Ideeën voor leuke buiten – of outdooractiviteiten in Nederland

We hebben in Nederland dan geen hoge bergen en met name veel steden, maar ook ons land is geschikt voor buitenactiviteiten. En dan hebben we het niet alleen maar over wandelen of fietsen. Wat dacht je van golfsurfen aan de kust, stand-,up paddling of geocachen. Ontdek op Lone Drifters onze top tips voor de leukste outdoor activiteiten in Nederland.

1. Wandelen/hiken

Nederland is het ideale wandelland. Met de vele natuurgebieden en wandelroutes van Staatsbosbeheer is er voor ieder wandelaar wat te doen. Zo kun je wandelen over zandduinen, over het strand, door het bos, wadlopen of een meerdaagse trektocht maken. Nederland heeft het allemaal.

De wandelroutes van Staatsbosbeheer zijn prachtig, vooral in de lente of herfstperiode. En het ligt allemaal op een prima te rijden afstand, want Nederland is niet zo groot. Wat ons betreft is wandelen een van de leukste en makkelijkste outdooractiviteiten in Nederland!

Check hieronder:

Trekking door Drentse Natuur

2. Suppen

Nederland is het ideale land om te gaan suppen en je kunt in principe overal suppen waar je ook kunt kanoën. In de zomer, maar zeker ook in de herfst (zolang je je maar goed aankleed).

Suppen, afgekort van Stand up paddle, is een watersport en een vorm van surfen die is ontstaan in Hawaï. Net als bij een surfboard staat de SUP-rijder rechtop, in het midden van het supboard. Het is het ideale dagje uit voor volwassenen.

Inspiratie nodig? Wat dacht je van de grachten van Amsterdam of Amersfoort? Of in natuurgebied de Alde Feanen in Friesland? Je kunt zelf een supboard kopen maar in de meeste grote Nederlandse steden zijn er mogelijkheden om een supboard te huren. Een andere mogelijkheid is Sup Detour zij verhuren supboards en brengen deze bij je thuis.

Woon je vlakbij België, dan kun je je supgear ook huren bij AS Adventure.

3. Mountainbiken

Nederland heeft geen bergen maar dat betekent niet dat je geen vette tracks kunt mountainbiken! Er zijn genoeg toffe routes in de natuur om je mountainbike mee naartoe te nemen. En dat maakt deze sport een van de leukste buitenactiviteiten in Nederland.

4. Klimmen/boulderen

Hoewel Nederland geen mooie bergen heeft om te beklimmen kun je toch zeker wel goed klimmen in Nederland. Zoek je toch een buitenmuur, dan moet je vooral naar Groningen afreizen om de infamous Excalibur te beklimmen. Nederland heeft verschillende boulder-en klimhallen waar je zowel binnen als buiten kunt klimmen.

Boulderen in Canada

5. Kanoën/kajakken

Ontdek Nederland met de kano/kajak en zie de mooiste plekjes vanaf het water. In Nederland zijn er tal van plekken om met de kano te ontdekken. Je kunt een kano huren op de mooiste plekken, of er zelf een (opblaasbare)kano aanschaffen en dichtbij huis te beginnen. 

6. Golfsurfen

Surfen is een watersport waarbij je op een surfplank over de golven glijdt. Het is een leuke en uitdagende activiteit die je op veel plekken in Nederland kunt beoefenen.

Als je wilt leren surfen, kun je een cursus volgen bij een surfschool. Ook kun je een surfplank huren en zelf aan de slag gaan.

