Meisje met dromomanie

After-holiday dip? Zo pak je dat aan

Laatst bijgewerkt:

Ken je dat gevoel in je buik. Die zondagavond, de dag voordat je na je vakantie weer voor het eerst naar je werk moet? Die knoop in je maag. Ook als jij je werk heel leuk vindt. Want ja, in je vakantie heb je geen stress (althans niet de werkstress), Je hoeft niet vroeg op te staan en kan gaan en staan waar je wilt. Je ritme is gewoon heel anders. Tell me about it!

Opzien tegen je werk na vakantie

Na een paar dagen vakantie krijg je deze knoop in je maag al: er tegenop zien dat je moet werken na je welverdiende vakantie. Moet je nagaan hoe wij ons voelden om aan het werk te moeten na een jaar reizen. De laatste dag van onze wereldreis in (Londen) werd ik wat verdrietig na deze lange vakantie. Boehoe.

Dat gevoel noemen ze dus de after holiday-dip.

Maar wat kun je aan die post-vakantiedip doen? Voorkom je huilen na de vakantie ;-)

Allereerst: na een paar dagen tot zo’n vier weken zou dat after-holiday gevoel weer weg moeten zijn. Dus het komt echt wel goed. Hieronder vind je een paar de tips die ons hielpen.

Kom niet de dag voor je werk terug: acclimatiseer

Kom niet de dag voordat je moet werken terug van je vakantie. Je wilt niet weten hoe vaak ik dat gedaan heb, want: hoe meer verlofdagen over, hoe vaker op vakantie toch?

Je kunt het beste wennen aan weer thuis zijn. Doe wat huishoudelijke klusjes, spreek weer af met vrienden, wen aan het weer en ruim bijvoorbeeld je tent op. Maar vooral: ontspan! Een week voordat je begint met werken terugkomen van je wereldreis is trouwens ook geen goed plan just saying.

Mijn vriend had het die laatste week voordat hij moest werken erg druk omdat hij nog zoveel moest regelen om aan het werk te kunnen: een auto kopen, nieuwe kleding inslaan omdat we veel weg hadden gedaan en we moesten op zoek naar een huis.

Blijf in de vakantiemood

Hou het vakantiegevoel thuis vast. Dit kan op verschillende manieren. Door naar buiten te gaan, iets te ondernemen wat je op vakantie/reis ook graag deed. Voor mij was dat een supboard kopen, meer longboarden, korte weekendjes weg maken en leuke koffietentjes in mijn eigen stad Groningen ontdekken.

Lukt het niet om je vakantiegevoel thuis vast te houden? Misschien is een nieuwe reis dan een oplossing voor jou. Dan kun je ergens naartoe leven. Dit hoeft echt niet ver weg te zijn. Een weekendjeweg in Nederland doet al wonderen.

Verander je mindset en onderneem

Hoeveel nieuwe ideeën ik heb opgedaan tijdens de wereldreis. Ik wou parttime als freelancer aan de slag en parttime in dienst werken, meer designen en leren longboard dancen. En dat heb ik ook gelijk opgepakt, behalve het in loondienst werken, dat kostte even tijd, maar 2 maanden na de reis ging ik aan de slag. Best snel nog toch, na 2 maanden thuis zijn na de wereldreis.

Vakantie is niet de enige tijd in je leven dat je leuke dingen kunt doen. Waarom zou je alleen op reis tijd hebben voor het lezen van een boek? Of om te mountainbiken. Ja okay, een downhill mountainbike spot zal niet altijd om de hoek liggen, maar op reis was je er toch ook niet te beroerd voor om een uurtje of twee te rijden naar een mountainbikespot?

Maar het belangrijkste is: je moet niks. Geef jezelf vooral een break, waar ontstress jij van? En lukt het niet om een boek te lezen of 3 keer per week te hardlopen, om maar wat te noemen. Don’t be hard on yourself. Anders voel je je er alleen maar rottig door omdat iets niet is gelukt. Stel dus niet te hoge eisen aan jezelf.

Wat zijn jouw ultieme tips na de vakantie? Lukt het jou vrij snel om te acclimatiseren? 

Dit vind je misschien ook interessant

Heb je iets aan onze blog gehad? Laat het ons weten met een duimpje omhoog ^_^

Oprichter Lone Drifters