Dit is waarom je naar de Drakensbergen in Zuid-Afrika wilt

Zorg ervoor dat je een paar dagen in Zuid-Afrika reserveert voor de Drakensbergen. De Drakensberg bergketen, wordt namelijk beschouwd als een van Zuid-Afrika’s meest spectaculaire landschappen en strekt zich uit over meer dan 250.000 hectare in de provincie KwaZulu-Natal. Deze indrukwekkende bestemming trekt wandelaars, klimmers en vogelliefhebbers aan, dankzij zijn prachtige pieken, adembenemende valleien, watervallen en unieke natuurlijk formaties. Lees op Lone Drifters waar je hier naartoe wilt.

Drakensbergen

De Drakensbergen vormen een indrukwekkende bergketen met toppen die de lucht in schieten tot wel 3482 meter hoog. Het is dé plek voor natuurliefhebbers en vooral wandelaars. De Drakensbergenketen is verdeeld in drie delen: noordelijk, centraal en zuidelijk, elk deel heeft zijn unieke hoogtepunten. De beroemde Panoramaroute slingert zich ook door de Drankensbergen en trakteert je op prachtige uitzichten over mooie valleien, grote berglandschappen en bijzondere natuurlijke formaties. Alsof je door een ansichtkaart wandelt! 

1. De omgeving heeft een hoog WOW effect

Imposante pieken en ruige kliffen kijken in Drakensbergen uit over de uitgestrekte groene valleien. Het park heeft een groot WOW effect, vooral als de bergtoppen oranje kleuren bij het op- of ondergaan van de zon. Er zijn verscheidene mooie plekken in Drakensbergen die je wilt zien, dit zijn enkele van de mooiste

  • Verscholen in de Drakensbergen storten de Tugela Falls bijna 1.000 meter omlaag, waardoor ze de op een na hoogste watervallen ter wereld zijn.
  • Absoluut de bekendste plek in het zuiden van de Drakensbergen is de Sani Pass. Dit is een indrukwekkende weg die door de provincie KwaZulu-Natal loopt en het is de enige weg tussen Lesotho en Zuid-Afrika. Het hoogste punt van deze ruige bergpas bereik je wanneer je Champagne Castle – een berg in de centrale Drakensbergen en is de op één na hoogste top van Zuid-Afrika. – passeert, op een hoogte van 3376 meter.
  • Met een lengte van maar liefst 5 kilometer en een hoogte van 1.220 meter is het Amphitheatre van de Drakensbergen een must om te zien. Je bewondert deze symmetrische wand vanaf de basis maar bovenop heb je natuurlijk panoramisch uitzicht over onder andere de top van Sentinel Peak.
Sani Pass door Tristan Joubert – Unsplash

Maak een helikoptervlucht

Voor een onvergetelijk uitzicht over Drakensbergen moet je zeker een helikoptervlucht boeken rond zonsondergang of -opgang. De timing is dan perfect, want de bergen kleuren dan prachtig oranje. Bij ons zorgde de ochtendzon niet alleen voor een prachtige oranje gloed over het landschap, maar ook een deken van mist die over de bergen zweefde. 

Een vlucht met een helikoper kun je onder andere maken met Berg Flying.

2. Je vindt hier goed bewaarde rotstekeningen

De oorspronkelijke bevolking van Zuid-Afrika, de San (of Bosjesmannen), bewoonde de Drakensbergen duizenden jaren lang voordat ze tegen het einde van de 19e eeuw praktisch verdwenen. Gelukkig hebben ze een kwetsbaar erfgoed achtergelaten: rotskunst uit het stenen tijdperk.

Een drie uur durende wandeling brengt je bijvoorbeeld naar de Game Pass Shelter, een goed bewaarde rotstekening die ook wel de Rosetta Stone wordt genoemd. Deze mooie rotstekeningen, die mogelijk meer dan 2000 jaar oud zijn, vertellen verhalen van vroeger en geven inzicht in de mythologie en rituelen van oude gemeenschappen. Zo zie je elandantilopen in rood, bruin en wit. Boven hen staan figuren die lijken op mensen, gewikkeld in huidmantels. Deze rrotstekeningen in de Drakensbergen zijn goed bewaard gebleven.