Surfen is een geweldige manier om in beweging te komen en te genieten van de natuur. Surfen is ook een geweldige manier om nieuwe mensen te ontmoeten en vrienden te maken. Er zijn veel surfclubs en -verenigingen in Nederland waar je aan kunt deelnemen. Wat dacht je van Scheveningen of de Nederlandse waddeneilanden? Bekijk een selectie van de beste surfplekken in Nederland.

surf strand Zandvoort

7. Kitesurfen

Kitesurfen is een watersport waarbij je met een vlieger over het water glijdt. Het is een leuke en uitdagende activiteit die je op veel plekken in Nederland kunt beoefenen. Kitesurfen is een leuke en uitdagende activiteit die je op veel plekken in Nederland kunt beoefenen. De sport is zeer veelzijdig en biedt voor elk wat wils. Als je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging, is kitesurfen zeker iets voor jou.

Kitesurf in Workum

8. Kamperen

Kamperen is het verblijven in de natuur in je eigen tentje, camper of caravan. Moet je perse naar het buitenland voor de leukste campings? Zeker niet.

In Nederland vind je tal van leuke campings aan het strand, in de natuur of op een familie camping. Onze favoriete camping in Nederland? Camping Buitenland in Drenthe.

Tent East Nomads met campingplaats nummer

9. Geocachen

Geocaching is een echt buitenavontuur dat altijd en overal ter wereld kan plaatsvinden. Om te spelen, gebruik je de Geocaching-app en/of een GPS-apparaat om naar slim verborgen containers, geocaches genoemd, te navigeren.

Zodra je een geocache hebt gevonden, open je deze en teken je het logboek. In de geocache kun je wat ruil- of swag-items (klein speelgoed, sleutelhangers etc.) ontdekken. De algemene vuistregel is dat als je iets neemt, iets van gelijke of grotere waarde achterlaat. Plaats de container vervolgens precies terug zoals je hem hebt gevonden en deel je ervaring online met de rest van de geocachinggemeenschap.

10. Wadlopen

Een van de outdoor activiteiten in Nederland die je eigenlijk niet mag missen is wadlopen. Waar kan dat beter dan in ons kikkerlandje. Wadlopen is een speciale wandeltocht waarbij je de Waddenzee te voet oversteekt. Bijvoorbeeld van vaste wal naar een Waddeneiland of een Waddeneiland naar de vaste wal. Die doe je bij laagwater. Onderweg ontdek je waarom de Waddenzee precies UNESCO Werelderfgoed is.

Wadlopen is voor onervaren lopers niet veilig genoeg. Daarom kun je alleen wadlopen onder leiding van een door de overheid erkende wadloopgids. Je moet bovendien een goed conditie hebben.

Waar kan je wadlopen?

Als onervaren wadloper is het alleen mogelijk tussen het vaste land en de Waddeneilanden Ameland en Schiermonnikoog te lopen. Ook zou je naar Engelsmansplaat, Simonszand en Rottumeroog kunnen lopen. Het is mogelijk om naar Terschelling, Vlieland en Texel te lopen, maar dit kan alleen maar door zeer ervaren of zeer avontuurlijk ingestelde wadlopers.

11. Bushcraft

Bushcraft is een term die wordt gebruikt om een ​​verzameling vaardigheden en kennis met betrekking tot het buitenleven te beschrijven. Bushcraft staat bekend onder een aantal alternatieve namen zoals: overlevingsvaardigheden, wildernisvaardigheden, houtbewerking
maar ook zelfredzaamheid

Een bushcraftweekend in Nederland is een van de meest outdoorsy outdoor activiteiten te doen in Nederland. Zoek je eigen eten, maak je eigen vuur en bouw je eigen slaapplek. In Nederland kun je bushcraftcursussen volgen om zo zelf te overleven. Of wat dacht je van een cursus bijl gebruiken, bruikbare natuur en vuur maken. Een leuke manier om kennis te maken met de natuur!

Direct beginnen? Bekijk dan deze leuke bushcraftcursus en maak kennis met deze leuke activiteit!

houthakken Drenthe bijl

12. Raften

Raften in Nederland? Ja zelerm. In Nederland kun je raften, wellicht niet zoals bijvoorbeeld in Costa Rica – lees onze ervaring hier – maar er is in Limburg bijvoorbeeld de mogelijkheid om te raften op een paar leuke stroomversnellingen. Op de Grensmaas vind je deze spannende stroomversnellingen.

