Dit kun je verwachten op private reserve: Nambiti Game Reserve

Een reis door Zuid-Afrika is eigenlijk niet compleet zonder een game drive. In dit prachtige land zijn er talloze plekken waar je zo’n avontuurlijke rit kunt maken. Naast de openbare safariparken zijn er privé wildparken, beter bekend als game reserves. Deze reserves bieden een rustigere ervaring omdat er minder lodges zijn, en je kunt er natuurlijk ook de beroemde Big Five spotten. Ik bezocht een van deze private reserves en delen graag onze ervaringen met je.

Nambiti Private Game Reserve

In de provincie KwaZulu-Natal vind je verschillende game reserves verspreid over het gebied, waaronder het bekende Nambiti Private Game Reserve. Het Nambiti Private Game Reserve is een van de nieuwere wildreservaten in de provincie KwaZulu-Natal en in heel Zuid-Afrika, maar het doet zeker niet onder voor de meer gevestigde namen binnen de safariewereld. Nambiti ontstond toen Rob le Sueur, een ervaren outdoorsman, rondreed in het Elandslaagte-gebied, nabij enkele van de legendarische slagvelden van de Zuid-Afrikaanse en Anglo-Zulu oorlogen in het hart van KwaZulu-Natal. Hij begon slecht lopende boerderijen op te kopen en voegde uiteindelijk het land van 18 boerderijen samen tot wat nu een groot natuurreservaat is: het Nambiti Private Game Reserve.

Dit indrukwekkende reservaat beslaat maar liefst 23.000 hectare (ongeveer 90 kilometer) en ligt op slechts 3,5 tot 4 uur rijden van Johannesburg en 2,5 uur van Durban. En het reservaat is malariavrij. Gasten hoeven dus geen malariatabletten in te nemen, wat wel zo prettig is in vergelijking met veel andere wildparken in Zuid-Afrika. 3 redenen waarom deze private reserve erg aantrekkelijk is voor reizigers. 

Het reservaat heeft een gevarieerd landschap met graslanden, rivierbossen, savannes en doornvelden, wat zorgt voor een rijke diversiteit aan flora en fauna. Als privéreservaat biedt Nambiti een exclusieve safari-ervaring met luxe accommodaties en gepersonaliseerde diensten voor gasten. Je voelt je echt even de koning van het dierenrijk.

Game Drive in Nambiti

Wanneer we bij Nambiti aankomen, rijden we naar een huisje met parkeerplaats waar onze ranger Alex ons al opwacht. We laden snel onze spullen uit de bus, en na een korte kennismaking maakt Alex plek voor onze koffers op de jeep. We rijden naar onze lodge, Lions Valley Lodge, en onze game drive begint direct (onofficieel).

In de verte spot ik giraffes op een heuvel en even later wordt de weg geblokkeerd door een kudde zebra’s. Mega enthousiast probeer ik een foto te maken met mijn telefoon, maar mijn camera zit nog in mijn tas. Na de zebra’s zien we klein wild, zoals vogels, en langs een rivier spotten we onze eerste Big Five: het nijlpaard. We blijven niet te lang staan, want we moeten snel naar onze lodge om de koffers te droppen en onze échte game drive te beginnen.

We krijgen een label om onze koffers met de naam van de hotelkamer (of eigenlijk meer een bungalow), zodat deze op de juiste plek belanden. Daarna stappen we weer in de jeep en keren terug naar de plek waar we de nijlpaarden zagen. Ik ben mega blij met mijn zoomlens. Waar ik dacht dat ik mijn statief en een grotere zoomlens nodig zou hebben, komen de foto’s verrassend scherp uit de bus.

The Big Five

Elke game drive draait natuurlijk een beetje om de Big Five: de leeuw, olifant, buffel, luipaard en neushoorn. Maar Nambiti herbergt ook meer dan 40 andere soorten wilde dieren, wat zorgt voor een rijke safari-ervaring. Tijdens onze avond game drive spotten we knobbelzwijnen (je weet wel, Pumba van The Lion King) die voortdurend voor ons uitrennen en impala’s. Omdat we laat vertrokken, wordt het snel donker. Alex laat ons kiezen: een sundowner of meer dieren spotten. Hoewel zo’n sun downer, een lekker drankje bij zonsondergang, verleidelijk klinkt, kiezen we toch voor de dieren.

En dat blijkt een goede keuze te zijn, want net bij het vallen van de zon zien we drie witte neushoorns grazen op de horizon. Ranger Alex rijdt naar een betere plek zodat we ze nog beter kunnen zien en hij heeft gelijk: wat een plaatje.