3. Je kunt overnachten in de mooiste resorts

Er zijn verschillende accommodatiemogelijkheden in de Drakensbergen, waaronder grote resorts zoals Cathedral Peak Hotel, maar als reiziger kun je ook kiezen voor een verblijf in een van de vele lokale bed & breakfasts, gastenhuizen of zelfvoorzienende lodges die beschikbaar zijn in verschillende gebieden. Er is voor elke behoefte en budget wel een accommodatie te vinden. 

Wij verbleven in 2 accommodaties die zeker de moeite waard zijn om te noemen: 

Qambathi Mountain Lodge, een werkelijk prachtig toevluchtsoord in het hart van de Kambergvallei in de Drakensbergen, zoals de eigenaren het beschrijven. Met slechts vijf kamers gelegen in een privé-natuurreservaat, biedt deze lodge een luxe en rustige ontsnapping aan de drukte van het dagelijks leven. Het is zo vredig dat zelfs een bekende Hollywoodacteur hier meerdere dagen verbleef tijdens het filmen van een productie. Bekijk of boek dit hotel.

Cleopatra Mountain Farmhouse, een van oorsprong oude boerderij, ligt prachtig in de Kambervallei, aan de rand van een dam met uitzicht op de bergen en het Highmoor stuwmeer. De accommodatie bestaat uit kamers, suites en huisjes, allemaal ingericht in een charmante plattelandsstijl. Deze accommodatie staat vooral bekend om de bekroonde gerechten waar gebruik wordt gemaakt van verse ingrediënten uit eigen tuin. De locatie is ook top om van hieruit wandelingen te maken. Bekijk of boek dit hotel.

4. Het is een paradijs voor wandelliefhebbers 

Drakensbergen is een paradijs voor wandelaars en natuurliefhebbers. Je vindt hier unieke flora en fauna en er zijn tal van bekende en minder bekende wandelingen te maken. Met wandelpaden variërend van korte tot langere dagtochten en meerdaagse trektochten ben je hier wel even zoet. En met een beetje geluk spot je bijzondere vogels in het wild. 

2 wandelingen in Drakensbergen die je niet wilt missen zijn:

De wandeling naar het Amfitheater 

Via de Sentinel Peak Trail of de Chain Ladder Hike (de ladderwandeling) kom je bij het beroemde “Amfitheater”, een 5 kilometer lange rotsmuur waarboven de piek “Mont-aux-Sources” en het begin van de Oranjerivier te vinden zijn. Tussen deze bergen ligt een meer, waar de eerdergenoemde Tugela Falls stromen, de op een na grootste watervallen ter wereld. Naast wandelen kun je hier trouwens ook rotsklimmen en forelvissen.

Cathedral Peak wandeling 

De Cathedral Peak, met zijn klokkentoren en twee hoorns, een onafhankelijke bergtop van 3004 meter boven zeeniveau, biedt enkele van de mooiste wandeltochten in de regio.

Het uKhahlamba Drakensberg National Park, gelegen in het hart van de Drakensbergen, is een uitgestrekt gebied van 243.000 hectare dat sinds 2000 door UNESCO is erkend als Werelderfgoed. Hier kun je genieten van een diversiteit aan activiteiten zoals wandelen, paardrijden, wildobservatie, klimmen en ballonvluchten.

Beste reistijd Drakensbergen

De beste tijd om de Drakensbergen te bezoeken is van maart tot mei, wanneer de regen is afgenomen, de temperaturen comfortabel zijn en de heuvels nog steeds prachtig groen zijn na de winterse buien. Ook september tot november is goed voor wandelingen, maar dan zijn de heuvels eerder droog bruin dan groen.Wij waren in de maand mei in Zuid-Afrika, de herfstperiode, waar de bomen al deels oranje kleuren. 

Wist je dat we een heel archief vol Zuid-Afrika tips hebben? Bekijk al onze tips en inspiratie voor jouw volgende reis!

Deze reis werd mogelijk gemaakt door Tourism KwaZulu-Natal en Zuid Afrika Tourism.

Scroll naar boven