Wadi al-Hasa Trail: tweedaagse trektocht door de canyons van Jordanië

Jordanië is een land met een rijke geschiedenis en cultuur, maar het is ook een land met een adembenemend landschap. Naast de bekende Jordan Trail vind je in Jordanië tal van wandelroutes die je door dit prachtige landschap kunt maken. Een daarvan is de Wadi Hasa Trail, een route door langs een rivier, omringt door oranje canyonwanden. Deze 28 kilometer lange route loopt door een diepe canyon, omringd door oranje rotswanden. Onderweg kom je langs palmbomen en warmwaterbronnen. De Wadi Hasa Trail is een uitdagende wandeling, maar het is zeker de moeite waard. De route biedt een unieke kans om te genieten van de prachtige natuur van Jordanië.

Wadi’s van Jordanië

De Wadi’s in Jordanië zijn plekken voor echte avonturiers. Je kunt er wandelen, klimmen, canyoning en nog veel meer. Een trektocht door een Wadi is zeker een must-do tijdens je roadtrip door Jordanië. Ga met je backpack op pad en wandel door een van de langste valleien van Jordanië. 

Naar de groene oase van Wadi al-Hasa

Onze chauffeur navigeert ons over een zandpaadje, geleidelijk afdalend. In deze uitgestrekte omgeving zien we slechts af en toe iets wat lijkt op een plantage. De bus waarin we zitten worstelt met de onverharde weg, maar we zetten door. Plotseling verandert de zandweg in een geasfalteerd pad, wat me doet afvragen waarom ze hier wel asfalt hebben gelegd.

Mijn gedachten worden echter meteen afgeleid door de oase die in de verte verschijnt. Onze gids wijst enthousiast en zegt: “Kijk jongens, daar gaan we naartoe.” Deze groene vallei steekt prachtig af tegen de oranje omgeving.

Terwijl ik me afvraag hoe ver we nog moeten afdalen, stopt de chauffeur plotseling en zegt: “Hier is het, jullie moeten verder te voet.” We stappen uit met onze zware backpacks en maken ons klaar voor twee dagen wandelen. De opwinding is voelbaar. De chauffeur wenst ons een goede reis en roept: “Tot morgen, ik wil jullie allemaal terugzien!”

Met slechts één doel voor ogen beginnen we onze afdaling: de groene oase bereiken!

Wandelen langs de rivier

Bij onze aankomst in de vallei ben ik verbaasd over hoe groen het hier is. Het was alsof we in een andere wereld waren beland, ver weg van de woestijnhitte. Onze wandeling begon meteen met een uitdaging: we moesten de rivier oversteken, met onze rugzakken op. We lachen en maken foto’s van elkaar, want het is een bijzonder beeld.

De rest van de dag banen we ons een weg langs de snelstromende rivier. Soms moeten we door het water, wat voor iedereen wel eens een natte broek oplevert. Ook ik val een keer, en mijn camera lens krijgt een paar druppels water. Gelukkig is het geen zout water, maar ik loop daarna toch wat voorzichtiger. Het water is zo helder dat we goed kunnen zien waar we onze voeten neerzetten. Behalve als de stroming te sterk is, en we de diepte van de rivier moeilijk kunnen inschatten. De rotsen en losse steentjes maken de wandeling nog uitdagender. We moeten constant opletten waar we onze voeten neerzetten.

Onze 2e gids, die als een vis in het water lijkt, glijdt over de stenen, ondanks de krachtige stroming. Hij kijkt nauwelijks nog waar hij zijn voeten neerzet, alsof hij hier al zijn hele leven woont. Ik noem hem “Superman”, vanwege zijn sterke enkels. Hij lacht en geeft toe dat hij ook weleens gevallen is. Ik denk buiten het zicht van de rest, want ik heb het niet gezien.

Natuurlijke glijbanen

Bij elke bocht voel je de onweerstaanbare drang om een foto te maken van het contrast van het groen van de flora en fauna en de oranjekleurige wanden. Adembenemend.

De kloof wordt geleidelijk smaller, met sierlijke watervalletjes die van de canyonwand omlaag komen. De gesteentewanden zijn ruw en gelaagd, met een verscheidenheid aan kleuren, van oranje tot geel en rood. Ze doen me denken aan de oranjekleurige Antelope Canyon in het Amerikaanse Westen en mijn recente avontuur in de canyons van Egypte.

In zulke gebieden vraag ik me altijd af hoe de wereld eruit zag toen dit allemaal onder water lag, miljoenen jaren geleden. Bijzonder om hier nu te lopen.

Ik ben opgelucht dat we met de stroming meelopen, want op sommige plekken kan de stroming behoorlijk uitdagend zijn. Zo krachtig dat we af en toe stoppen om gebruik te maken van de natuurlijke glijbanen. De glijbanen zijn een leuke manier om af te koelen, bij te komen en genieten van de omgeving. Het maakt niet uit dat onze kleding en schoenen doorweekt raken, want de zon staat hoog aan de hemel en droogt ons snel. Bovendien voelt het als een verfrissende douche die we zeker verdienen. Al zeggen we zelf ;-).

Kamperen onder de sterren

Onze wandeltocht beslaat een totale afstand van 28 kilometer, verdeeld over twee dagen. Na iets meer dan de helft van deze tocht vandaag, bereiken we onze kampeerplek. Het is een verhoogde plek boven de stromende rivier, met brede, vlakke stukken die perfect zijn om onze tenten op te zetten.

In de nabijheid van de kampeerplek vullen we onze filterzakken met water om schoon drinkwater te verkrijgen en om vanavond mee te koken. Terwijl we onze tenten opzetten en de gidsen het vuur aanmaken, begint de lucht langzaam te kleuren, van warm oranje tot een diep, helder donkerblauw, bezaaid met fonkelende sterren. De magie van deze plek is onbeschrijfelijk. 

