De wetsuit guide voor elk seizoen

Een wetsuit houd je warm tijdens het surfen, suppen, kiten, duiken en alle andere watersporten. Als je het water in gaat komt er water in je wetsuit en je suit zorgt ervoor dat je warm blijft doordat er een dun laagje water tussen je huid en het neopreen blijft zitten. Erg handig want het water warmt je op met je eigen lichaamswarmte.

Diktes wetsuits

Waarom dragen we een wetsuit in het water?

Om ons warm te houden dus. En om jezelf op te kunnen warmen met het dunne laagje water, moet je wetsuit strak zitten zodat het water niet uit je wetsuit ‘gaat’. Dus heb je water in je wetsuit? Dan is dat niet persee verkeerd. Wetsuits werken door een laag water tussen je lichaam en het pak te hebben. Als er water doorstroomt, blijft het niet warm, maar het is prima als er iets doorheen stroomt. Wetsuits zijn ontworpen om water binnen te laten en dat water vervolgens vast te houden, waardoor je lichaam het opwarmt en je dus warm houdt. Droogpakken of dry suits houden je warm en droog, wetsuits houden je warm en nat. Duikpakken zijn een beetje anders en laten wat meer water binnen. Duikdroogpakken laten geen water binnen.

Daarnaast zorg het neopreen dat in je wetsuit zit voor de isolatie van je lichaam.

Zit je wetsuit te ruim? Dan komt er steeds (koud) water in je wetsuit.

Wetsuits zijn er in de volgende diktes:

  • 2/1 mm
  • 3/2 mm
  • 4/3 mm
  • 5/3 mm en 5/4 mm

Een wetsuit van 4/3, bijvoorbeeld, is gemaakt van 4 mm en 3 mm dik neopreen. Het pak is dan op de borst 4 millimeter en bij de benen 3 mm dik.

Hoe warmer het water, hoe dunner je wetsuit. In de zomer draag je dan vooral spring wetsuits. In de winter denken we aan dikke full wetsuits die dikker zijn dan 5 millimeter . Wetsuits van 4/3 of 5/3 worden veel gebruikt in de winter en de lente.

WatertemperatuurWetsuitmaat
Onder 3° Heel erg koud wetsuit tussen 6/5mm en 7mm dik.
Tussen de 4-7 ° Erg koud wetsuit tussen 5/4mm en 6/5mm
Tussen de 8-11° Koud wetsuit tussen 4/3mm en 5/4mm
Tussen de 12-17° Koel wetsuit tussen 3/2mm en 4/3mm
Tussen de 18-20° Warm wetsuit van 2mm
Tussen de 21-25° Lekker warm wetsuit van 1mm
Boven de 26° Tropisch wetsuit met UV bescherming van Lycra (UV Lycra)

Watertemperatuur is de beslissende factor bij het kiezen van een wetsuit, vandaar dat we in bovenstaand tabel per watertemperatuur de geschikte dikte hebben aangegeven. Echter is de windchill factor daarnaast net zo belangrijk. Des te langer je lichaam boven het water zal zijn, des te belangrijker wordt de windchill factor.

Materialen

Neopreen

Wetsuits worden over het algemeen van neopreen gemaakt. Neopreen is het flexibele rubber. Een soort schuim, gemaakt uit aardolie. In moeilijke termen is neopreen of polychloropreen een elastomeer of synthetisch rubber, dat verkregen wordt door de polymerisatie van chloropreen. De minibelletjes in neopreen zorgen voor de isolatie van je lichaam.

De mate van elasticiteit en isolatie zorgen voor het verschil in de prijzen van wetsuits. De kwaliteit van neopreen kan dus heel erg verschillen en zorgen voor grote prijsverschillen. Neopreen is gemaakt uit aardolie en sterk uiteenlopend van kwaliteit.is een elastisch synthetisch rubber materiaal dat goede isolatie-eigenschappen heeft.

