Wandelschoenen kiezen? Zo kies je de juiste wandelschoen

Goede wandelschoenen kiezen is super belangrijk. Ze maken of breken je wandeling. Het kiezen van de juiste wandelschoen is een van de belangrijkste beslissingen voor zowel de ervaren als de minder ervaren wandelaar, backpacker of klimmer. De schoenen die u kiest, moeten comfortabel en duurzaam zijn en stabiliteit en bescherming bieden.En als je dan een goed paartje hebt gevonden, dan gaan wandelschoenen over het algemeen lang mee. Bekijk onze tips voor het kopen van de juiste paar wandelschoenen.

Waar op te letten bij het kiezen van een wandelschoen

Het kiezen van de juiste wandelschoenen is best een uitdaging. De perfecte wandelschoen moet goed zitten en aansluiten op het gebied waar je gaat wandelen.

Kies je schoenen op basis van het terrein (Asfalt, zand etc.) waarop je gaat wandelen en het gewicht dat je verwacht mee te nemen.

Een drietal tips waar je op moet letten bij het kopen van wandelschoenen:

  1. Type wandelschoenen: je hebt een echt teveel soorten wandelschoenen. Van ultralichte wandelschoenen tot bergschoenen
  2. Pasvorm: neem de tijd om de juiste pasvorm te vinden
  3. Componenten of voorkeur wandelschoen: wil je waterdichte schoenen, leren of synthetische wandelschoenen?

Type wandelschoen

Er zijn verschillende soorten wandelschoenen. De wandelschoenen kun je indelen in categorie A t/m D. Van lichte wandelschoen (A) tot zware hoge bergschoen (D).

Wandelschoen type A

Type: Hiking boots
Geschikt voor: gemakkelijke wandelingen

Wandelschoenen type A zijn geschikt voor wandelingen op goed begaanbare, vaak verharde paden. De schoen is licht en daarom geschikt voor simpele wandelingen.

Wandelschoen type B

Type: Trekking boots
Geschikt voor: avontuurlijke hikes/wandelingen

Wandelschoenen type B zijn steviger en vallen wat hoger op de enkels. Ze geven daarom goede ondersteuning aan de enkel. Dit is vooral handig als je zwakkere enkels hebt of als je gaat hiken in ruige gebieden en berggebieden.

Wandelschoen type C

Type: bergschoenen
Geschikt voor: bergwandelingen

De type C wandelschoenen zijn hoge wandelschoenen met een stevige en stugge zool die vooral handig zijn als je in de hoge bergen van de Mont Blanc bijvoorbeeld gaat wandelen of klettersteigen. Deze wandelschoen heeft ook een hoge zool en zijn vaak ook waterdicht te verkrijgen.

Ben je gemiddelde wandelaar? Kies dan voor een wandelschoen in categorie B of C.

Wandelschoen type D

Type: klimschoenen
Geschikt voor: klimmers

Klimmers en alpinisten gaan voor type D schoenen. De zool van de type D wandelschoen is stijf en vooral geschikt voor hooggebergte waar je niet perse lange wandelingen mee zal maken.

De wandelschoenen zijn waterdicht, zwaar en hebben een stevige school waar je ook stijgijzers onder kwijt kan. De schoen zal waarschijnlijk gebruiken als je de Himalaya gaat beklimmen.

Voor de ‘gemiddelde’ (berg)wandelaar zal een B/C schoen voldoen. Relatief nieuw zijn de zogenaamde ‘Trail running’ schoenen. Dit zijn sportieve schoenen die eigenlijk gemaakt zijn om een berg op te rennen.

Vraag je af, voor welke soort wandeling je de wandelschoen gaat gebruiken voordat je naar de winkel gaat.

De categorie wandelschoenen samengevat:

Categorie wandelschoenOmschrijvingSoort wandeling
Categorie A: Hiking BootsLichte wandelschoen met een soepel zool.Kortere wandelingen over goede vak verharde paden.
Categorie B of B/C: Trekking Bootshogere wandelschoenen met een ondersteuning voor de enkel.Bergachtig terrein
Categorie C: Mountain bootshoge wandelschoenen met een stevige en stugge zool.Oneffen terrein en meerdaagse wandeltochten.
Categorie D: Climbing bootszware hoge bergschoen met een zeer stevige zool, waar je ook stijgijzers onder kwijt kanSlecht terrein zoals sneeuw.

Er zijn dus veel verschillende soorten wandelschoenen. Laat je daarom door een expert, zoals een Bever verkoper, adviseren.

Op de website van Bever vind je wandelschoenen opgedeeld in categorieën. Toch raden we je aan om naar een fysieke winkel te gaan en de schoenen te passen zodat je precies weet hoe de schoen zit.

Pasvorm wandelschoenen

Wandelschoenen moeten niet te krap zitten en zeker niet te ruim. Tijdens een lange wandeling ga je dit namelijk direct merken.

Je maat wandelschoen kun je het beste laten opmeten bij een buitensportwinkel als Bever om er zeker van te zijn of je een smalle of brede voet hebt. Vaak laat de medewerker van de winkel je voet op een plaat staan zodat ze precies je voet kunnen meten.

Voorkeur wandelschoenen

Bij het kiezen van je wandelschoen moet je ook kijken naar je voorkeuren. Zo kan ik me voorstellen dat als je licht wilt reizen, een stevige zool niet ideaal is.

Maar ga je alpine wandelen, dan zul je toch moeten inleveren op de ruimte. Hieronder vind je een aantal componenten van de wandelschoen waar je op kunt letten

Voorkeur wandelschoenOmschrijving
AdemendJe voeten moeten fris en droog blijven en dus overtollige lichaamswarmte en transpiratie snel afvoeren
Waterdicht
Ga je door de regen wandelen, dan is een waterdichte laag geen overbodige luxe
GewichtHoe steviger de zool, hoe zwaarder de wandelschoen
MateriaalGa je voor duurzamer leer of lichte synthetische materialen

Dit vind je misschien ook leuk

Longboarders in straten Den Haag
Longboarden

Leren longboarden: Sickboards Chicks Clinic

socarivier tijdens zonsondergang
KlimmenSlovenië

Wat te doen in de Soča vallei, Slovenië 

Uitzicht over de bergen
Wereldreis

Op wereldreis eerste update

Thailand

Dit zijn de 5 leukste wijken in Bangkok

Kitesurfer in blauw water
Griekenland

De beste kitesurfplekken van Griekenland

surf strand Zandvoort
Golfsurfen

Surfen in Nederland: geduld is een schone zaak