Dit zijn de mooiste hikes in Nederland: van de Veluwe tot de Waddeneilanden

Nederland heeft voldoende te bieden als het om outdooractiviteiten zoals wandelen gaat. Er zijn veel wandelroutes in Nederland om te wandelen, maar welke zijn nou de beste? Waar moet je zijn om te hiken in Nederland? Ontdek op Lone Drifters de mooiste hikes in Nederland.

Bekijk ook dé lange afstandswandelingen (LAWS) van Nederland

Mooie hikes in Nederland

Pieterpad wandeling

Misschien wel de bekendste wandeling is de langeafstandswandeling Het Pieterpad. Deze wandeling is 498 kilometer lang en loopt van de zuidelijke Pieterberg bij Maastricht naar Pieterburen in de provincie Groningen.

De Pieterpadwandeling kan worden afgelegd in 26 etappes of meer, verdeeld over jaren, vakanties of weekendtochten. Wat jij maar wilt.

De Pieterpad route wordt zelden in één keer gelopen. Je kunt deze wandelroute ook hardlopend of fietsend volgen. Hoewel bijna het hele pad vlak is, zijn er in het zuiden, in de provincies Gelderland en Limburg, enkele kleine heuvels.

 • Je kunt de route prima zelf wandelen aan de hand van een wandelboekje of gpx bestand
 • Liever (deels) georganiseerd? Laat dan je wandelvakantie regelen door een reisorganisatie zoals Bookatrekking of SNP Reizen

De Heuvelrughike

Het schitterende landschap van bossen en heideterreinen trekt vele fietsers en wandelaars naar de Utrechtse Heuvelrug. De oase van rust op een steenworp afstand van Utrecht is een verademing. Landgoederen, steden, authentieke dorpen en kastelen worden afgewisselt met de natuur.

De omgeving van de Utrechtse Heuvelrug is een must voor actieve reizigers. De totale Heuvelrughike is een unieke wandeltrektocht van ongeveer 100 kilometer, die je in zo’n 5 dagen kunt wandelen.

 • In samenwerking met SNP Natuurreizen wandelden wij de laatste etappe van deze trektocht: een flinke maar prachtige wandeling van Amerongen naar Rheden. Met als beloning een 4-gangen diner en een heerlijk bed in Hotel de Wereld om lekker bij te komen.
 • De route wordt onderweg goed aangegeven dus je kan deze wandeling prima individueel maken.

Jabikspaad route

Deze pelgrimsroute is het echt waard om te hiken, zeker ook als je niet gelovig bent. De wandeling start bij de Sint Jacobiparochie in het stadje Hasselt. Onderweg kom je langs prachtige natuurgebieden, Unesco Werelderfgoed, eindeloze weidevogels, moerassen, een Nationaal Park en flora en fauna. De wandeling komt ook langs pittoreske stadjes en dorpjes in Nederland, zoals Oldeboorn (Aldeboarn in het Fries).

Het Jabikspaad loopt tussen de Waddenzee en het Zwarte Water bij Hasselt in Overijssel door karakteristieke Friese landschappen. Deze route kan een leuke aanlooproute zijn voor de volgende pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Het pad kan gezien worden als een noordelijke aanlooproute voor de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela in Spanje.   

Afstand: Ongeveer 150 kilometer.

 • Route zelf wandelen? Overweeg dan het wandelboekje van bomvol meer informatie over het Jabikspaad.

De Groote Peel (Noord-Brabant/Limburg)

De Groote Peel ligt in Brabant, Limburg en mag je alleen te voet betreden. In dit veenmoeras zijn de meeste paden goed begaanbaar en ervaar je absolute stilte.

Tijdens de hike spot je niet alleen verschillende landschappen, maar is er ook een grote kans dat je de heikikker en zeldzame vlinders spot.

Startpunt: Buitencentrum De Pelen, aan de rand van Nationaal Park De Groote Peel. 

Waddeneiland Schiermonnikoog

Op het eiland Schiermonnikoog op Friesland vind je de ruigste natuur van Nederland. Wandelen op Schiermonnikoog betekent dat je wandelt langs het wad, door de duinen en bossen. Schiermonnikoog is namelijk ontstaan door zeestromen, wind en stuivend zand.

