De tofste outdooractiviteiten in Nederland

Volg ons ook op Instagram en TikTok voor inspiratie en tips voor jouw volgende reis

We hebben in Nederland dan geen hoge bergen en met name veel steden, maar ook ons land is geschikt voor buitenactiviteiten. En dan hebben we het niet alleen maar over wandelen of fietsen. Wat dacht je van golfsurfen aan de kust, stand-,up paddling of geocachen. Ontdek op Lone Drifters onze top tips voor de leukste outdoor activiteiten in Nederland.

1. Wandelen/hiken

Nederland is het ideale wandelland. Met de vele natuurgebieden en wandelroutes van Staatsbosbeheer is er voor ieder wandelaar wat te doen. Zo kun je wandelen over zandduinen, over het strand, door het bos of wadlopen! Nederland heeft het allemaal.

De wandelroutes van Staatsbosbeheer zijn prachtig, vooral in de lente of herfstperiode. En het ligt allemaal op een prima te rijden afstand, want Nederland is niet zo groot. Wat ons betreft is wandelen een van de leukste en makkelijkste outdooractiviteiten in Nederland!

Check hieronder:

Trekking door Drentse Natuur

2. Suppen

Nederland is het ideale land om te gaan suppen en je kunt in principe overal suppen waar je ook kunt kanoën. In de zomer, maar zeker ook in de herfst (zolang je je maar goed aankleed).

Suppen, afgekort van Stand up paddle, is een watersport en een vorm van surfen die is ontstaan in Hawaï. Net als bij een surfboard staat de SUP-rijder rechtop, in het midden van het supboard. Het is het ideale dagje uit voor volwassenen.

Inspiratie nodig? Wat dacht je van de grachten van Amsterdam of Amersfoort? Of in natuurgebied de Alde Feanen in Friesland? Je kunt zelf een supboard kopen maar in de meeste grote Nederlandse steden zijn er mogelijkheden om een supboard te huren. Een andere mogelijkheid is Sup Detour zij verhuren supboards en brengen deze bij je thuis.

Woon je vlakbij België, dan kun je je supgear ook huren bij AS Adventure.

3. Mountainbiken

Nederland heeft geen bergen maar dat betekent niet dat je geen vette tracks kunt mountainbiken! Er zijn genoeg toffe routes in de natuur om je mountainbike mee naartoe te nemen. En dat maakt deze sport een van de leukste buitenactiviteiten in Nederland.

4. Klimmen/boulderen

Hoewel Nederland geen mooie bergen heeft om te beklimmen kun je toch zeker wel goed klimmen in Nederland. Zoek je toch een buitenmuur, dan moet je vooral naar Groningen afreizen om de infamous Excalibur te beklimmen. Nederland heeft verschillende boulder-en klimhallen waar je zowel binnen als buiten kunt klimmen.

Boulderen in Canada

5. Kanoën/kajakken

Ontdek Nederland met de kano/kajak. Ons waterlandje leent zich uitstekend voor dag en meerdaagse kanotochten. Mooiste ervaring? In een kano beleef je de Biesbosch van dichtbij. Waan je in een jungle met smalle bochtige kreekjes. Peddel door een weids en ruig landschap met onder overhangende takken. Ook een meerdaagse tocht is mogelijk!

6. Golfsurfen

Hoewel Nederland geen Hawaii is, vind je in Nederland absoluut goede plekken om te (leren) surfen. Maar de wind moet wel meezitten. Wat dacht je van Scheveningen of de Nederlandse waddeneilanden? Bekijk een selectie van de beste surfplekken in Nederland:

surf strand Zandvoort

7. Kitesurfen

Ken je het gezegde ‘The sky is the limit’? Nou, dat is dus niet zo! Kitesurfen is echt een extreem veelzijdige sport, je hoeft je geen moment te vervelen.

Je kunt verschillende disciplines onder de knie krijgen zoals freeriden, freestyle, wave, foilen big air of lekker je eigen categorie verzinnen. Ieder jaar komen er nieuwe tricks bij en zie je nieuwe disciplines opduiken. Je komt dus nooit tot een plafond en kunt jezelf blijven ontwikkelen.

Kitesurf in Workum

8. Kamperen

Kamperen is het verblijven in de natuur in je eigen tentje, camper of caravan. Moet je perse naar het buitenland voor de leukste campings? Zeker niet.

