Tips voor het kopen van wandelschoenen: zo kies je de juiste wandelschoen

Wandelschoenen zijn super belangrijk. Ze maken of breken je wandeling. Het kiezen van de juiste wandelschoen is een van de belangrijkste beslissingen voor zowel de ervaren als de minder ervaren wandelaar, backpacker of klimmer. De schoenen die u kiest, moeten comfortabel en duurzaam zijn en stabiliteit en bescherming bieden.En als je dan een goed paartje hebt gevonden, dan gaan wandelschoenen over het algemeen lang mee. Ben jij op zoek naar je eerste paar wandelschoenen? Bekijk dan onze tips voor het kopen van de juist wandelschoen.

Het kiezen van de juiste wandelschoen is een van de belangrijkste beslissingen voor zowel de ervaren als de minder ervaren wandelaar, backpacker of klimmer.

In dit artikel

Waar op te letten bij het kiezen van een wandelschoen

Het kiezen van de juiste wandelschoenen is best een uitdaging. De perfecte wandelschoen moet goed zitten en aansluiten op het gebied waar je gaat wandelen. Kies je schoenen op basis van het terrein (Asfalt, zand etc.) waarop je gaat wandelen en het gewicht dat je verwacht mee te nemen.

Een drietal tips waar je op moet letten bij het kopen van wandelschoenen:

Type wandelschoenen:
Je hebt een echt teveel soorten wandelschoenen. Van ultralichte wandelschoeenen tot bergschoenen.

Componenten wandelschoen:
Als je begrijpt wat er in de verschillende delen van de wandelschoenen zit, kun je beter kiezen.

Pasvorm:
These boots are made for walking. Neem de tijd om de juiste pasvorm te vinden.

Vind de juiste categorie wandelschoenen

Er zijn verschillende soorten wandelschoenen. De wandelschoenen kun je indelen in categorie A t/m D. Waar wandelschoen categorie A de lichte wandelschoen is en categorie D de zware hoge bergschoen met een zeer stevige zool.

Ben je gemiddelde wandelaar? Dan kunnen wij als tip geven dat je een wandelschoen in categorie B of C moet zoeken.

De categorie wandelschoenen samengevat:

Categorie wandelschoenOmschrijvingSoort wandeling
Categorie A: Hiking BootsLichte wandelschoen met een soepel zool.Kortere wandelingen over goede vak verharde paden.
Categorie B of B/C: Trekking Bootshogere wandelschoenen met een ondersteuning voor de enkel.Bergachtig terrein
Categorie C: Mountain bootshoge wandelschoenen met een stevige en stugge zool.Oneffen terrein en meerdaagse wandeltochten.
Categorie D: Climbing bootszware hoge bergschoen met een zeer stevige zool, waar je ook stijgijzers onder kwijt kanSlecht terrein zoals sneeuw.

Voor de ‘gemiddelde’ (berg)wandelaar zal een B/C schoen voldoen. Relatief nieuw zijn de zogenaamde ‘Trail running’ schoenen. Dit zijn sportieve schoenen die eigenlijk gemaakt zijn om een berg op te rennen. Vraag je dus voor je naar de winkel gaat af, voor welk soort wandeling je je schoen voornamelijk gebruikt.

Wij zijn Drenthe ambassadeur!
De komende 8 maanden delen wij op Instagram onze local tips in Drenthe in opdracht van Visit Holland. Klik voor ons profiel!
#hiermoetjezijn