Mountainbiken in Nederland: de mooiste plekken en handige tips!

Nederland mag dan wel plat zijn maar dat betekent niet dat je er niet goed kunt mountainbike. Sterker nog: je kunt best wat hoogtemeters maken. Ontdek op Lone Drifters de mooiste plekken om te mountainbiken in Nederland en handige tips!

Mountainbiken op de Utrechtse heuvelrug

Het landschap van de Utrechtse Heuvelrug is de spot om te mountainbiken. Je vindt hier maar liefst 95 kilometer aan mountainbikeroutes met flinke klims, uitdagende bochten en prachtige afdalingen.  Volgens de website MTBroutes.nl staan 4 van de routes in de MTB route top 10 van Nederland!

Voor het mountainbiken op bepaalde plekken in Nederland, zoals Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug is een vignet verplicht. Met dit vignet help je mee aan het onderhoud en uitbreiding van het netwerk. Voor meer informatie en verkooppunten van dit vignet np-utrechtseheuvelrug.nl

2. De Veluwe

De Veluwe is de mountainbikeroute doordat je omringt bent met prachtige bossen en hoogteverschillen. In het Nationaal Park Veluwezoom vind je pittige klims, scherpe bochten en vette single tracks. Uitdaging vind je bij de nieuwste MTB-route Veluwezoom: 45 kilometer lang fietsen door een uitdagend en heuvelachtig stukje Nederland. 

Meer routes vind je op VisitVeluwe.nl

3. Zuid-Limburg

In Zuid-Limburg kun terecht voor wel 500 kilometer aan MTB-routes. Je vindt hier een bike-park en de meest uitdagende mountainbiketrails van Nederland. Voor mountainbikers wordt er ook van alles georganiseerd: zo zijn er het hele jaar door toertochtenzoals Limburgs Mooiste, de Mergel Heuvelland 2-daagse en de Bart Brentjens Challenge.

Werken aan je mbtskills? Doe dan een mountainbikeclinic. Meer over mountainbiken in Zuid-Limburg vind je op de website van VisitLimburg.

4. Drents Friese Wold

In het Drents Friese Wold – bij Appelscha- vind je een mountainbikepark voor de beginnende en medior mountainbikers. Je kunt hier lekker tempo maken en genieten van de prachtige natuur van het Drents Friese Wold. Naast fietsen is het Drents Friese Wold overigens ook een prachtige locatie om wandelen.

Bekijk ook onze ervaring met mountainbiken in het Drents-Friese Wold (en leuke lunchtips voor na het biken!)

Mountainbike bij omgekapte bomen

5. Sallandse heuvelrug

Op de Sallandse Heuvelrug vind je meerdere mountainbikeroutes zoals onverharde paden, hoogteverschillen en een gevarieerd landschap. Mountainbiken doe je door bossen en over heidevelden. De prachtige omgeving van de Sallandse Heuvelrug moet zeker op je bucketlist van spots om te mountainbiken in Nederland staan.

Check hier ook de mooiste mtb-routes in de Sallandse heuvelrug.

Hoe vind je een goede mtb route?

Een goede uitgangspositie om een vette mountainbikeroute in Nederland te vinden is de website van MTB Routes. Hier vind je alle mountainbikeroutes in Nederland.

Verder moet je goed opletten of de mountainbikeroute wel geschikt is voor jou. Te technische routes zijn niet handig als beginner. En het weer is ook belangrijk: een hele mooie route kan tegenvallen en soms zelfs gevaarlijk worden als het regent. Los zand door weinig regen kan ook tegenvallen. Ook hier kan de website van MTB Routes je ook goed helpen!

Wat neem je mee als je gaat mountainbiken?

  • Water
  • Iets om je energieniveau op peil te houden
  • Goede helm
  • Zonnebrand bij mooi weer
  • Reserveonderdelen zoals een binnenband, pompje en een multitool.
  • Bij vies weer: een regen- en/of windjack
Scroll naar boven