Zuid Oost Azië backpackreisgids

Van witte stranden tot rijstvelden. Zuidoost-Azië is al vanaf de jaren ’70 een populaire bestemming onder backpackers! De landen in Zuidoost-Azië  liggen relatief dicht bij elkaar en hebben allemaal een eigen cultuur. Dit maakt dit deel van de wereld een populaire bestemming voor backpackers. En Zuidoost-Azië is betaalbaar! Logisch dat zoveel reizigers die kant op gaan.

In deze reisgids geven we je alle informatie over Zuid Oost Azië zodat je straks goed voorbereid aan een reis door dit mooie continent gaat maken! 

Inhoud van dit artikel

Landen in Zuidoost Azië

De eilanden in Zuidoost-Azië 

Routes door Zuidoost-Azië

Zuid Oost Azie is de perfecte plek om te backpacken.

Lees ook: wat is backpacken en hoe doe je dat?

De meeste reizigers beginnen hun vakantie of reis door Zuidoost-Azië in Bangkok, de hoofdstad van Thailand. Een populaire backpackroute is van Bangkok via het Noorden van Thailand met de boot naar Laos, door Vietnam naar het zuiden door Cambodja en weer terug naar Bangkok. Maar je kunt ook van Thailand naar Laos en Cambodja en door naar Vietnam.

Vanuit Bangkok gaan veel reizigers door naar de prachtige eilanden in het zuiden van Thailand en door naar Maleisië, Singapore en Indonesië. Welke land in Zuidoost-Azië je ook in je hoofd hebt, er zijn genoeg routes te verzinnen die bij jouw reisstijl passen. Hieronder vind je een kaart met de populairste backpackroutes door Azië.

Populairste route’s in Azië

Beste reistijd door (Zuidoost-)Azië

De beste reistijd voor Azië hangt af van de plek waar je naartoe gaat, maar over het algemeen zijn de warmere maanden in Zuid Oost Azië van november tot april. Hieronder is per land weergegeven wat de beste maanden zijn:

LandBeste maand(en)
IndonesieJanuari, juni & augustus
MyanmarJanuari
CambodjaJanuari
Thaise eilandenFebruari
FilipijnenFebruari
JapenApril
NepalApril
ChinaMei
NepalApril
Noord- en Oost-Sri LankaJuni
TibetJuni
MaleisieJuli
SingaporeJuli
Zuid-KoreaSeptember
LaosOktober
Hong KongOktober
ThailandNovember
VietnamDecember
IndiaDecember

Inentingen:

Als je naar Zuidoost Azië reist heb je in ieder geval vaccinaties nodig voor Buiktyfus, DTP en Hepatitis A. Ga je langer op reis? Dan heb je ook Hepatitis B nodig (Vaak in combinatie met hepatitis A ook wel Twinrix). Heb je een rabiës shot nodig? Alleen als je naar India of naar vrij afgelegen bestemmingen gaat of als jij je er beter door voelt.

Moet ik malariatabletten slikken in ZuidoostAzië? Malaria is helaas ook één van de gevaarlijke ziektes die je in Zuidoost-Azië kunt oplopen. Je zult hiervoor dan malariatabletten moeten slikken. Liever malaria voorkomen zonder pillen? Dit kun je dan het beste doen om de kans om malaria in malariagebieden op te lopen, te voorkomen:

  • Spray in malariagebieden, spray met minimaal 30% DEET. Een concentratie van meer dan 40% DEET wordt niet aanbevolen. Hoe hoger het percentage DEET, hoe langer het werkt. 30% DEET is ongeveer zes uur werkzaam.
  • Slaap als het mogelijk is met een klamboe
  • Draag in de avond en in de vroege ochtend bedekkende kleding omdat de malariamug met name tijdens zonsopkomst en zonsondergang actief zijn. Helaas is er overdag ook nog kans op dengue

en is het handig je in te smeren met DEET. Gelukkig is er tegenwoordig ook muggenspray met DEET in Azië te koop.

