Raften, alles wat je moet weten

Klaar voor een episch avontuur op het water, waar de kracht van de natuur voor een vlaag adrenaline zorgt en teamwork een absolute must is? Dan is rafting een ervaring die je niet mag missen. Maar wat houdt dit avontuur precies in? Hoe kun je jezelf erop voorbereiden? En nog belangrijker, wat zijn de beste plekken om te raften? Je leest het in dit blogartikel.

raftbootje bij Pacuare rivier Costa Rica

Wat is raften?

Beeld je in dat je in een stevige rubberen boot zit, samen met een groep van 4 tot 12 andere avonturiers. De zwemvesten zijn aangetrokken, helmen zitten stevig op ieders hoofd en het geluid van klotsend water vult de lucht terwijl de boot geleidelijk aan snelheid wint. Hier begint het avontuur.

Raften lijkt op het eerste gezicht simpel: met behulp van een peddel probeer je samen met de groep de boot op de rivier te beheersen. Maar laat je niet misleiden, dit is geen rustige tocht. Integendeel, de rivier is eerder woest – met stroomversnellingen, kleine watervallen en golven. Klinkt als een leuke uitdaging, toch? Dat is het zeker! Het is tevens de ultieme test voor teamwork, en een garantie voor een flinke dosis adrenaline.

Is raften geschikt voor iedereen? 

Raften is toegankelijk voor iedereen met een normale fitheid en gezondheid. Het vereist wel enige fysieke inspanning en mentale alertheid, daarom wordt er een leeftijd tussen 8 en 60 jaar aangehouden. Controleer altijd even de vereisten per locatie en organisatie, er zijn namelijk verschillende moeilijkheidsgraden bij het raften. Het is vooral belangrijk dat je niet bang bent voor watervallen, stroomversnellingen en (wilde) golven. Check? Dan is raften jou op het lijf geschreven!

De beste plekken om te raften

Gorges du Verdon, Frankrijk

De Gorges du Verdon is de op één na grootste kloof van Europa. Alleen al voor de locatie is het de moeite waard om hier te raften: de turquoise wateren van de Verdon-rivier doorkruisen een indrukwekkende kloof, omringd door hoge kliffen. De combinatie van het spectaculaire landschap en uitdagende stromingen maakt dit een must-visit locatie voor rafting liefhebbers.

Vindelälven Rivier, Zweeds Lapland

Voor een unieke rafting ervaring ga je naar de Vindelälven-rivier in Zweeds Lapland. Terwijl je door schilderachtige landschappen vaart, kun je genieten van de ongerepte Scandinavische wildernis. De rivier biedt zowel rustige delen als opwindende stroomversnellingen, waardoor het een geweldige belevenis is voor avonturiers van alle niveaus.

Interlaken, Zwitserland

Interlaken staat bekend om zijn spectaculaire berglandschappen en avontuurlijke activiteiten, waaronder raften. Met de majestueuze Alpen als achtergrond biedt Interlaken verschillende routes, geschikt voor beginners tot ervaren rafters. Of je nu op zoek bent naar een rustige tocht langs schilderachtige stromen of een spannende uitdaging in de stroomversnellingen, Interlaken heeft voor elk wat wils.

Ardennen, België

Ga je liever wat dichter bij huis raften? Dan moet je in de Belgische Ardennen zijn. Als we de geschiedenisboeken mogen geloven, is raften hier praktisch uitgevonden. De sierlijke rivieren Ourthe en Amblève slingeren zich door het weelderige groen, wat zorgt voor een mix van avontuur en adembenemende uitzichten. Het fijne aan de Ardennen is dat de rivieren wat rustiger zijn, in vergelijking met andere plekken in Europa. Hierdoor is het geschikt voor alle niveaus en leeftijden.

Pacuare-rivier, Costa Rica

Voor een tropische raft-beleving moet je in Costa Rica zijn: hét land van de ongerepte natuur, exotische planten en grote variatie aan wildlife. De Pacuare-rivier slingert zich een weg door weelderige regenwouden en biedt je de mogelijkheid om te genieten van de natuurlijke pracht, terwijl je de uitdagende stroomversnellingen bedwingt. Lees hier alles over Evelyn’s raftervaring in Costa Rica.

FAQ

Is raften veilig?

Ja, mits je de nodige voorzorgsmaatregelen neemt en luistert naar de instructies van ervaren gidsen. Veel bedrijven zorgen voor veiligheidsuitrusting en professionele begeleiding om ervoor te zorgen dat deelnemers een spannende maar veilige ervaring hebben.

Is raften zwaar?

Raften kan fysiek veeleisend zijn, vooral bij het bedwingen van stroomversnellingen. Een redelijke mate van fysieke conditie en wat basisuithoudingsvermogen zijn handig, maar de meeste rafting trips zijn toegankelijk voor mensen van verschillende fitnessniveaus.

Kun je raften in Nederland?

Zeker weten! Hoewel Nederland geen wilde rivieren heeft, biedt de branding van de zee een andere vorm van rafting. Met de juiste uitrusting en instructie kun je in Nederland genieten van een leuke en unieke rafting ervaring.