Getest: de Fenix HM61R hoofdlamp, perfect voor op reis of tijdens activiteiten in het donker

Wij testten tijdens mijn kampeertrip de Fenix HM61R hoofdlamp uit de HM-serie van Fenix. De krachtige hoofdlamp zou niet alleen goed zijn om mee te kamperen, maar door de krachtige 1400 lumen is de hoofdlamp ook perfect tijdens expedities in de sneeuw, trailrunnen, hardlopen en klim- en fietstochten. Is dit just another zaklamp of raden wij ‘m aan? Lees snel verder voor onze ervaring met de Fenix HM61R hoofdlamp.

Eigenschappen van de Fenix HM61R hoofdlamp 

De Fenix HM61R is een lichte (97 gram) hoofdlamp en reguliere zaklamp ineen. Hij ziet er daardoor iets anders uit dan je gewend bent van een zaklamp. Maar dat is wel enorm handig. Want je kunt de lamp op je hoofd dragen (handig als je over de camping loopt met je handen vol aan kampeerspullen). Én je kunt de lamp ook gemakkelijk loskoppelen van de draagband waardoor je een kleine mini zaklamp hebt.  

Lichtbronnen van de hoofdlamp

De hoofdlamp bevat een dubbele lichtbron. Dat betekent dat je kunt kiezen uit een brede en gefocusseerde lichtbundel. De omgeving waarin je schijnt, verlicht dan tot wel 163 meter. Hier moesten we wel mee uitkijken want voor we het wisten schenen we iedereen op de camping uit hun tentjes.

Zet beide lichtbronnen tegelijkertijd aan en je hebt dan zeer krachtige 1400 lumen verlichting. Om je een idee te geven: met 800 lumen kun je makkelijk een kamer verlichten.

De hoofdlamp is erg licht en klein (97 gram) waardoor deze in elke tas gemakkelijk opgeborgen kan worden. De hoofdlamp is perfect voor uitdagende buitensporten als expedities in de sneeuw, trailrunnen, hardlopen maar ook klim- en fietstochten. Maar daarvoor hebben we deze lamp nog niet gebruikt. Wel vervingen we de lamp in de tent regelmatig voor ons sfeervolle tentlampje, omdat je meer zicht hebt in de tent als je wilt omkleden bijvoorbeeld. Megahandig dus!

Draagcomfort  Fenix HM61R

De riem van de HM61R hoofdlamp  kun je op 3 verschillende plekken verstevigen waardoor deze lekker stevig om je hoofd zit. Vooral bij sporten is dit erg handig en kun je er van op aan dat de riem goed blijft zitten tijdens het uitoefenen van je sport. 

Bediening en brandduur Fenix HM61R

Op de hoofdlamp zijn 2 verschillende schakelaars waarmee je de brede of gefocusseerde lichtbundels kunt bedienen. Het is in het begin even uitproberen hoe de lamp werkt, maar als je dat doorhebt kun je de hoofdlamp blindelings bedienen. In de handleiding staat goed uitgeschreven hoe de lamp werkt. 

Brandduur

Om ervoor te zorgen dat de lamp niet per ongeluk aan gaat, om batterij te besparen,  is er ook een lock-outmodus. Door beide schakelaars ingedrukt te houden als de lamp uit staat kun je deze modus aanzetten. Doe dat nogmaals om de modus uit te schakelen. Maar echt bang hoef je niet te zijn dat de batterij leeg gaat. De brandduur op de brede lichtstand van low (8 lumen) is wel zo’n 300 uur. Op High kun je zo’n  21 uur gebruikmaken van de lamp. Voor de gefocusseerde lichtstanden gaan de lampen zo’n 4 (turbo)  – 97 (low) uur mee. 

De Fenix HM61R wordt standaard met een 18650 Li-Ion-accu geleverd. Maar je gebruik hem ook met twee CR123A-batterijen. De Fenix hoofdlamp kun je opladen met een usb-poort. Je hoeft dus geen batterijen te verwisselen. Het duurt ca. 2:00 uur voordat de accu geheel opgeladen is.

Eindoordeel Fenix HM61R

De Fenix HM61R is een kleine, lichte zaklamp, ideaal voor op reis of tijdens expedities en kamperen. De lamp kan zowel op het hoofd gedragen worden door de fijne straps of los gebruikt worden als zaklamp. De lamp is ontzettend fel en je kan er zo een heel kampeerveld mee oplichten, maar ook gebruik maken van zachter licht. Ook op wereldreis is deze lamp handig doordat je deze kunt opladen met usb-c. Je hoeft dus geen batterijen mee te slapen. De Fenix wordt geleverd met een 18650 Li-Ion-accu van 3500mAh, hoofdband, usb-c-laadkabel, lamphouder en een reserve O-ring. 

De Fenix HM61R kun je onder andere via Knivesandtools kopen en bol.com kopen

Scroll naar boven