben mij echt positief verrast en ik zou alle plekken die ik bezocht heb van harte aanbevelen voor je eerste trip door deze regio.

Tip: wij verbleven bij Lions Valley Lodge, een prachtig hotel gelegen op een heuvel met uitzicht over een beekje waar je wild life vanuit je eigen kamer of het restaurant spot. Bekijk website van deze lodge of boek direct je hotel.

Wist je dat we een heel archief vol Zuid-Afrika tips hebben? Bekijk al onze tips en inspiratie voor jouw volgende reis!

Deze reis werd mogelijk gemaakt door Tourism KwaZulu-Natal en Zuid Afrika Tourism.

Scroll naar boven