Als de avond valt, gaan we op zoek naar nachtdieren. We spotten vooral kleine dieren zoals spinnen, uilen, kameleons en vogels. En eerlijk is eerlijk, dat is bijna net zo indrukwekkend. Stiekem vind ik het ook spannend. Soms rijden we op een paadje dat lager ligt en omdat ik niets kan zien, weet ik ook niet wat er boven ons loopt. We genieten vooral ook van het enthousiasme en de kennis van Alex.

Na de game drive genieten we van een heerlijke maaltijd in het restaurant van het hotel. Om negen uur willen we eigenlijk al naar bed, kapot van de rit naar het reserve van 4 uur. Bovendien moeten we voor de ochtend game drive weer om vijf uur op. Zin hebben we er wel in.

Ochtend game drive

In de ochtend worden we door Alex gebeld op de telefoon in de kamer. Nadat hij ons heeft opgehaald – je mag niet alleen door de onbeschermde tuin van de lodge lopen in het donker – stappen we in de jeep en krijgen we een warme kruik en deken mee. Terwijl het langzaam licht wordt, belooft het een goede dag te worden. We hebben het geluk om maar liefst 3 van de Big Five te spotten: buffels, leeuwen en nijlpaarden. Het was bijzonder dat de olifant afwezig was, en ik begrijp het mysterie rond de luipaarden nog wel; die staan vooral in Nambiti bekend om hun schuwe gedrag en zijn zeldzaam om te zien.

Alex houdt altijd gepaste afstand wanneer we bij de dieren komen, wat ik prettig vind. We hoorden al een tijdje via de walkie-talkie van Ales, van andere gidsen dat er leeuwen in de buurt waren, maar omdat ze niet te veel jeeps tegelijk willen hebben, wachten we voordat we er naartoe rijden. Bij de buffels hield hij ook goed afstand. Ik waardeer het altijd enorm wanneer tourguides, of wie dan ook, respect tonen voor de natuur en niet alleen aan de toeristen denken.

Lees ook: wat te doen in de provincie Kwazulu-Natal.

Lodges in Nambiti Private Game Reserve

Overnachten kan in een van de 10 lodges in het reservaat: ze hebben allemaal een geweldig uitzicht en je moet niet vreemd opkijken als je wordt aangestaard door een kudde dorstige giraffes bij het water. De lodges in Nambiti Private Game Reserve,zijn geschikt voor een romantisch uitje voor twee, een bruiloft, gezinnen of een avontuurlijk stel. Er zijn in Nambiti 10 accommodaties die passen bij elke smaak, budget en groepsgrootte. Van luxe wildparklodges, waaronder vier 5-sterren lodges, één 4-sterren lodge en twee prachtige verhoogde tentenkampen, met faciliteiten variërend van self-catering tot luxe.

Voor de gezinnen kun je kiezen voor omheinde accommodaties voor veiligheid van jongere gasten (bij Cheetah Ridge, Ndaka Safari Lodge en Springbok Lodge).

Lions Valley Lodge

Ik verbleef in Lions Valley Lodge met exclusieve, vrijstaande rieten suites. De suites zijn allen gelijk maar van binnen ingericht op thema. Zo sliep ik in de Koe-suite. De suites bieden maximale privacy. Er zaten 2 douches in, een buiten- en binnendouche. De laatste met grote ramen zodat je ook van binnen wilde dieren kunt bewonderen. Ik had 2 badkuipen, een grote veranda, 2 persoonsbed en woonkamer en een soort van kookeiland met water, sherry en koekjes.

Na de game drive kun je in de hoofdruimte van de lodge een verfrissende duik nemen in de infinity pool. De chef bereidt heerlijke maaltijden geserveerd in de traditionele boma of de elegant versierde eetkamer. Ook is er een bar met drankjes. Kortom, hier moet je naartoe! Bekijk website van deze lodge of boek direct je hotel.

Nambiti Game Reserve was echt een fantastische kennismaking met Zuid-Afrika. De game drive en lodge hebben me positief verrast, en ik zou deze plekken van harte aanbevelen voor je eerste trip door deze regio. De kamer waarin ik verbleef staat absoluut in de top 5 van mooiste plekken waar ik ooit heb geslapen, zowel qua design als locatie.

Wist je dat we een heel archief vol Zuid-Afrika tips hebben? Bekijk al onze tips en inspiratie voor jouw volgende reis!

Deze reis werd mogelijk gemaakt door Tourism KwaZulu-Natal en Zuid Afrika Tourism.

Scroll naar boven