3x Yosemite tips in de winter  

Yosemite National Park is ook in de winter verbazingwekkend mooi. Plus het feit dat het relatief rustig is in de wintermaanden helpt de magie een handje. Op veel trails kom je – zeker in de vroege ochtend – weinig en soms geen andere wandelaars of hikers tegen. Van een waterval die in de brand lijkt te staan tot sprookjesachtige reflecties van met sneeuw bezaaide bergtoppen: wij geven je insights voor Yosemite in de winter met deze 3 tips.

1. Kom goed voorbereid naar Yosemite National Park in de winter 

Hoewel Yosemite enkele seizoensgebonden sluitingen van delen van het park kent, blijft dit National Park het hele jaar open. Maar let op: een goede voorbereiding is op z’n plaats. Al is het alleen al om teleurstellingen te voorkomen. Je geplande hike kan zomaar (deels) zijn afgesloten of de voertuig toegangspassen voor een bezoek in een van de weekenden van Februari zijn uitverkocht. 

Bereid in ieder geval onderstaande punten voor, zodat je optimaal kunt genieten van jouw tijd in het prachtige Yosemite:

  • De juiste kleding: op de hoger gelegen gebieden kan het flink koud zijn terwijl het in het dal in het waterige winterzonnetje aangenaam aanvoelt. Zorg daarom voor laagjes. Ook ligt er in de winter vaak sneeuw. Op 4 mile trail in Yosemite Valley bijvoorbeeld. Een (sneeuw) water-repellent broek + schoeisel is onmisbaar tijdens de wintermaanden. 
  • Boek vooraf: voor weekenden in februari heb je naast het betalen van de toegangsprijs ook voertuig passen nodig. Dit komt door de Firefalls, ofwel Horsetail Falls verlicht door de zonsondergang. Kom je een (paar) dagen eerder al naar Yosemite met de auto? Dan blijft jouw voertuigpas (toegangspas) gewoon geldig tijdens deze gewilde firefall-weekenden. Arriveer je echter het  weekend, dan is het aan te raden om jouw pas van tevoren te bestellen! Meer informatie vind je op de officiële website van de nationale parken.
  • Check de park informatie en bezienswaardigheden tijdens het seizoen: kom je om de Maripose Grove te zien? Dan is de winter niet de beste periode want dit gebied in het uiterste zuiden van Yosemite National Park is niet zelden gesloten tijdens een (groot) gedeelte van dit seizoen.
    Yosemite Valley is wel jaarrond open en hier kun je onder meer de indrukwekkende berggigant El Capitan zien. Ook de Mirror Lake Hike is in de winter gewoon toegankelijk en ontzettend de moeite waard.

2. Bezoek Horsetail Fall tijdens zonsondergang: bezoek Yosemite Valley’s “Firefall”

Eén van de meest populaire sights in de winter in Yosemite, is de “Firefall”. Dit natuurlijke fenomeen doet zich voor wanneer de zon Horsetail Fall verlicht (aan de oostzijde van El Capitan tijdens zonsondergang). Hierdoor lijkt het alsof de waterval in brand staat! Als de omstandigheden gunstig zijn (een heldere hemel is een must!) kun je firefall in februari zien. 

Helaas was het bewolkt, toen ik in februari 2024 in Yosemite National Park was, waardoor ik dit natuurfenomeen niet heb kunnen aanschouwen. Wat ik wel heb kunnen zien, is de drukte die hierop af komt. Veel accommodaties zijn al ver van tevoren volgeboekt. Zorg dus dat je niet alleen een voertuigticket reserveert voor deze periode wanneer je in het weekend aankomt, maar ook een accommodatie boekt! Betaalbare accommodaties vind je ook net buiten Yosemite. 

3. Eten en Slapen nabij Yosemite national park 

In Yosemite valley vind je diverse accommodaties die in de winter open zijn. Maar wanneer je op zoek bent naar een budgetvriendelijke optie, dan zijn de verwarmde tenten van Yosemite Bug Rustic Mountain Resort bij Midpines een optie. Deze accommodatie ligt op zo’n 60 kilometer afstand van het Yosemite Valley Visitor Center en is goed bereikbaar met eigen auto of met de pendelbus die rijdt. Fijn: deze accommodatie heeft ook een sauna en verwarmde hot tub. Perfect om na een dag de spieren rust te geven en op te laden.
Je kunt bij het restaurant met 80’s herberg-vibes een daghap krijgen, maar je kunt ook zelf koken in de gedeelde keuken. 

Het stadje Mariposa is ook een populaire uitvalsbasis voor het verblijf van bezoekers van Yosemite. Om in te spelen op het groeiend aantal toeristen dat hier komt, openen steeds meer leisure & hospitality ondernemers hier hun deuren. Je kunt je hier dan ook best een dagje vermaken. Het Mariposa Museum & History Center bezoeken en daarna lekker uit eten bij de bierbrouwerij of een super gezond sapje scoren bij de Juice Bar – het kan allemaal! 

High Country Health Foods supermarkt heeft ten slotte alles in huis om een gezonde lunch te kunnen maken voor een dag wandelen/ hiken in Yosemite National Park. Binnen deze boodschappen winkel bevindt zich ook een klein café met afhaalmaaltijden en koffies. 

FAQ

Dit vind je misschien ook leuk

uitzicht vanuit koetshuis op kasteel
België

Bijzonder overnachten in een koetshuis in België: B&B Baron’s House

Wandelen

Wat is hiken?

HardlopenKlimmen

De Garmin Instinct 2 Solar: must voor sportievelingen

Hiker bij de Emerald Lakes
Nieuw-ZeelandWandelen

Alles over de Tongariro Crossing Nieuw-Zeeland

Op wereldreis
Wereldreis

Wereldreisupdate #8: Stilte voor de storm

Frankrijk

Samoëns, dé uitvalsbasis voor een avontuurlijke vakantie in de Alpen