Surfen in Nederland: dé surfspots en handige beginnertips

Zoek je informatie over surfen in Nederland? Dan zit je hier goed! Hoewel Nederland geen ultieme surfbestemming is, vind je in Nederland absoluut goede plekken om te surfen. Maar de wind moet wel meezitten. Wat moet je weten over surfen in Nederland en waar moet je zijn voor de beste surfgolven? Lees snel verder!

Golfsurfen in Nederland? Waar kan dat?

De golven die opduiken voor de Noordzeekust zijn veel kleiner en lager dan de golven voor de Atlantische kust, met dank aan Groot-Brittannië. Toch kun je in Nederland heel goed surfen. Zo hebben we in Nederland dagen waar de zee spiegelglad is en dagen waar lekkere golven binnenrollen doordat de Noordzee zo’n groot oppervlak heeft.

Waar kun je surfen in Nederland? En wat moet je weten als je begint met surfen? Wij hebben de beste surfspots en tips voor je verzameld.

Wanneer kun je surfen in Nederland

Wat betreft de temperatuur in de Noordzee heeft Nederland twee uitdagingen: in de winter kan het zeewatertemperatuur in de Noordzee wel tot 3 graden zakken en het kan soms dagen flat zijn (geen golven). Maar gelukkig hebben wij daar wetsuits voor! 

→ Lees ook: de wetsuit guide, dit draag je in het water tijdens het surfen

Wanneer kun je het beste surfen in Nederland?

In de zomer heb natuurlijk het fijnste klimaat om in Nederland te surfen, maar in principe kan het altijd wel. In de zomer kan de zeewatertemperatuur wel tot 20 graden stijgen (vooral in Zeeland heb je goede kansen), in de winter is het vaak meer 5 graden.

De golven zijn helaas niet altijd even goed in Nederland. De enige dag is het flat en dan ineens zijn er dagenlang goede golven. Als surfer heb je in Nederland daarom veel geduld nodig!

7x de beste surfspots van Nederland

Golfsurfen in Nederland kun je op een aantal locaties prima doen. Hieronder vind je de beste surfspots in Nederland.

1. Scheveningen: mekka voor Nederlandse surfers

Scheveningen heeft ook een nogal bescheiden reputatie binnen de Europese surfgemeenschap. De lokale bevolking beschouwt het echter als een mekka voor het Nederlandse surfen, waar zwelling en zandbodemstranden elkaar ontmoeten om semi-fatsoenlijke golven te creëren.

Meer surfen in Scheveningen.

2. Noordwijk

Ook Noordwijk is een vette spot om te surfen in Nederland. Maar behalve vind je in Noordwijk ook een levendige surfgemeenschap, met super veel actieve surfers. 

De surfscholen waar je terecht kunt zijn:

Van een lezer kregen we ook nog de volgende handige tips

  • Je kunt een biertje halen bij de kustsurfvereniging na het surfen
  • Of als je echt wil blijven hangen is de stamkroeg voor surfers van Noordwijk Koffiehuis een goede tip. 

3. Wijk aan Zee (IJmuiden)

In de haven IJmuiden breken de golven lekker door de goedgevormde zandbanken. Het is hier net zo goed surfen als in Scheveningen, met een iets minder mooi uitzicht op de zware industrie. Wijk aan Zee wordt ook wel Wijkiki genoemd (naar Waikiki, het eerste surfstrand op Hawaii).

De haven van IJmuiden biedt je beschutting voor als de wind uit het zuiden of zuidwesten komt.

Surftips Wijk aan Zee

Je gear huur je hier bij surfshop Ozlines. Lekker opwarmen na het golfsurfen? Drink een lekker warm theetje bij Timboektoe of Aloha aan het strand.

surf strand Zandvoort

4. Zandvoort

In Zandvoort kun je goed surfen en daar vind je dan vooral mensen uit de omgeving Amsterdam. In Zandvoort breken altijd golven.

Bij aflandige wind is Zandvoort zelfs goed te doen! Er is veel ruimte om te surfen. Enig nadeel? Er is een stroming. Je moet dus goed terug peddelen als de wind uit het Noorden of Zuiden komt.