Waar in Zuidoost-Azië is er kans op malaria? Bekijk een kaart van de malariagebieden. 

Waar je inentingen Azië laten zetten?

Alle actuele aanbevelingen voor je vaccinatie, prijzen en het maken van een afspraak kun je vinden op de websites van onderstaande:

Bronnen:  www.vaccinatiesopreis.nl

Vliegen naar Zuidoost Azië

De meeste reizigers beginnen hun reis in Thailand en daarom is Bangkok vaak het startpunt van je reis naar Thailand. Een ticket naar Bangkok (vliegveld Suvarnabhumi) kun je al vanaf €371 (met een tussenstop) vinden. 

Bangkok Khao san road
Bangkok Khao San Road

Ga je lang op reis?

Tijdens mijn wereldreis in 2007 heb ik een Around The World Ticket geboekt bij Kilory voor €1432 (inclusief administration fee, money back guarantee en een studenten Go25 kaart). We vlogen toen van Londen naar Bangkok en van Singapore naar Brisbane, Sydney naar Christchurch, Auckland naar Hong Kong en van Hong Kong terug naar Londen. Alle bestemmingen tussendoor moet je per land bereiken. Dus van Bangkok naar Singapore, Brisbane naar Sydney enzovoorts.

Mijn manier om goedkope tickets te vinden vind je in deze blogpost.

Accommodatie in Zuid Oost Azië

Accommodatie in geheel Zuidoost Azië is goedkoop. Over de hele regio zijn prijzen rond de €15-20 per nacht voor een privé-kamer met airconditioning. Uiteraard kun je een hotel in Azië zo duur maken als je zelf wilt. De prijzen zijn hoger in de steden en toeristische gebieden (en vooral op de toeristische eilanden zoals Koh Phi Phi en Koh Samui) en lager in landelijke gebieden.

Eten en drinken

Met name als je van ‘de straat’ eet bij een van de eetstalletjes dan is het ontzettend goedkoop om in Azië te eten. Voor slechts een paar euro’s heb je al een maaltijd. Ik heb meegemaakt (in 2007) dat ik slechts €1 euro voor een maaltijd betaalde. Maar toen was het ook 2007.

Update 2017:

ook nu kan je voor iets meer dan €1 eten, als je maar goed zoekt en niet teveel naar de hippere restaurants, gericht op Westerse touristen, gaat.
Hou rekening met €1-10 euro per dag voor een maaltijd, dan zit je altijd goed.

Vervoer

In Azië is het vrij normaal om met de bus of trein te reizen. Je kunt zelfs met de boot (tip! De boot van Noord Thailand naar Luang Prabang Laos) of met het vliegtuig. Reizen doe je het meest met de lokale bus, het goedkoopste middel om mee te reizen. Er reizen zoveel mensen door Azië dat er altijd wel een bus naar die ene plek gaat waar jij ook naartoe wilt.

Voor €25 ga je al met de bus van Vientiane in Laos naar Hanoi in Vietnam. Voor €16 euro neem je de trein van Bangkok naar Krabi om daar de boot naar Koh Phi Phi te pakken. Liever vliegen? Probeer Air Asia, een soort van Easyjet in Azië. Vaak kan je voor nog geen €50 van Bangkok naar Bali vliegen, mits je tijdig boekt natuurlijk.

Een handige app om met de taxi door Zuid-oost Azie te reizen is Grab, de Aziatische tegenhanger van Uber.

Visa

Voor enkele landen in Zuidoost Azië heb je een visum nodig. Dit hangt af van de lengte en het doel van je verblijf.

Thailand

Visum Vietnam
Je kunt een visum voor Vietnam aanvragen bij de Vietnamese ambassade in Den Haag voordat je op reis gaat. Dit visum kost je €77 en het visum is dertig dagen geldig. Een andere manier is de zogeheten visa-on-arrival. Die kun je alleen niet bij de grensovergang in Vietnam krijgen. Wij hebben dat destijds met spoed in Laos (Vientiane) laten doen omdat we halsoverkop besloten naar Hanoi te gaan. De kosten daarvan weet ik niet meer. Maar een visa on arrival kost gemiddeld $35.

