Wat te doen in nationaal park Nieuw Land in Flevoland

In de provincie Flevoland vind je het jongste nationaal park van Nederland: Nieuwland. In het park heb je de mogelijkheid om prachtige dieren in een bijzondere omgeving te spotten. Denk aan heckrunderen, konikpaarden en vogels, met als highlight, de zeearend. Nieuw Land bestaat uit de Oostvaardersplassen, lepelaarplassen, het Markermeer en het vrij nieuwe Marker Wadden. Deze natuurgebieden bij elkaar houden je wel een paar dagen zoet en kun je daarom het beste combineren in een weekendje weg. Logeer dan bijvoorbeeld in Lelystad in een oud ziekenhuis of op de Marker Wadden in bungalows. Ontdek wat te doen in nationaal park Nieuw Land in Flevoland.

Nationaal Park Nieuw Land

Nationaal Park Nieuw Land ligt op de bodem van de voormalige Zuiderzee en dankt zijn ontstaan aan het grootste inpolderingsproject ter wereld: de drooglegging van Flevoland. Het park is man made en bestaat uit wel 29.000 hectare natuur. 

Het bekendste park in Nieuw Land is de Oostvaardersplassen, waarvan je een glimp opvangt als je in de trein van Lelystad naar Almere reist. Het nieuwste deel zijn de Marker Wadden, een uniek natuurgebied dat is aangelegd met zand, klei en slib uit het Markermeer. 

Marker Wadden

De Marker Wadden is een uniek natuurgebied dat nog steeds in ontwikkeling is. Deze wadden zijn door de mens aangelegd met zand, klei en slib uit het Markermeer. Het blijkt een paradijs te zijn voor vissen en vogels. Zo spot je op de Marker Wadden de dwergstern, visdief, kluut, strandplevier en bontbekplevier.

Maar ook Landelijk schaarse of zeldzame vogelsoorten zijn op de eilanden gaan broeden, zoals de strandplevier, dwergmeeuw, krooneend, bonte strandloper en ijseend. Een verrekijker is dan ook geen overbodige luxe.

Op de Marker Wadden wordt een leefgebied gecreëerd met nieuwe leefruimte voor vogels en vissen, maar ook voor mensen die hier willen uitwaaien. De eilanden zijn nog in aanleg, maar het hoofdeiland bezochten wij deze herfst om te wandelen.

Tijdens een wandeling op de Marker Wadden ontdek je planten, insecten, vissen en vogels. Er zijn prachtige stranden, wandelpaden en onze favoriet: vogelkijkplekken. Wandelen in combinatie met vogels spotten is wel de hoofdactiviteit om te doen op de Marker Wadden. Zorg ervoor dat je je verrekijker niet vergeet!

Lepelaarplassen

De Lepelaarplassen is een natuurgebied met plassen, rietvelden en natte graslanden bij de stad Almere. Ook hier kun je tal van vogels spotten. De beste manier om de Lepelaarplassen te ontdekken is per voet, maar het kan ook zeker op de fiets. Maak een stop bij de verschillende observatiehutten en vergeet je verrekijker niet mee te nemen!

De beste plek om te starten is vanaf bezoekerscentrum de Trekvogel aan de Oostvaardersdiep 16 in Almere.

De Noorderplassen, tegen de Lepelaarplassen aan is ook een prachtig gebied om te ontdekken. Huur een elektrisch bootje bij Restaurant De Kapitein in Almere en vaar in alle stilte langs de vogels. Je kunt verschillende routes varen, bij Restaurant de Kapitein krijg je een kaart mee met de beste routes.

Restaurant De Kapitein vind je aan de Boelijn 70 in Almere

Ontdek de Oostvaardersplassen

Het moerasgebied, de Oostvaardersplassen, werd ingezaaid met riet en daarna met rust gelaten. Toen de natuur het nieuwe land in bezit nam, ontwikkelde zich een nieuwe wildernis. De Oostvaardersplassen is daarom het gebied om dieren te spotten. Vogels komen hier tijdens de vogeltrek of komen er broeden. Daarnaast zijn er wilde runderen, paarden, vossen en edelherten te spotten.

Je kunt de Oostvaardersplassen zelf ontdekken per fiets of ter voet, maar nog leuker is een ontdekking met een natuurgids, zoals de vroege vogeltocht of de safari met een boswachter. Na je tocht kun je bijkomen in een van de bezoekerscentra met een hapje of drankje en een mooi souvenir mee naar huis nemen. 

Overnachten in de Pionier

Overnachten in de buurt van de Oostvaardersplassen? Overnacht dan in het dichtbijgelegen De Pionier in Lelystad. Deze B&B ligt naast het omvangrijke natuurgebied van de Oostvaardersplassen en op slechts 10 minuten rijden van bezoekerscentrum. Buitencentrum Oostvaardersplassen in de Oostvaardersplassen. Buitencentrum is het startpunt voor een ontdekkingsreis door de Oostvaardersplassen. Er starten verschillende wandel- en fietsroutes, tal van excursies en andere activiteiten.

De bed & breakfast is in 1953 gebruikt als EHBO-post, om de arbeiders van het werkeiland te ondersteunen in de gezondheid. Deze pioniers speelde een belangrijke rol in het aanleggen van de dijken rondom de polder. De Pionier is omgetoverd tot een stijlvolle en rustige omgeving met hele fijne bedden en gastvrije eigenaren.

Bekijk prijzen en beschikbaarheid van de Pionier.

Het Markermeer

Het Markermeer is aangelegd als onderdeel van de Zuiderzeewerken en ontstaan in 1976. Het Markermeer ontstond door de aanleg van de Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad.

Voordat het ontstond was dit meer onderdeel van het IJsselmeer. Tegenwoordig is het meer afgesloten van de zee en rivieren. Maar toen ontstond door de inpoldering open water. En daar was het Markermeer. Het Markermeer is daarom bij uitstek geschikt voor watersporters als wakeboarders, surfers en zeilers.

Het Markermeer is zeker uitdagend genoeg voor de geoefende watersporter maar er kunnen kleinere schepen en zeilers prima varen op het meer. Het markermeer kent verschillende aanloophavens zoals Enkhuizen, Hoorn, Edam, Volendam, Uitdam, Muiden, Muiderzand, en Lelystad. 

Dit vind je misschien ook leuk

Indonesië

Reisroute Java en Bali: route voor 2,3 of 4 weken

Hydratic Shell Jackets van Fjällräven
Outdoor Lifestyle

Doorsta de regen met de Hydratic Shell regenjassen van Fjällräven

Reistips

De beste skeelers voor beginnende volwassenen

strand san sebastian
Spanje

Doen in San Sebastian: de leukste bezienswaardigheden

Osaka capsule hotel Eco Cube
Japan

Slapen in een pod in Japan, hoe is dat?

RoadtripZwitserland

Zwitserland roadtrip guide: route van 2 weken