Zo boek je een wereldticket

Ga je een lange reis naar verschillende landen maken? Dan is het goed om te weten dat je voor de vliegreis kunt kiezen tussen een wereldticket, of combinatieticket, of losse tickets. Tenzij je niet van plan bent met het vliegtuig te reizen, dan kun je deze informatie overslaan. Een wereldticket of combinatieticket is een ticket dat bestaat uit meerdere losse vliegtickets waarbij je vooraf alle bestemmingen bepaalt. Het voordeel is natuurlijk dat je je tijdens de reis geen geen zorgen hoeft te maken over het boeken van een (voordelig) vliegticket. Een nadeel kan zijn dat je vast zit aan een route en tijdstip. En dat is nou precies wat niet echt bij een backpacker hoort.

Wat is een wereldticket

Een wereldticket, ook wel wereldticket, around the world ticket, combinatieticket of rond de wereld ticket genoemd, is een vliegticket dat bestaat uit meerdere vliegtickets. Een combinatie van verschillende bestemmingen dus. Zo’n combinatie van vliegtickets is de ideale manier om rond de wereld te vliegen als je voor een lange tijd op reis gaat.

Een wereldticket is bedacht door vliegtuigmaatschappijen:

Een Around The World Ticket is niet één ticket, dit wereldticket bestaat uit meerdere tickets waarmee je zelf je wereldreis kunt samenstellen en meerdere bestemmingen kunt bezoeken.

[…]wereldticket bestaat uit meerdere tickets waarmee je zelf je wereldreis kunt samenstellen[…]

De voor- en nadelen van een around the world ticket

De voordelen van een wereldticket

  • Je boekt een wereldticket tegen een relatief lagere prijs dan losse tickets
  • Je hoeft je tijdens de reis geen zorgen te maken over het zoeken van tickets (ik verzeker je, uitzoeken is vermoeiend)
  • Je hebt je spaargeld van te voren al uitgegeven aan ticket (dus geen verrassingskosten meer tijdens, jay!)
  • Je kunt tegen betaling de data van je ticket nog verschuiven.

Met het wereldticket kun je zelf een route samenstellen. Er is geen vaste prijs voor een wereldticket, de prijzen hangen af van de bestemmingen die je kiest. Bepaalde bestemmingen zoals in de regio zoals zuidoost-Azië, zijn goedkoper dan de USA. Liever een vooraf uitgezochte route? Bepaalde organisatie, zoals Kilroy of Joho hebben al tickets voor je samengesteld waarmee jij de door hen uitgezochte bestemmingen kunt bezoeken.

Nadelen van een wereldticket

  • Je moet vooraf een route bedenken (en deze kan vaak alleen van oost naar west en vice versa) en je kan de route niet wijzigen. Je bepaald waar je begint, wat je tussenstops zijn en wat je laatste bestemming is.
  • Een wereldticket is maar een 12 maanden geldig, dus als je van slowtravel houdt en langer dan een jaar wilt reizen is een wereldticket niet de beste oplossing. Je kunt dan het beste losse tickets boeken. Dit deden mijn vriend en ik tijdens mijn tweede wereldreis.
  • Je kunt goedkoper uit zijn als je eigen tickets boekt, maar dat kost je wel tijd, slimme tricks en soms een beetje geluk.

⤖ Lees ook: zo boek je de goedkoopste vliegtickets.

Een wereldticket samenstellen doe je zo

Een wereldticket heeft natuurlijk als grote voordeel dat je je niet druk maakt om het regelen van je vliegtickets (en bestemmingen) tijdens je wereldreis omdat je een wereldticket ruim van te voren samenstelt.

Maar hoe stel je zo’n wereldticket dan samen?

Reisorganisaties en vliegmaatschappijen hebben vooraf samengestelde routes die het je een stuk gemakkelijker maken om een ticket voor je wereldreis samen te stellen (mocht je nog geen wereldreisroute hebben? Tip!)

Kilroy, Joho (boekt ook via WTC) of het World Ticket Center (WTC), hebben combinatietickets voor je samengesteld zodat jij een route kunt maken en de door hen uitgezochte bestemmingen kunt bezoeken.

Zelf een route in je hoofd? Stel dan je rond de wereld ticket zelf samen door op op te schrijven welke bestemmingen je wilt bezoeken. Zet ook landen op het lijstje waar je wel naartoe wilt gaan, maar misschien niet perse in deze reis. Misschien kun je ze toch goedkoop toevoegen aan je wereldreisroute.

Dit was mijn wereldreisroute in 2007

Londen ✈ Bangkok ✈ Singapore ✈ Brisbane ✈ Sydney ✈ Auckland ✈ Christchurch ✈ Hong Kong ✈ Hong Kong ✈ Londen.

De reis naar en van Londen moesten we nog zelf boeken. We zochten de goedkoopste mogelijkheid om naar Londen te vliegen op dezelfde dag dat we naar Bangkok vlogen.

Na aankomt in Bangkok hadden we nog 3 maanden om in Singapore aan te komen. Deze reis maakten wij over land, boot en deels met het vliegtuig. In Australië hadden we 1,5 maand om van Brisbane naar Sydney te reizen en in Nieuw-Zeeland nog 3 weken om van Auckland naar Christchurch te reizen.

Wat kost een wereldticket?

De kosten verschillen per route en de bestemmingen. Vliegvelden waar veel op wordt gevlogen (zoals onder andere Bangkok, Hongkong, New York, San Francisco, Melbourne of Auckland) zijn vaak goedkoper dan minder bekende bestemmingen.

Ook bepalen het aantal mijlen dat je vliegt de prijs van je wereldticket. Hoe meer je vliegt, hoe duurder over het algemeen je ticket is.

De goedkoopste wereldtickets heb je vanaf €1599 en de duurdere combinatietickets kosten zo’n €2500.

De kosten van onze wereldticket in 2007 was €1400 per persoon (exclusief reisverzekering).

Waar kun je een wereldticket kopen?

Een wereldticket kun je bij verschillende reisorganisaties kopen. Je beste opties zijn Kilroy, KLM, of het WTC.

Kilroy

Ik heb goede ervaringen met een Kilroy wereldticket. Kilroy biedt zowel wereldreistickets op maat als vaste routes aan. De goedkoopste Kilroywereldticket is €1525

Voordeel van Kilroy: de “ticket change service” van Kilroy zorgt ervoor dat je onderweg de datum van je ticket(s) kunt wijzigen tegen minimale kosten. Dit deed ik in Australië toen bleek dat ik geen geld meer had om naar Nieuw-Zeeland te vliegen (successtory hè). Je kunt dan naar een kantoor toe dat samenwerkt met Kilroy en dan wijzigen zij je een van je tickets.

KLM

Met een KLM wereldticket (Go Round the World-tickets) kies je een van de vier Go Round the World-tickets en combineer je tot 15 tussenstops tegen een vaste prijs. Bekijk de wereldtickets van KLM op de website.

WTC

Helaas kwam ik tot de ontdekking dat WTC geen wereldtickets meer online aanbiedt. Je kunt wel een mail met je wensen en data sturen naar [email protected].

Meer wereldreis? Misschien vind je dit ook interessant

Wereldticket of losse ticket

Een wereldticket is vaak voordeliger dan losse kaartjes. Wereldtickets bieden vaak vaste routes aan. Ook is er de mogelijkheid om een eigen reis samen te stellen .

Scroll naar boven