Eerste keer kamperen: dit heb je nodig

Ga je voor de eerste keer kamperen? Als beginnende kampeerder is het kopen (of lenen) van je eerste kampeeruitrusting best overweldigend. Om het je gemakkelijker te maken, leg ik je uit wat je nodig hebt voor je eerste keer kamperen.

Koop niet (te veel) nieuw

Je gaat voor het eerst kamperen. Leuk! Je loopt de eerste beste outdoorwinkel naar binnen en shopt gelijk voor honderden euro’s aan kampeerspullen

Dat zou ik niet doen. 

Waarom niet? Omdat je misschien nog niet weet of kamperen wel iets voor jou is. En omdat je misschien ook nog niet weet wat voor type kampeerder je bent. Misschien koop je een kleine tent, maar heb je juist behoefte aan een grote tent, of andersom. Misschien wil je uitgebreid koken, of heb je genoeg aan een klein campingpitje. 

Wat kun je wel doen?

 • Leen kampeerspullen (van vrienden of bijvoorbeeld bij hikershouse.nl)
 • Koop tweedehands kampeerspullen (bijvoorbeeld via Marktplaats)
 • Koop bij Decathlon – goede prijs/kwaliteit

Eerste keer kamperen: dit heb je nodig

1. Een tent

Een tent is het allerbelangrijkste wat je nodig hebt als je gaat kamperen. Daar moet je het meeste geld in investeren. Als beginner zit je goed met een 3-seizoenentent (wat betekent dat ‘ie geschikt is voor de lente tot aan de herfst – en niet de winter). 

3-seizoenentent

3-seizoenen tenten zijn lichtgewicht dankzij hun ademende stof. Ze zijn geschikt voor de meeste kampeertrips en bieden bescherming tegen wind en regen. Tenten worden naast 3-seizoenen ook vaak ingedeeld in 4-seizoenen. 4-seizoenen tenten zijn voor een intense winterervaring. Deze tenten wegen meer dan de 3-seizoenen tent, maar beschermen je tegen storm en zware sneeuwval.

Kies een grotere tent dan je nodig hebt. Als er bijvoorbeeld 2 personen in de tent slapen, kies dan voor een 3-persoonstent. Uit ervaring weet ik dat dat zoveel chiller is! Je kunt net iets meer spullen kwijt in de tent en tijdens het slapen lig je niet direct verstrengeld om je kampeerpartner. Wel gezellig natuurlijk 😉

3-seizoenentent

3-seizoenen tenten zijn lichtgewicht dankzij hun ademende stof. Ze zijn geschikt voor de meeste kampeertrips en bieden bescherming tegen wind en regen. Tenten worden naast 3-seizoenen ook vaak ingedeeld in 4-seizoenen. 4-seizoenen tenten zijn voor een intense winterervaring. Deze tenten wegen meer dan de 3-seizoenen tent, maar beschermen je tegen storm en zware sneeuwval.

Met de 3-seizoenentent kun je de meeste kampeertrips wel maken. Lente, zomer en herfst. Zolang het niet te ingewikkeld gaat worden. De 3-seizoenentent is daarom de ideale tent. De tent houdt je bagage zo licht mogelijk, maar beschermt je wel tegen vieze beesten, de wind en de regen.

3-seizoenententen zijn veelzijdige tenten, vaak gemaakt van lichter materiaal, bevatten vaak muggengaas en luchtcirculatie. De tenten hebben daarnaast ook vaak een dubbele wand (zowel een binnen- als buitentent).

Kies een grotere tent dan je nodig hebt. Als er bijvoorbeeld 2 personen in de tent slapen, kies dan voor een 3-persoonstent. Uit ervaring weet ik dat dat zoveel chiller is! Je kunt net iets meer spullen kwijt in de tent en tijdens het slapen lig je niet direct verstrengeld om je kampeerpartner. Wel gezellig natuurlijk 😉

Een 4-seizoenen tent is juist ontworpen om gure winters te doorstaan. Deze tenten bestaan uit een stevige structuur die stabiel blijft tijdens hele harde wind en de tenten hebben een dikkere stof om je warm te houden tijdens sneeuw, hagel en zelfs ijzel. 4-seizoenen tenten hebben ook een stevige tentstokken, vaak met hulzen in plaats van clips. Zo blijft de tent steviger staan tijdens dat gure winterweer.

4-seizoenen tenten zijn dus vooral voor gebruik in de winter en niet, zoals de naam doet vermoeden, voor het hele jaar door. Een 3-seizoenentent is juist geschikt voor de overige seizoenen (lente, zomer en herfst). Daar is de 4-seizoenentent namelijk te zwaar voor.