Visum Laos
Ook in Laos kun je een visum-on-arrival krijgen op de luchthavens van Vientiane, Pakse, Savannakhet en Luang Prabang. Wij hebben dat destijds door iemand in Thailand laten regelen omdat we het waren vergeten. We namen toen de boot van Huay Xai naar Luang Prabang. Voor ongeveer $30 krijg je een visum voor Laos die dertig dagen geldig is.

Visum Indonesië
Als je langer dan dertig dagen in Indonesië van plan bent te blijven, kun je van te voren of op het vliegveld een visum of een Visa On Arrival (bij aankomst) regelen. Je kunt dan 30 dagen blijven en het visum tegen betaling verlengen. Sinds kort kun je ook het land in zonder te betalen voor een visum, je krijgt dan een gratis visum on arrival voor 30 dagen. Denk je dat je dit gratis visum wilt verlengen met 30 dagen? Dan kun je vragen om dit gratis visum te betalen. Een gratis visum kun je namelijk niet verlengen, wel als je deze betaald. Een Visa On Arrival kost gemiddeld $35. Na deze 30 dagen kun je nog één keer het visum verlengen voor dezelfde prijs. Je visum kun je bij verschillende immigratiekantoren verlengen.

Lees hier meer over een visum voor Indonesie

Visum Singapore
In Singapore heb je als toerist geen visum nodig als Nederlander. Het enige wat je nodig hebt is een paspoort dat bij aankomst nog minimaal zes maanden geldig is.

Filipijnen

Ook in de Filipijnen kun je voor 30 dagen zonder iets vooraf te regelen een visa on arrival krijgen.

Topactiviteiten

Voor €10-15 heb je in Zuidoost Azië al een dagtripje. Je kunt verschillende dingen doen, van tempels bezoeken tot snorkeltrips naar eilanden.

Ontdek Bangkok:
Bangkok is de hub van Azië. Als je daar begint en er terugkomt is het net als thuiskomen. Vanaf Bangkok kun je overal komen. Maar ook in deze stad verveel je je niet: er is genoeg te doen. Van de floating markets tot aan shoppen, de beroemde backpackersstraat Kao San Road en veel meer!

Trek door de jungle – door de jungle trekken is een must in Zuidoost Azië. De gebieden zijn hier zo mooi en je vindt er prachtige dieren. De mooiste plekken om door de jungle te trekken? Laos en Maleisie. Begin je pas net met een jungle trek? volgens reisblogger Nomadic Matt zijn die in Thailand het gemakkelijkste. En dat vonden wij stiekem ook.

Kosten reizen door Zuid-oost Azië

In Zuidoost Azië kun je veel leuke dingen doen die weinig kosten, vandaar dat het zo’n populaire bestemming onder backpackers is! Denk aan je duikbrevet halen, duiken, kookworkshops, wandelingen door de bergen enzovoorts.

Activiteiten in Zuid-oost Azie

Afhankelijk van wat je gaat doen ben je hier ongeveer tussen de €150 en €200 per maand aan kwijt.

Eten en drinken

Aan eten en drinken ben je tussen de €200 en €350 per maand kwijt.

Slapen

Aan slapen ben je ongeveer €300 per maand kwijt (10p.n.p.d). Let wel, het hangt er echt vanaf waar je voor kiest. Het kan zeker goedkoper en ook zeker duurder, het is maar net of je bereid bent in een crappy hotel te slapen of juist niet.
Als je voor langere tijd op één locatie blijft heb je geen of minder kosten aan vervoer.
Hopelijk heb je een goed beeld gekregen hoeveel een reis door Zuid Oost Azië je gaat kosten. Wij waren tijdens het backpacken gemiddeld rond de €600 per maand kwijt en dat was echt goedkoop. Toen ik in 2011 drie weken naar Thailand en Maleisië reisde waren we in 3 weken €700 kwijt. Zo nu en dan gingen we voor goedkope hostels en soms ietsje duurder.