After-holiday dip? Zo pak je dat aan

Ken je dat gevoel in je buik. Die zondagavond, de dag voordat je na je vakantie weer voor het eerst naar je werk moet? Die knoop in je maag. Ook als jij je werk heel leuk vindt. Want ja, in je vakantie heb je geen stress (althans niet de werkstress), Je hoeft niet vroeg op te staan en kan gaan en staan waar je wilt. Je ritme is gewoon heel anders. Tell me about it!

Opzien tegen je werk na vakantie

De heimwee slaat toe na een paar dagen vakantie. Ik weet het, want op de laatste dag van onze wereldreis in Londen werd ik er verdrietig van. Ik moest een nieuwe baan zoeken en we moesten ook op zoek naar een nieuw huis.

Maar ook nu heb ik regelmatig een gevoel die ik niet goed kan omschrijven als ik thuis kom van vakantie.

Dat gevoel kan een after holiday-dip zijn.

Wat kun je aan de post-vakantiedip doen?

De post-vakantiedip is een gevoel van verdriet, heimwee of depressie dat je kunt voelen na je vakantie. Het komt doordat je lichaam en geest zich moeten aanpassen aan het normale leven na de vakantie.

Gelukkig zijn er een aantal dingen dat je kunt doen om de post-vakantiedip te verminderen of te voorkomen:

Kom niet de dag voor je werk terug: acclimatiseer

Kom niet de dag voordat je moet werken terug van je vakantie. Je wilt niet weten hoe vaak ik dat gedaan heb, want: hoe meer verlofdagen over, hoe vaker op vakantie toch?

Je kunt het beste wennen aan weer thuis zijn. Doe wat huishoudelijke klusjes, spreek weer af met vrienden, wen aan het weer en ruim bijvoorbeeld je tent op. Maar vooral: ontspan! Een week voordat je begint met werken terugkomen van je wereldreis is trouwens ook geen goed plan just saying.

Mijn vriend had het die laatste week voordat hij moest werken erg druk omdat hij nog zoveel moest regelen om aan het werk te kunnen: een auto kopen, nieuwe kleding inslaan omdat we veel weg hadden gedaan en we moesten op zoek naar een huis.

Blijf in de vakantiemood

Hou het vakantiegevoel thuis vast. Dit kan op verschillende manieren. Door naar buiten te gaan, iets te ondernemen wat je op vakantie/reis ook graag deed. Voor mij was dat een supboard kopen, meer longboarden, korte weekendjes weg maken en leuke koffietentjes in eigen stad te ontdekken.

Lukt het niet om je vakantiegevoel thuis vast te houden?

Misschien is een nieuwe reis dan een oplossing voor jou. Dan kun je ergens naartoe leven. Dit hoeft echt niet ver weg te zijn. Een weekendjeweg in Nederland of een leuke activiteit in Nederland doet al wonderen.

Verander je mindset en onderneem

Hoeveel nieuwe ideeën ik heb opgedaan tijdens de wereldreis. Ik wou parttime als freelancer aan de slag en parttime in dienst werken, meer designen en leren longboard dancen. En dat heb ik ook gelijk opgepakt, behalve het in loondienst werken, dat kostte even tijd, maar 2 maanden na de reis ging ik aan de slag. Best snel nog toch, na 2 maanden thuis zijn na de wereldreis.

Vakantie is niet de enige tijd in je leven dat je leuke dingen kunt doen. Waarom zou je alleen op reis tijd hebben voor het lezen van een boek? Of om te mountainbiken. Ja okay, een downhill mountainbike spot zal niet altijd om de hoek liggen, maar op reis was je er toch ook niet te beroerd voor om een uurtje of twee te rijden naar een mountainbikespot?

Maar het belangrijkste is: je moet niks. Geef jezelf vooral een break, waar ontstress jij van? En lukt het niet om een boek te lezen of 3 keer per week te hardlopen, om maar wat te noemen. Don’t be hard on yourself. Anders voel je je er alleen maar rottig door omdat iets niet is gelukt. Stel dus niet te hoge eisen aan jezelf.