De kans is groot dat het landschap er vandaag anders uitziet dan een jaar geleden, wat een jaarlijkse bezoek steeds weer anders maakt. Als je gelukt hebt spot je in Schiermonnikoog ook nog eens zeehonden! 

Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen

Een sahara in Nederland? Ja hoor, behalve op Vlieland, vind je in Noord-Brabant ook de ‘Sahara’. In de Loonse en Drunense Duinen vind je bos, heide en vooral veel stuifzand.

Dit gebied is zelfs een van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa. De wind kan op veel plekken ongestoord waaien en dat zorgt voor een steeds veranderend landschap. Dat, en het wisselen van de seizoenen, maken iedere wandeling weer de moeite waard.

Startpunt Schoorstraat, 5071 RC Udenhout

Dutch Mountain Trail

Het is met 101 km niet de langste, maar wel de zwaarste wandeling van Nederland geworden. En een populaire! Want wil je in Nederland zo dicht mogelijk bij een serieuze tocht in de bergen komen? Dan moet je de Dutch Mountain Trail zeker proberen. Deze ruige tocht brengt je langs 7 toppen.

De route loopt van station Eygelshoven (Kerkrade) naar station Maastricht door Zuid-Limburg langs snelstromende beken, (alpen)weides, rotswanden en spectaculaire vergezichten. Onderweg doorkruis je lieflijke hellingdorpjes met vakhuizen, natuurstenen vierkantshoeven, landgoederen en kastelen. De trail is met zorg uitgezet en is ook uitdaging voor de geoefende wandelaar. 

Deze reis kun je prima zelf organiseren.

 • Wil je je bagage laten regelen door een organisatie, kijk dan naar de 6/7 daagse reis van SNP Natuurreizen. Je overnacht in prima hotels en herbergen en je bagage wordt voor je vervoerd. Van deze reis is een 6-daagse en 7-daagse variant mogelijk.
 • Dé reisorganisatie voor avontuurlijke reizigers, Travelbase, organiseert dit jaar de Dutch Mountain Trail reis. Een 4-daagse wandeltocht langs de 7 hoogste toppen van Nederland, in de periode van april t/m juni. De officiële boekingen openen op 8 februari 2024. Om zeker te zijn van je plek kan je alvast preregistreren.

De Meinweg (Limburg)

Ook in Nederland vind je wandelingen die de hoogte in gaan. Wat dacht je van Nationaal Park de Meinweg? Door verschuivingen van de aardkorst en de stroom van de Maas vind je in dit Nationaal Park een aantal hoogteverschillen. Wist je dat het Roerdal bijvoorbeeld op 30 meter boven NAP ligt? En het Beatrixplateau op 80 meter?

Pas wel op voor adders en wilde zwijnen. En neem je camera mee voor mooie foto’s!

→ Startpunt: bezoekerscentrum De Meinweg

Drenthe

Drenthe is onze favoriete provincie als het gaat om natuur. Als Ambassadeurs voor Visit Holland voor Drenthe in (2021) maakten wij regelmatig wandelingen in Drenthe. Zo heb je het Boswachterspad Beek en Bos in de Hondsrug, de Drentsche AA en de omgeving rondom Appelscha. Het Hondsrugpad was op de Fiets en Wandelbeurs uitgeroepen tot wandelroute van het jaar 2022. De route van 166 kilometer loopt van Groningen naar Emmen.

 • Ook leuk: een Wandelvakantie langs B&B en hotels in Drenthe (SNP wandelreizen). SNP Natuurreizen is de specialist op het gebied van actieve vakanties. Je wandelvakantie start in het dorp Veenhuizen en vanuit deze veenkolonie trek je dwars door de stilte van het hoogveen van natuurpark Fochteloërveen naar Appelscha.

Boswachterspad Beek en Bos in de Hondsrug

Het Boswachterspad Beek en Bos in de Hondsrug is door Staatsbosbeheer verkozen tot een van de mooiste wandelingen in Nederland van dit moment.

En deze wandeling kun je het beste doen in de lente omdat de kruiden in bloei staan en je reeën kunt spotten.