Een lichte schuldgevoel overvalt ons wanneer we beseffen dat de gidsen grote hoeveelheden eten, bestek en servies hebben meegenomen, en we merken dat we niet mogen helpen met het bereiden van de maaltijden. Ze zorgen buitengewoon goed voor ons. 

Na het avondeten kruip ik mijn tent in, en terwijl ik naar de fonkelende sterrenhemel staar, sta ik stil bij vandaag. Dit moment wil ik nog even vasthouden. We hebben de boventent niet opgezet, zodat we onbelemmerd sterren kunnen kijken. 

Sterrenhemel vanuit de tent

In de stille nacht word ik af en toe opgeschrikt door een zachte aanraking aan mijn voeten. Ik schrik op en realiseer me dat het de tent is die zachtjes heen en weer wiegt door een voorbijgaande windvlaag. De tent is niet helemaal open, waardoor de wind de binnenkant niet helemaal bereikt. Ik doe mijn hoofd omhoog en voel de verkoelende bries op mijn gezicht. Ik zou het fijn vinden als ik de wind ook liggend kon voelen, de avond is te warm en ik heb mijn slaapzak niet nodig.

Ik word midden in de nacht wakker door het licht van de volle maan. Ik had hem de avond ervoor gemist, dus ik geniet even van het uitzicht. Dan val ik weer in slaap en wordt pas weer gewekt door de ochtend. We moeten vroeg op om onze wandeling te beginnen, want we willen vandaag op tijd bij onze volgende bestemming, Petra, zijn.

Einde van de trail: wandeling naar Al-Safi

Net op het moment dat je denkt dat de omgeving er niet heel anders uit zal zien, verrast elke bocht je met nieuwe, adembenemende panorama’s. Ofwel: die camera blijft uit de tas. 

De grootste uitdaging wacht op ons wanneer we onze backpacks boven ons hoofd moeten tillen en tegen de stroming in door het water moeten. Het water reikt wel tot onze middel. Spannend wel, maar gelukkig loodst onze gids Mohammed ons er doorheen. We struinen door het water, onze rugzakken boven ons hoofd omhoog houdend. De stroming is sterk. We zijn allemaal bang dat onze spullen in het water vallen (vooral onze camera’s), maar we weten dat we dit moeten doen om verder te kunnen.

En dan, na een dag geen andere mensen gezien te hebben, zien we de eerste tekenen van leven. Eerst door het afval dat her en der ligt. Ik schrik hier wel van, net als de gidsen. Daarna zien we lokale bewoners bezig met vissen en ze bewegen zich rustig door de kloof. We beseffen dat we ons einddoel naderen. Ik voel een golf van voldoening als ik de chauffeur in z’n auto zie. Ik heb genoten, maar ben toch wel kapot. “We hebben het gehaald!” roep ik naar Linda. En zo komt er een prachtige afsluiting aan deze onvergetelijke wandeling. Moe in de voeten, kleding nog nat van de glijbaan, maar heel voldaan.

Wadi al-Hasa hike maken

We kleden ons om en gaan heerlijk lunchen bij Safi Kitchen in Ghawr As-Safi. De manager vertelt ons over de stad en de regio. Hij vertelt dat ze de zuidelijke regio van de Jordaanvallei (Ghawr) als een speciale toeristische bestemming willen promoten, met het aanbieden van diensten die het lokale culturele erfgoed weerspiegelen. Ze willen ook het inkomen van de lokale gemeenschappen verhogen door toeristische diensten aan te bieden en gebruik te maken van de bestaande culturele en natuurlijke bronnen. Mocht je in de buurt zijn tijdens je roadtrip Jordanië, ga dan zeker langs deze stad om een dagtocht te maken door Wadi al-Hasa.

Wadi al-Hasa, ligt in het westen van Jordanië en is een van de langste valleien in het land, met een indrukwekkende lengte van in totaal veertig kilometer. Deze wadi strekt zich uit tot aan de Dode Zee, net buiten de stad Al-Safi.

Met de begeleiding van een professionele gids kun je kiezen voor een dagtocht vanuit Al-Safi of een avontuurlijke 2-daagse trektocht zoals wij maakten.

Ga met een gids 2 dagen op pad

Tijdens de tweedaagse wandeling verken je de wadi en kampeer je onder een schitterende sterrenhemel, met het rustgevende geluid van stromend water in de vallei.

De 28 kilometer lange wandeling langs de rivier is een toegankelijke tocht voor alle wandelaars. De route volgt de rivier zonder grote hoogteverschillen, waardoor je voldoende tijd hebt om te pauzeren en van het adembenemende landschap te genieten.

Als je op zoek bent naar een ervaren trektochtgids, kunnen we met vertrouwen Lama Hamdan of Mohamed aanbevelen. Lama is zeer ervaren, geduldig en lacht altijd. Er is geen moment geweest dat we haar boos of geïrriteerd zagen. En dat is heel wat als je 7 dagen bijna 24/7 met journalisten en bloggers op pad bent 🙂

Je kunt contact met haar opnemen via telefoon of WhatsApp op 00962777312291 of per e-mail via [email protected]. Laat haar weten dat je via ons bij haar terecht bent gekomen, dat wordt zeker gewaardeerd!

Ten slotte, voor wie de last van kampeerspullen niet zelf wil dragen, bestaat de mogelijkheid om deze te huren in Amman. Wij hebben al onze benodigdheden gehuurd bij outdoorwinkel Treks in de hoofdstad, Amman.