Dromomanie, heb jij er last van?

Ben je op zoek naar een reisorganisatie voor een op maat gemaakte reis, een individuele reis of een groepsreis? Bekijk dan een selectie van onze favoriete reisorganisaties

Wanneer je iets koopt via links op onze website, dan steun je ons zonder dat het jou iets extra's kost en zo kunnen wij onze content gratis houden. Niks boeken maar heb je iets aan onze content gehad? Dan kun je ons een kopje koffie donerenDankjewel voor je steun. ♥️

19 gedachten over “After-holiday dip? Zo pak je dat aan”

 1. hier nog eentje! ik heb afgelopen 5 jaar alleen al in 6 verschillende landen gewoond/gewerkt/gestudeerd en ik wil meeeeeeeer

 2. Haha ben blij dat we het beestje nu bij de naam kunnen noemen! ;) Super leuke post! Enne.. bedankt voor je mailtje, mail terug komt er ook aan!

 3. Superinteressant! Ik kan het me ook heel goed voorstellen. Maar ik denk dat ik zelf juist een soort van antidromomanie heb (als dat iets is).
  Ik houd niet zo van verandering en wilt altijd graag naar huis.. :) Klinkt ook niet echt avontuurlijk he? :P

 4. Hahaha, heel leuk geschreven dit!
  Ik houd van nieuwe plekken ontdekken, zou dat ook een beetje onder dromomanie vallen? Gelukkig gaat er bij mij nog niets ten koste daarvan ;)

 5. Hahaha nou het klinkt in ieder geval wel grappig, dus zou me niet al te druk maken als je je hier in herkent;)

 6. Zelf geen last van, maar ken wel iemand die dit doet. Zwerft al jarenlang de hele wereld over en komt op de meest bijzondere plekken. Wel tof hoor.

 7. Wat een grappig woord, leuk! Ik herken me er niet echt in, al zou ik wel graag meer van de wereld willen zien. Maar terug naar huis gaan vind ik ook nooit erg eigenlijk ;-)

 8. Hahaha, ik ben tegenovergestelde ervan. Ik wil weleens op uit maar oost west thuis best. Ik ben wel altijd jaloers op mensen die dromomanie hebben. Het verlangen om nieuwe plekken en mensen te ontmoeten – ik lijk dan een saaie huismus;-)!

 9. Haha! Ik ben ook altijd jaloers op al die andere mensen die naar verre bestemmingen afreizen hoor. Maar ik heb er helaas het geld niet voor!

 10. Poehhhh, heel erg herkenbaar en eigenlijk ook wel een beetje vervelend! Het verlangen en de drang is bij mij zo sterk, dat ik echtttt heel erg graag weg wil! Ik heb geen rust in m’n gewone dagelijkse leven, terwijl ik onwijs gelukkig ben met mijn vriend, familie en vrienden & hele leuke dingen doe. Alleen het verlangen naar een ander land, ander cultuur, andere taal etc. trekt mij heel erg. Elke dag als ik mijn backpack zie dan denk ik liever gisteren dan vandaag. Het is leuk, maar ook heel moeilijk! Mijn vriend houd ook van vakanties, reizen en weggaan, maar het is bij hem geen drang. Sparen vinden wij beide ook belangrijk, maar ik krijg nu steeds meer het gevoel dat het me allemaal niet boeit en ik snel een interrail ticket moet kopen om door heel Europa te reizen. De crisis heeft het bedrijf waar ik werk ook getroffen en er gaan binnen nu en een paar weken ong. 20 mensen uit. Hoe erg het ook is, eigenlijk hoop ik dat ik het ben, een goede reden om er dus even tussenuit te gaan. I WANT TO TRAVEL THE WORLD! <3 De dromen en verlangen klinken dus erg leuk, maar het is niet altijd even makkelijk.. maar hoe dan ook – alles komt ALTIJD goed (Y)

Reacties zijn gesloten.