Volgens de boswachter van dit bos is een een wandeling door het oude landschap van de Hondsrug als een wandeling door een oud schilderij.

Loop ook langs het helderblauwe Hemelriek meer en over de vroegere stuifduinen.  In het voorjaar staan de kruiden in bloei en kun je de ree ontmoeten.

Hemelriek © Werk aan de muur

Boswachterspad Landal

Deze afwisselende route in Amerongse Bos in Utrecht brengt je het ene moment door het dichte bos en het andere moment sta je opeens op een open stuk heide. Wie weet spot je zelfs watervogels in het Egelmeer. 

Wist je dat het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug een overblijfsel van de IJstijd is? Bij helder weer kun je 20 kilometer voor je uit kijken. 

Boswachterspad Kanonsbergroute

Wandel door het oude pioniersbos in Maashorst, de bloeiende heidevelden en over de korte graslanden. Als je geluk hebt spot je exmoorpony’s en taurossen. Volgens de boswachter is deze route in het voorjaar het mooist: “de meidoornstruiken staan in bloei en het is de start van het broedseizoen. Speur naar de roodborsttapuit, wespendief en nachtzwaluw” (Boswachtster
Janneke de Groot”

Oostvaardersplassen

In de Oostvaardersplassen zijn diverse wandelingen en fietsroutes voor jong en oud.

De Oostvaardersplassen is onderdeel van Nationaal Park Nieuw Land, dat ook bestaat uit het vrij nieuwe Marker Wadden, aangelegd door de mens met zand, klei en slib uit het Markermeer. Dit is een uniek natuurgebied dat nog steeds in ontwikkeling is.

Een vroege ochtendwandeling met een gids is een leuke ervaring als je meer te weten wilt komen over de omgeving en geschiedenis van de Oostvaardersplassen. Startpunten van de verschillende wandelroutes kun je vinden bij de buitencentra van de Oostvaardersplassen.

Veluwe

De Veluwe is een walhala voor wandel en natuurliefhebbers. Van het mysterieuze Speuldersbos met dansende bomen tot radio kootwijk of de paarse Ermelose heide of de Posbank in Rheden. Om de mooiste wandelingen in de Veluwe te maken mag je een paar dagen uittrekken.

Onze favoriete hikes in de Veluwe:

 • Cultuurhistorische wandeling door het Speuldersbos en de Ermelose heide;
 • De Leuvense bossen;
 • Posbank;
 • Radio Kootwijk;
 • Deelerwoud.

Individuele reis naar de Veluwe

3-daags wandelarrangement op de Veluwe
3 overnachtingen in 1-persoonskamer in Hotel De Hoeve in Nunspeet
Ontbijt en diner
3 begeleide wandelingen van 15-22 kilometer
Bezoek aan Harderwijk en Elburg

Prijs: €395

Verschil wandelen en hiken

Wandelen of hiken, wat is nou het verschil. Een kijkje op de Dikke van Dale en daarin kom je het woord hiken niet voor. En dat is niet zo gek, want het is een Engels woord. Maar als we het over hiken hebben, wat is dat dan?

Wandelen is eigenlijk meer een wandeling die je gewoon elke dag kunt maken. Het is niet te zwaar en in principe kun je dat gewoon bij jou in de wijk doen. Hiken daarentegen is wat langer en zwaarder in een gebied buiten de stad. In dit artikel hebben we dan ook alleen deze zwaardere tochten in Nederland voor je verzameld.

Meer Nederland?

Dit vind je misschien ook leuk

Tempel Japan
JapanRoadtrip

Het mooiste van Japan in deze reisroute van 2 – 4 weken (met de trein)

Italië

Biohotel Pennhoff: overnachten met uitzicht op de mystieke Sciliar bergketen

RoadtripZwitserland

Zwitserland roadtrip guide: route van 2 weken

Wandelen

De 7 meest adembenemende meerdaagse wandeltochten van Europa

Nuria snowboard chick
Outdoor Lifestyle

Boardchick of the Week | Nuria

Outdoor Lifestyle

Romantische cadeaus voor reizigers (Valentijnsdag!)