Reismaatje vinden? Zo vind je de ideale reisgenoot voor op reis

Yes! Je hebt besloten dat je op reis wilt. Ga je alleen of samen? En met wie ga je op reis? Samen reizen is niet alleen heel leuk en goed voor je budget (je kunt transport- en verblijfkosten splitsen), maar ook goed om risico’s te verminderen; als je ziek wordt of gewond raakt, kan je reisbuddy voor je zorgen. In dit artikel geef ik je tips hoe jij je reisgenoot kan vinden!

Zelf heb ik solo gereisd door Thailand, Maleisië, Hong Kong en maakte ik alleen een stedentrip naar Kopenhagen. Wat mij vooral is opgevallen is dat je gemakkelijk medereizigers ontmoet en in gesprek raakt. Ja zelfs als je – net als ik – introvert bent.

Een reisgenoot vinden hoeft niet moeilijk te zijn. Misschien heb je vrienden die ook wel door bijvoorbeeld Thailand willen reizen, maar waarvan je dat niet wist. Ik had het geluk dat mijn beste vriendin en ik tijdens een wijntje erachter kwamen dat we beiden na onze HBO-studie reisplannen hadden! En zo begon mijn reisvirus.

Dit zijn solo proof bestemmingen!

Australië
Nieuw-Zeeland
Canada
Nederland
Japan (best verkozen 2018 door Wanderwoman)
IndoChina: Laos, Vietnam, Cambodja en Thailand

Vraag rond in je vriendenkring

In het laatste jaar van mijn opleiding, tijdens één van onze gezellige avonden voor het stappen, kwam ik met een goede vriendin in gesprek over ons afstuderen. Ik zei dat een reis naar Thailand – op zoek naar mijn roots – mij wel wat leek. Zij zei dat ze graag op wereldreis wou. En toen werd het idee geboren om samen op wereldreis te gaan.

Tip: vraag in je vriendenkring wie met jou op reis zou willen.Of wellicht kennen zij iemand? Ben je bang voor een afwijzing? Laat het onderwerp net als ik over mijn reis door Thailand, subtiel op een feestje of op social media vallen.

Zet een ‘advertentie’ of oproep op een forum of een Facebook groep

Tijdens mijn reis ontmoette ik veel mensen die alleen reizen. Zo ontmoetten we Sophie, die Karin had ontmoet via een reisforum. Omdat ze halverwege de reis andere plannen had, trokken zij en Karin tijdelijk een ander pad. Later ontmoetten we ook Karin in Koh Phangan.

Tip: Bekijk advertenties of plaats zelf een advertentie op fora dat je een reisbuddy zoekt. Geef duidelijk aan wie je bent, waar je naartoe wilt en hoe lang je weg wil. Vergeet niet aan te geven wat je van een reis verwacht, wat je van de reisbuddy verwacht (ga geen waslijst aan kenmerken opnoemen, maar wees duidelijk of je af en toe behoefte hebt aan privacy en of je liever per bus dan per trein reist bijvoorbeeld. Niks vervelender dan er tijdens de reis achter te komen dat je reisgenootje andere ideeën over reizen heeft dan jou.

Tips voor websites om reisbuddy te vinden

Tips voor apps om reisgenoten te vinden

Net zoals bij de bovenstaande groepen, zijn er ook tal van nieuwe apps waarmee je mensen kunt vergezellen op hun avontuur en zij zich bij de jouwe kunt voegen. Matador Network heeft zojuist hun Travelstroke uitgebracht, het moet nog steeds worden aangepast, maar ik vind het concept erg leuk. Dan is er Couchsurfing.

Tijdens de reis een buddy vinden

  • Praat! Begin een gesprek met een reisgerelateerde vraag “Waar ben jij in land x al geweest?” of “ga jij toevallig ook naar?” of “Eerste keer backpacken?”. Hiermee ga je het ijs vast en zeker breken. Als ik doorheb dat ik bij Nederlanders in de bus zit spreek ik ze altijd met een reisvraag in het Nederlands aan, je hebt dan gelijk een connectie!
  • Ook hostels zijn een broedplek om een reisgenootje te vinden!
  • Doe activiteiten: de meeste reizigers ontmoeten wij tijdens activiteiten. In de Filipijnen wachtte een jongen alleen voor de ingang van de hanging coffins in Sagada omdat hij met anderen de kosten wou delen. Zo ontmoette hij ons en zijn we een aantal dagen samen op pad geweest!
  • Instagram! Klinkt misschien heel gek maar door Instagram heb ik heel veel contact met andere reizigers en heel veel leuke mensen op de bestemming ontmoet! Connect en stuur ze een berichtje. Als je een zelfde hobby hebt, zoals wij longboarden leuk vinden, heb je al snel een connectie!

Ga mee met Shoestring reizen

Singlereizen winnen ook steeds meer aan populariteit en hebben absoluut niet meer het suffige imago als vroeger. Met de singlereizen van reisorganisatie Shoestring ontdek je exotische bestemmingen met gelijkgestemde reisgenoten. Het aanbod varieert van kampeerreizen in Afrika tot trekkings in Nepal en van boottochten op de Sunda eilanden tot een relaxte rondreis in Costa Rica.  En het fijne? Je kunt er ook alleen op uit trekken of toch in gezelschap met de groep activiteiten ondernemen. Niks moet. Op deze manier leer je niet alleen andere landen en culturen kennen, maar kom je op eenvoudige wijze in contact met je medereizigers.

Shoestring - Singlereizen

Je kunt er ook alleen op uit trekken of toch in gezelschap met de groep activiteiten ondernemen. Niks moet.

Shoestring Singlereizen

De singlereizen zijn gelijk aan de reguliere groepsreizen qua routes en voorwaarden, echter is het belangrijke verschil dat er geen stelletjes deel mogen nemen én dat de single reizen leeftijdsgebonden zijn. Bij Shoestring kun je op reis in de leeftijdscategorieën 18-45, 25-35 en 40-65 jaar.

Bekijk de singlereizen van Shoestring

Kras Reizen

Ook Kras Reizen biedt Single Reizen aan. Wil je het aanbod bekijken? Download dan hun gratis brochure voor de singlereizen van 2019. Wie weet zit er een leuke reis bij voor jou.

Baobab

Baobab biedt verre en bijzondere reizen aan voor single reizigers. Wat dacht je van een rondreis door Alaska en Yukon of een reis door Peru of China? Bekijk de singlereizen van Baobab.

Backpackreizen

Zoek je reisgenoten om te backpacken in Australië? Kijk dan eens op de website van Australian Backpackers, daar kun je een reis boeken om met een grote groep backpackers het vliegtuig naar Australië te pakken (tip van vriendin!). Zo ontmoet je gelijkgestemden en kan het avontuur beginnen. Daarna kun je lekker je eigen gang gaan

Andere websites om met een groep te backpacken zijn Xtreme Gap.

Succes! Ik hoor graag of het je gelukt is!

Deze blog is geschreven in 2012 en volledig ge-update in 2019

Wij zijn Drenthe ambassadeur!
De komende 8 maanden delen wij op Instagram onze local tips in Drenthe in opdracht van Visit Holland. Klik voor ons profiel!
#hiermoetjezijn