Wij hebben momenteel 3 soorten tenten thuis liggen waarvan de Vail onze nieuwste is;

2. Een matras

The next thing dat belangrijk is voor je eerste keer kamperen is een matje of matras. Op de grond slapen is geen optie. Op de grond slapen kan het risico op kou vatten vergroten en je kan er zelfs heel ziek van worden, vooral mensen die het snel koud krijgen. 

Een slaapmat zorgt voor comfort en isolatie tussen jou en de grond. Ga ja kamperen op de camping, dan kun je prima een opblaasbaar matje kiezen van normale kwaliteit. Het is immers om uit te proberen. Als je eenmaal weet of kamperen iets voor jou is, kun je gaan voor een beter matje, zoals onze prijzige maar fijne, lichte opblaasmat, de Nemo Equipment Tensor Insulated Regular Wide Slaapmat (Marigold). 

Nemo lichtgwicht slaapmatje

3. Slaapzak en kussen

Heb je ook een slaapzak nodig om te kamperen? Het korte antwoord is nee, je hebt geen slaapzak nodig om te kamperen. Maar het is vaak wel je beste optie, afhankelijk van hoe je gaat kamperen. 

In de meeste kampeersituaties heb je namelijk een soort isolatie nodig om je ’s nachts warm te houden, maar hoe je dat doet, wordt door veel factoren beïnvloed, waaronder je slaapzak. 

In tegenstelling tot een deken die je gewoon bedekt, is een slaapzak ingesloten om je lichaam volledig te omhullen. Afhankelijk van de stijl van de slaapzak, kan de slaapzak je lichaam omsluiten en heeft het vaak een capuchon om ook de warmte van je hoofd vast te houden.

Begin je net met kamperen, is ruimte geen optie en ga je naar een niet al te koude bestemming?

Dan kan je de eerste keer prima je eigen dekbed meenemen tijdens het kamperen. Maar toch raad ik een slaapzak aan. Deze kan je voor een klein prijsje halen of wellicht lenen van vrienden of bij een campinggear-uitleenservice als hikershouse.nl.

Dat geldt ook voor je kussen. Je hebt het niet nodig en als je de ruimte hebt kun je prima je eigen kussen meenemen. Houd er wel rekening mee dat het op de camping vies kan worden. Zelf rolde ik op onze kampeer roadtrip in Amerika mijn kleren op en gebruikte dat als mijn kussen. Er zijn ook veel betaalbare opblaasbare kussens die je kunt gebruiken. 

4. Kookgerei

Wat betreft koken op de camping kun je het zo gek maken als je zelf wilt. Wij hebben jaren met een pocketbrander gekookt. Deze zijn vooral handig als je een trekking gaat maken. Maar je kunt er alleen simpele gerechten mee maken, zoals een pasta of er een soepje mee verwarmen. Ook kun je er gemakkelijk het speciale ‘trekkingsvoedsel‘ mee opwarmen.

Kettle van Primus

Wil je meer opties, dan kun je een luxe campingset aanschaffen. Hieronder een korte lijst van wat je nodig hebt om te kunnen koken. Het is handig om van te voren te bedenken wat je gaat koken en of je bijvoorbeeld wel of niet een vergiet nodig hebt etc. 

 • Snijplank en scherpe messen
 • Camping kookgerei
 • Kruiden (deze vergeten wij zelf ook best vaak)
 • Vergiet of zeef (voor pasta’s erg handig) 
 • Herbruikbaar servies
 • Aanstekers en lucifers
 • Kampeerfornuis
 • Vuilniszakken
 • Roerlepel, spatel, tang en een rol stevige aluminiumfolie – en dat is waarschijnlijk alles wat je nodig hebt om te beginnen.

Bekijk ook onze kampeer kookgerei van Primus

Iemand die bij vuur staat

5. Zak- of hoofdlamp

De nachtelijke gloed van een camping is een van mijn favoriete dingen van kamperen. Of het nu de gloed is van het kampvuur, de lichtslingers rond je tentvoor de sfeer of een zachte gloed van de tent. Verlichting is een van de beste manieren om een ​​camping gezelliger te maken.

Maar goede verlichting rond of in je tent is echter meer dan alleen de sfeer. Het zorgt ervoor dat je veilig in het donker kan bewegen. Of dat nou het rondje naar de wc is, of om in je tent kijken als je in het donker naar binnen gaat. Zelf ben ik fan van een hoofdlamp en daarnaast hebben we nog een apart lampje voor in de tent.

That’s it.

Nee echt, hoor ik je danken? Jep, meer heb je niet nodig als basis om te kamperen. Bovenstaande items zijn pretty standard. Uiteraard kun je het kamperen zo luxe maken als je wilt. Wil je toch wat meer voor op de camping? Bekijk dan ook onze kampeerinpaklijst

Wil je weten welke tips we voor je in petto hebben voor de eerste keer kamperen? Bekijk dan ook onze tips voor je eerste keer kamperen.