Surfscholen in Zandvoort zijn

Beachcamp De Lakens

Heb je zin om in de zomermaanden op een surfkamp aan het strand vlakbij Zandvoort te zitten? Kijk dan ook eens naar dit leuke surfkamp van Travelbase: BeachCamp de Lakens. Slaap in een tent, geniet van welness, surfgear (of lessen) te huur en leuke activiteiten voor jong (en oud). Meer over Beachcamp de Lakens.

Surfles volgen? Bekijk deze toffe surfactie van Actie van de Dag. Voor € 19,95,- krijg je:

  • 2 uur surfles bij Pepsports in Zandvoort 
  • 1 uur vrij surfen
  • Inclusief wetsuit, surfboard en instructies 

5. Texel: relatief veel golven op de kust

In Texel heb je heerlijke surf en een beetje het vakantiegevoel. Doordat je het oer Hollandse landschap hebt en de Noordzee brengt dat een mooie combinatie. De bekendste surfspots in Texel zijn paal 9 en 17.

Surfscholen Texel

→ Meer over Texel (en surfen)

6. Bergen aan Zee

In Bergen aan Zee vind je een lekkere, open beachbreak zonder vorm en kracht. Hoop op NW-zwellingen en slappe wind om de kiteboarders af te schrikken.

7. Zeeland: golven in overvloed

Als je op zoek bent naar de perfecte plek om te surfen, dan zit je goed in Zeeland. Met veel golven en wind is het een waar paradijs voor (golf)surfers. Langs de kustlijn vind je prachtige surfstranden, surfscholen en leuke beachbars. Leren golfsurfen in Zeeland kan heel goed bij Domburg, één van de beste golfsurfspots van Nederland. 

Surfscholen Zeeland

Lessen in golfsurfen in Zeeland kun je bij Sportschool Domburg krijgen.

10 spots die chill zijn om te surfen in oktober

Tips voor surfen in Nederland

Handige websites voor het ‘surfweer’

De voorspellingen voor surfen in Nederland kun je tegenwoordig gelukkig op een aantal websites bijhouden. Houd de volgende websites in de gaten om een betrouwbare weersvoorspelling te krijgen voor het surfen:

Tip: Op Surfweer.nl kun je je trouwens ook opgeven voor een cursus meteo training. De meteotraining is een cursus waarbij je weerkaarten, boeigegevens, getijgrafieken op een leuke manier leert lezen en onder de knie krijgt. Is het dan eindelijk goed surfweer in Nederland? En ga er dan maar niet vanuit dat je alleen in het water ligt, vooral in Scheveningen niet. Elke surfer wilt natuurlijk genieten van de golven die we in Nederland krijgen. Op wereldniveau kun de golfvoorspellingen bekijken op Magicseaweed. Per bestemming zie je hier de golfhoogte, de -richting en ook nog eens per maand.

Hoe moeilijk is surfen?

Golfsurfen kan best moeilijk zijn. Je moet balans kunnen houden en het kan dan wel even duren voordat je kunt staan.

Ga je wat dieper en wil je grotere golven pakken, dan zul je ook andere skills moeten leren zoals een turtle duck en je moet het water goed leren kennen.

Beginnen met surfen? Neem een surfles

Ga je beginnen met surfen? Neem dan eerste een les. Dat is voor jou en voor andere surfers het veiligst. Sommige surfscholen lenen ook geen andere surfboards uit behalve foamboards als je nog niet kan surfen. In de surfspots hieronder hebben we daarom ook een paar surfscholen genoemd waar je een surfles kunt nemen.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Dit vind je misschien ook leuk

Wandelen

Tips voor het kopen van duurzame wandelkleding

Longboarden

DE LONGBOARD BUSHINGS & LAGERS GUIDE

RoadtripWereldreis

3 (bijna 4) maanden op wereldreis: al reismoe?

Surfchick op de golven
Golfsurfen

7 vragen aan boardchick Noora Lindstrom

EngelandGolfsurfen

Surfen in de UK (jep!)

KlimmenOostenrijk

klettersteigen boven Tirol’s hoogste waterval: stuibenfall klettersteig