Reismaatje gezocht! Zo vind je de ideale reisgenoot voor op reis

Op de tandem richting de hihahut

Yes! Je hebt besloten dat je op reis wilt maar niet alleen. Je hebt alleen geen reisgenoot, dus met wie ga je?Dus: reismaatje gezocht! En met wie ga je op reis? Samen reizen is niet alleen heel leuk en goed voor je budget (je kunt transport- en verblijfkosten splitsen), maar ook goed om risico’s te verminderen; als je ziek wordt of gewond raakt, kan je reisbuddy voor je zorgen. In dit artikel geef ik je tips hoe jij je reisgenoot kan vinden!

Zelf heb ik solo gereisd door Thailand, Maleisië, Hong Kong en maakte ik alleen een stedentrip naar Kopenhagen. Wat mij vooral is opgevallen is dat je gemakkelijk medereizigers ontmoet en in gesprek raakt. Ja zelfs als je – net als ik – introvert bent.

Een reisgenoot vinden hoeft niet moeilijk te zijn. Misschien heb je vrienden die ook wel door bijvoorbeeld Thailand willen reizen, maar waarvan je dat niet wist. Ik had het geluk dat mijn beste vriendin en ik tijdens een wijntje erachter kwamen dat we beiden na onze HBO-studie reisplannen hadden! En zo begon mijn reisvirus.

Vraag rond in je vriendenkring

In het laatste jaar van mijn opleiding, tijdens één van onze gezellige avonden voor het stappen, kwam ik met een goede vriendin in gesprek over ons afstuderen. Ik zei dat een reis naar Thailand – op zoek naar mijn roots – mij wel wat leek. Zij zei dat ze graag op wereldreis wou. En toen werd het idee geboren om samen op wereldreis te gaan.

Tip: vraag in je vriendenkring wie met jou op reis zou willen.Of wellicht kennen zij iemand? Ben je bang voor een afwijzing? Laat het onderwerp net als ik over mijn reis door Thailand, subtiel op een feestje of op social media vallen.

Zet een ‘advertentie’ of oproep op een forum of een Facebook groep

Tijdens mijn reis ontmoette ik veel mensen die alleen reizen. Zo ontmoetten we Sophie, die Karin had ontmoet via een reisforum. Omdat ze halverwege de reis andere plannen had, trokken zij en Karin tijdelijk een ander pad. Later ontmoetten we ook Karin in Koh Phangan.

Tip: Bekijk advertenties of plaats zelf een advertentie op fora dat je een reisbuddy zoekt. Geef duidelijk aan wie je bent, waar je naartoe wilt en hoe lang je weg wil. Vergeet niet aan te geven wat je van een reis verwacht, wat je van de reisbuddy verwacht (ga geen waslijst aan kenmerken opnoemen, maar wees duidelijk of je af en toe behoefte hebt aan privacy en of je liever per bus dan per trein reist bijvoorbeeld. Niks vervelender dan er tijdens de reis achter te komen dat je reisgenootje andere ideeën over reizen heeft dan jou.

Tips voor websites om reisbuddy te vinden

Tips voor apps om reisgenoten te vinden

Net zoals bij de bovenstaande groepen, zijn er ook tal van nieuwe apps waarmee je mensen kunt vergezellen op hun avontuur en zij zich bij de jouwe kunt voegen. Matador Network heeft zojuist hun Travelstroke uitgebracht, het moet nog steeds worden aangepast, maar ik vind het concept erg leuk. Dan is er Couchsurfing.

Tijdens de reis een buddy vinden

  • Praat! Begin een gesprek met een reisgerelateerde vraag “Waar ben jij in land x al geweest?” of “ga jij toevallig ook naar?” of “Eerste keer backpacken?”. Hiermee ga je het ijs vast en zeker breken. Als ik doorheb dat ik bij Nederlanders in de bus zit spreek ik ze altijd met een reisvraag in het Nederlands aan, je hebt dan gelijk een connectie!
  • Ook hostels zijn een broedplek om een reisgenootje te vinden!
  • Doe activiteiten: de meeste reizigers ontmoeten wij tijdens activiteiten. In de Filipijnen wachtte een jongen alleen voor de ingang van de hanging coffins in Sagada omdat hij met anderen de kosten wou delen. Zo ontmoette hij ons en zijn we een aantal dagen samen op pad geweest!
  • Instagram! Klinkt misschien heel gek maar door Instagram heb ik heel veel contact met andere reizigers en heel veel leuke mensen op de bestemming ontmoet! Connect en stuur ze een berichtje. Als je een zelfde hobby hebt, zoals wij longboarden leuk vinden, heb je al snel een connectie!

