Wandelen op de Kullaberg in Skåne Zweden

Het schiereiland Kullaberg in het noordwesten van Skåne is een bijzondere plek om te wandelen en wordt zelfs genoemd als een ‘wandelervaring van wereldklasse’. Kullaberg is een berg van acht à negen kilometer in de breedte met diepe kliffen die uitlopen in de zee.  De Kullaleden trail is onderdeel van de Skåneleden Trail, een kronkelend pad die je leidt door weelderige, torenhoge beukenbossen en langs fascinerende grotten met dramatische uitzichten op de kustlijn. Deze trail bewandelde ik tijdens de Kullamannen Trail, een hardloopwedstrijd in samenwerking met de UTMB, die Luciano in november liep. 

Natuurreservaat Kullaberg

De dramatische kliffen met steile afgronden behoren tot de meest bezochte natuurgebieden van het gebied Skåne. Wandelen op de Kullaberg staat garant aan adembenemende uitzichten op zee, unieke flora en fauna en grotten in de kliffen. 

Zo kom je bij Kullaberg

Je kunt het beste vanuit Helsingborg, de tweede stad van Skåne, de bus pakken richting Arildof Mölle. Stap net boven de haven uit in het pittoreske dorpje Arild of stap uit in het dorpje Mölle. Zelf deed ik de wandeling vanuit Mölle en stapte ik daar weer uit. Mölle is ook een mooi eindpunt van de wandeling. Dit kleine vissersdorpje biedt namelijk mogelijkheden voor een hapje en een drankje en is een mooie locatie om de dag af te sluiten en de bus vanaf het busstation van Mölle terug te nemen naar Helsingborg.

Wandelroutes

Er zijn drie belangrijke wandelroutes op de Kullaberg. Een rode route in het zuiden, een blauwe route in het noorden en een oranje route langs de kust van het schiereiland. De rode en de blauwe route brengen je naar het schilderachtige dorpje Arild en zijn verbonden met verschillende kleinere geel gemarkeerde routes. Het blauwe pad is aanzienlijk moeilijker te bewandelen en brengt je naar de mooiste uitzichtpunten.

Het oranje Kullaledenpad is 70 kilometer lang en het bekendste van de drie. Dit pad is een onderdeel van het langeafstandswandelpad Skåneleden en is door de ERA (European Ramblers Association) gecertificeerd als een Leading Quality Trail. Dit betekent dat de route qua fysieke standaard, serviceniveau en natuurbeleving tot de beste wandelroutes van Europa behoort.

Mooie stops tijdens je wandeling

Håkull is het hoogste punt van Kullaberg en ligt 187 meter boven de zeespiegel. Het uitzicht over de rotsen en de zee vanaf hier is prachtig, maar nog mooier vanaf Josefinelust Beach. Daal af naar Josefinelust, maar doe voorzichtig. De afdaling is vrij steil, maar je kunt je hier en daar vastpakken. Eenmaal beneden vind je de prachtige rotsen waar je ook enkele van de grotten vindt, waar dit gebied bekend om staat.

Na een duik in de zee klim je weer omhoog. Als je al honger hebt gekregen kun je lunchen bij de Kullagårdens Wärdshus.

Op de punt van het natuurreservaat Kullaberg staat de vuurtoren Kullen, die meer dan 100 jaar geleden in gebruik werd genomen. Dit is ook de locatie van het Kullaberg Naturum Bezoekerscentrum met leuke activiteiten en natuur- en dierententoonstellingen. Het Kullaberg Naturum Visitor Centre is ook een uitvalsbasis voor rondleidingen door het park over land of vanaf zee. Onder de vuurtoren heb je de mogelijkheid om eten en drinken te kopen. Bij Birdwave, dat verrekijkers verkoopt, bieden ze ook rondleidingen aan door het gebied.

De afdaling vanaf de vuurtoren geeft een van de mooiste uitzichten over de zee en Mölle. Wandel vanaf hier naar het vissersdorp Mölle.

Eettip: Mölle Krukmakeri is een gezellig plek om te dineren of lunchen, ook in de koude maanden. Er zijn verschillende verwarmde plekken in de knusse, groene tuin en je krijgt een dekentje tegen de kou. Op het menu staan diverse lekkernijen als pizza.

Tip: een van de beste dingen te doen bij Kullaberg is een ritje op de rubberboot om bruinvissen te spotten. Deze kleine walvissoort lijkt op een dolfijn en wordt hier vaak gespot. Tijdens deze tour zie je ook de prachtige kustlijn van Zweden vanaf het water.

Scroll naar boven