In Nederland vind je tal van leuke campings aan het strand, in de natuur of op een familie camping. Onze favoriete camping in Nederland? Camping Buitenland in Drenthe.

Tent East Nomads met campingplaats nummer

9. Geocachen

Geocaching is een echt buitenavontuur dat altijd en overal ter wereld kan plaatsvinden. Om te spelen, gebruik je de Geocaching-app en/of een GPS-apparaat om naar slim verborgen containers, geocaches genoemd, te navigeren.

Zodra je een geocache hebt gevonden, open je deze en teken je het logboek. In de geocache kun je wat ruil- of swag-items (klein speelgoed, sleutelhangers, snuisterijen) ontdekken. De algemene vuistregel is dat als je iets neemt, iets van gelijke of grotere waarde achterlaat. Plaats de container vervolgens precies terug zoals je hem hebt gevonden en deel je ervaring online met de rest van de geocachinggemeenschap.

10. Wadlopen

Een van de outdoor activiteiten in Nederland die je eigenlijk niet mag missen is wadlopen. Waar kan dat beter dan in ons kikkerlandje. Wadlopen is een speciale wandeltocht waarbij je de Waddenzee te voet oversteekt. Bijvoorbeeld van vaste wal naar een Waddeneiland of een Waddeneiland naar de vaste wal. Die doe je bij laagwater. Onderweg ontdek je waarom de Waddenzee precies UNESCO Werelderfgoed is.

Wadlopen is voor onervaren lopers niet veilig genoeg. Daarom kun je alleen wadlopen onder leiding van een door de overheid erkende wadloopgids. Je moet bovendien een goed conditie hebben.

Waar kan je wadlopen?

Als onervaren wadloper is het alleen mogelijk tussen het vaste land en de Waddeneilanden Ameland en Schiermonnikoog te lopen. Ook zou je naar Engelsmansplaat, Simonszand en Rottumeroog kunnen lopen. Het is mogelijk om naar Terschelling, Vlieland en Texel te lopen, maar dit kan alleen maar door zeer ervaren of zeer avontuurlijk ingestelde wadlopers.

11. Bushcraft

Bushcraft is een term die wordt gebruikt om een ​​verzameling vaardigheden en kennis met betrekking tot het buitenleven te beschrijven. Bushcraft staat bekend onder een aantal alternatieve namen zoals: overlevingsvaardigheden, wildernisvaardigheden, houtbewerking
maar ook zelfredzaamheid

Een bushcraftweekend in Nederland is een van de meest outdoorsy outdoor activiteiten te doen in Nederland. Zoek je eigen eten, maak je eigen vuur en bouw je eigen slaapplek. In Nederland kun je bushcraftcursussen volgen om zo zelf te overleven. Of wat dacht je van een cursus bijl gebruiken, bruikbare natuur en vuur maken. Een leuke manier om kennis te maken met de natuur!

Een cursus bushcraft of gerelateerd hieraan, volg je bij extremesurvival.nl of siegurd.nl

houthakken Drenthe bijl

12. Raften

Raften in Nederland? Ja zelerm. In Nederland kun je raften, wellicht niet zoals bijvoorbeeld in Costa Rica – lees onze ervaring hier – maar er is in Limburg bijvoorbeeld de mogelijkheid om te raften op een paar leuke stroomversnellingen. Op de Grensmaas vind je deze spannende stroomversnellingen.

Maar ook elders in Nederland kun je raften: branding raften in Zeeland,  in Enschede – bij Buitensport Twente op de Bornse Beek of bij de Waddeneilanden. Genoeg keus dus als Costa Rica er voorlopig niet in zit!

houthakken Drenthe bijl

13. Ga op een wild life safari

In Nederland vind je dan wel niet wilde tijfers en olifanten, maar er zijn genoeg safari’s te maken. Je moet alleen genoegen nemen met Bevers of de Big 5 van Nederland.

ENkele ideeën voor je wild life safari:

13. Ga op ‘wintersport”

Okay, het is dan geen wintersport zoals over de grens, maar een leuke outdooractiviteit in Nederland is een dagje, of avond je of cursus skiën of snowboarden in eigen land. In de meeste provincies vind je wel een leuke skihal (of borstelbaan) om kennis te maken met wintersport of aan je skills te werken. Bekijk hier de leukste indoorhallen in Nederland.

indoorsnowboarders amsterdam