Solo proof bestemmingen!

Solo proof reisorganisaties

Geen reisbuddy kunnen vinden of ga je liever op reis met een reisgroep? Heb je wel eens gedacht aan een single-reis?

Single-reizen winnen steeds meer aan populariteit en hebben absoluut niet meer het suffige imago als vroeger. Het aanbod van zo’n reisorganisatie varieert van kampeerreizen in Afrika tot trekkings in Nepal of actieve reizen in Europa. En het fijne aan groepsreizen? Je kunt er ook alleen op uit trekken of toch in gezelschap met de groep activiteiten ondernemen. Niks moet. Op deze manier leer je niet alleen andere landen en culturen kennen, maar kom je op eenvoudige wijze in contact met je medereizigers.

 Shoestring reizen

Met de single-reizen van reisorganisatie Shoestring ontdek je de wereld met gelijkgestemde reisgenoten. Op de website van Shoestring kun je namelijk filteren op leeftijd. De single -reizen van Shoestring zijn ingedeeld naar leeftijd. Door te werken met verschillende leeftijdsgroepen, zit er altijd wel een leeftijdsgenootje bij je in de groep.  Het aanbod van Shoestring varieert van kampeerreizen in Afrika tot trekkings in Nepal en van boottochten op de Sunda eilanden tot een relaxte rondreis in Costa Rica. 

Shoestring - Singlereizen

De singlereizen zijn gelijk aan de reguliere groepsreizen qua routes en voorwaarden, echter is het belangrijke verschil dat er geen stelletjes deel mogen nemen én dat de single reizen leeftijdsgebonden zijn. Bij Shoestring kun je op reis in de leeftijdscategorieën 18-45, 25-35 en 40-65 jaar.

Bekijk de singlereizen van Shoestring

Tui

‘The best way to multiply your happiness is to share it with others.’  Aldus Tui. Vier samen op een ongedwongen manier vakantie, op diverse vakantiebestemmingen. Tui biedt verschillende type reizen aan: van stedentrips tot actieve reizen en dat tegen een betaalbare prijs. De reisleiders van TUI stellen het dagprogramma samen, maar mocht je een dagje ‘alleen op reis’ willen, dan kan dat natuurlijk ook.

Bekijk de singlereizen op Tui.nl.

Sawadee

De singlereizen van Sawadee zijn dan ook bedoeld voor iedereen die alleen op vakantie wil, maar wel graag in gezelschap van anderen het land wil verkennen. In het singlereis-overzicht op de website vind je specifieke singlereizen, reguliere groepsreizen waarop drie of meer alleenreizenden zich hebben ingeschreven en ook reizen waarop drie of meer deelnemers van 20 tot 35 jaar meegaan.

Bekijk de singlereizen op Sawadee.nl

Australian backpackers

Voordat de grenzen van Australië opengaan in deze Coronatijd zal het 2022 zijn. Australië staat niet te springen om reizigers uit de ‘corona brandhaard’ Europa te ontvangen. De huidige content op de website van Australië Backpackers is niet meer van toepassing i.v.m. de gesloten grenzen. Je kunt natuurlijk wel alvast dromen van je reis door Australië op de website van Australian backpackers of op onze Australiëpagina.

Mochten de grenzen weer opengaan, dan kun je op Australian backpackers terecht voor een reis met een grote groep backpackers. Zo vlieg je met een hele groep reizigers richting Australië en ontmoet je alvast gelijkgestemden waarmee je eventueel het avontuur kan beginnen. Daarna kun je lekker je eigen gang gaan. Tip van een vriendin! Check de website van Australian Backpackers.

Succes! Ik hoor graag of het je gelukt is!

Sommige van onze berichten bevatten affiliate links. Wanneer je een aankoop doet via een van deze links, kunnen wij een commissie ontvangen zonder extra kosten voor jou. Zoals altijd bevelen we alleen producten en diensten aan die we daadwerkelijk gebruiken of waarvoor we onderzoek hebben gedaan.