Maar ook elders in Nederland kun je raften: branding raften in Zeeland,  in Enschede – bij Buitensport Twente op de Bornse Beek of bij de Waddeneilanden. Genoeg keus dus als Costa Rica er voorlopig niet in zit!

13. Wildlife safari

In Nederland vind je dan wel niet wilde tijfers en olifanten, maar er zijn genoeg safari’s te maken. Je moet alleen genoegen nemen met Bevers of de Big 5 van Nederland.

13. Ga op ‘wintersport”

Okay, het is dan geen wintersport zoals over de grens, maar een leuke outdooractiviteit in Nederland is een dagje, of avond je of cursus skiën of snowboarden in eigen land. In de meeste provincies vind je wel een leuke skihal (of borstelbaan) om kennis te maken met wintersport of aan je skills te werken. Bekijk hier de leukste indoorhallen in Nederland.

indoorsnowboarders amsterdam

14. Trailrunnen

Trailrunnen is hot! Misschien heb je het al eens geprobeerd. Zo niet, dan moet je weten dat het trailrunnen hetzelfde is als hardlopen, maar dan off-road. Je rent door de natuur en overwint obstakels zoals bergen, rotsen en wateren. Bij trailrunnen gaat het niet om de snelheid, maar om de ervaring.

Nederland heeft veel te bieden voor trailrunners. Er zijn talloze mooie routes in diverse natuurgebieden, zoals de Veluwe, de kustduinen en de heuvels in het zuiden.

15. Longboarden

Nederland is het perfecte land om te cruisen met een longboard. Vooral in de zomerperiode is dit een ontzettend leuke sport om te doen. Gewoon voor de leuk, of juist om te gebruiken als vervoersmiddel. Daarnaast hebben we in Nederland mooie skatebanen, pumptracks en cruisespots. Bij Lone Drifters zijn we gek op longboarden en skateboarden. Wil je hier meer over weten, klik hieronder op de button voor meer longboardinfo.

Longboard in bloesems

16. Survival

Bij survival trek je dagenlang door ongerepte natuur, helemaal op jezelf aangewezen met enkel een backpack.

Tijdens het survivallen moet je zelf je eigen onderkomen bouwen, op zoek naar water en voedsel, en je hebt een uitgebreide kennis van de natuur nodig. Het gaat veel verder dan simpelweg gebruikmaken van de gps-functie op je telefoon. Je weet nooit wat je te wachten staat, dus je moet overal op voorbereid zijn.

Kennis van overlevingstechnieken buitenshuis vergroten je kans om te ‘overleven’. Voorbeelden zijn onder meer weten hoe je een schuilplaats moet maken, eetbare planten moet zoeken, water moet vinden en een vuur moet maken. In Nederland heb je tal van aanbieders om te leren survivallen en dit is dan ook zeker een leuke outdooractiviteit (voor kids).

17. Boogschieten

Boogschieten is een sport waarbij je met een boog en pijlen op een doelwit schiet. Het is een oude sport die al duizenden jaren wordt beoefend.

Om te boogschieten heb je een boog, pijlen en een doelwit nodig. De boog is een stuk hout of kunststof met een gebogen uiteinde. De pijlen zijn gemaakt van hout of carbon en hebben een punt aan het uiteinde. Het doelwit is een plaat of bord met een ring of een andere vorm erop.

Waar kan je boogschieten?

Iedereen in Nederland mag een boog hebben, maar je mag er niet overal mee schieten.Op openbaar terrein, zoals in het park of in de straat, mag je niet boogschieten.Je mag wel op eigen terrein schieten, zoals in je achtertuin of op een afgeschermde locatie, als je het op een veilige manier doet.

Boog handend aan hanger