Neopreen en het milieu

Helaas zijn neopreen wetsuits van schadelijke chemische stoffen gemaakt. Gelukkig heeft Patagonia een manier gevonden om natuurrubber te gebruiken in plaats van neopreen, zonder daarbij in te leveren op kwaliteit. Een duurzame wetsuit dus. De duurzame Patagonialijn heet Yulex en de wetsuits zijn onder andere te koop op hun eigen website of via de webshop Blue Tomato, dat ook levert in Nederland.

Geopreen

Geoprene is neopreen gemaakt van limestone en niet van aardolie, zoals neopreen. Het is betere kwaliteit en milieuvriendelijk om te maken door het productieproces in Japan. Geopreen neemt 3% van zijn eigen gewicht aan water op, terwijl neopreen 20% tot zelfs 40% water opneemt naar mate het materiaal ouder wordt. Als drager van wetsuits zul je dit vooral merken in de warmte van je pak. Geopreen heeft ook een hogere isolatiewaarde dan neopreen,  waardoor je een dunner pak van geopreen kunt nemen en het net zo warm kunt hebben.

Wetsuit soorten

Rashguard

Rashguards zijn gemaakt van lycra en beschermen tegen zon en het schuren van je wetsuit. Het is een vrij licht kledingstuk.

Neopreen top

Dit topje is gemaakt van dun neopreen (0,5 mm-1,5 mm). Het is een soort top met lange of korte mouwen. Je kunt dit top dragen boven je zwembroek of een surflegging.

Springsuit of shorty

Dit is een korte wetsuit dat je bovenlichaam volledig (of alleen een deel van de armen) en een deel van je benen bedekt.

Full wetsuit

Dit is een wetsuit dat je lichaam volledig bedenkt: van borst tot aan de enkels en handen. De diktes van full wetsuits varieren tussen de maten die we hiervoor besproken hebben. Voor koud water draag je het liefst een 3/2mm wetsuit, voor nog kouder een 6/5/4 dik wetsuit.

Wetsuitshops

Je beste opties zijn natuurlijke de lokale surf- en sportwinkel. Wetsuits zijn iets minder gangbaar en daarom niet bij elke sportwinkel te koop. Online kun je je wetsuits of rashguards kopen bij

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een wetsuit voor duiken en surfen?

Surfen en in-the-water wetsuits spelen zijn meestal gemaakt van foam dat een mix is van CPR (chloroprene resin, aka neoprene) of andere materialen. Deze materialen zorgen er vaak voor dat je surfpak lekker comfortabel en elastisch aanvoelt. Echte kunnen deze wetsuits niet tegen de compressie dat je tijdens het duiken ervaart. Duikwetsuits zijn geschikt voor duiken en geven meer isolatie (warmte) en breken niet snel af in diepte.

Wat draag je eigenlijk onder een wetsuit?

Ofterwijl, ben je naakt onder een wetsuit? Yes, eigenlijk wel. Het staat nergens beschreven maar de meeste mensen dragen niks onder hun wetsuit. OK, als je een wetsuit huurt en je houdt niet van het idee dat je private parts wrijven op plaatsen waar die van anderen hebben gewreven, draag dan een badpak of zwembroek onder de wetsuit.

Mag er water in mijn wetsuit komen?

Wetsuits zijn ontworpen om water binnen te laten en dat water vervolgens vast te houden, waardoor je lichaam het opwarmt en je dus warm houdt. Droogpakken of dry suits houden je warm en droog, wetsuits houden je warm en nat.

Draag je een wetsuit in Nederland?

Ja zeker. Vanaf warme temperaturen kun je in Nederland pas een 2/1 aan wetsuit aan, anders zit je toch wel wat hoger. De meeste surfleggings zijn 1mm dik, dus dat betekent dat je pas een surflegging aan kan als de zeetemperatuur van Nederland echt begint te stijgen! Kom maar op met die hittegolf!