Wereldreis plannen: zo bepaal je de route van je wereldreis

Zo’n wereldreis is echt een droom die uitkomt, maar voordat je gaat moet je het een en andere regelen, zoals de route bepalen. Hoe bepaal je eigenlijk zo’n wereldreisroute? In deze post bespreken wij een aantal factoren waarmee je rekening moet houden bij het bepalen van de route van je wereldreis.

Wereldreisplanner: zo plan je jouw wereldreis

Er zijn een aantal factoren waarmee je rekening moet houden als je je wereldreis plant. De wereldreisroute hangt namelijk af van de bestemmingen die je wilt bezoeken, de datums wanneer je wilt vliegen, een specifiek reisdoel, de periode, het budget en tal van andere dingen waarmee je rekening moet houden.

Het beste is om er goed voor te gaan zitten. Schrijf het op, dat helpt een hoop. En identificeer bovengenoemde punten en neem vervolgens een beslissing van wat je wilt gaan doen op je wereldreis.

1. Bepaal welke landen je wilt zien

De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen: welke landen wil je echt gaan zien?

Als wereldreiziger kun je bepaalde doelen hebben of gewoon een route volgen. Onze doelen waren onder andere om te gaan golfsurfen in Hawaii en met een camper door Nieuw-Zeeland te reizen.

Ga goed zitten en schrijf je route op (de plaatsen die je wilt bezoeken) in de volgorde waarin je wilt reizen. Je kunt ook een vaag idee hebben van de plaatsen die je zou willen bezoeken, en misschien zou je vanaf dat moment een reisroute kunnen kiezen.

Inspiratie nodig? Bekijk deze wereldreisroutes

Belangrijk hierbij is om prioriteiten te stellen. Sommige mensen willen gewoon reizen en de wereld ervaren zonder een specifiek doel en met een vrije en open geest. Maar ondanks dat kun je het best wel nadenken over de bestemmingen die je wilt bezoeken of de dingen die je in verschillende landen wilt doen.

Het komt dus allemaal neer op wat je wilt doen.

Inspiratie, dit wouden wij graag doen op reis: kamperen in Amerika, longboardevent in Amerika, surfen in Hawaii, met een camper door Nieuw-Zeeland reizen.

Opdracht: schrijf op waar je graag naartoe wilt en waarvoor. Schrijf op welke landen je wilt gaan zien. Waar wil je perse naartoe en waar zul je zonder die wereldreis zeer waarschijnlijk niet zo snel weer naartoe gaan?

2. Kies een logische volgorde

Een logische route is in een bepaalde richting de wereld rondvliegen: oostelijk of westelijk.

Van Amerika naar Azië, naar Zuid Amerika en dan naar Afrika is niet heel logisch, bovendien kost dat ook veel geld.

Probeer backtracking te voorkomen (nou zijn wij daar niet super skilled in, bleek tijdens onze reis).

Wat is backtracking?

Backtracking, in Nederlands simpel ’teruggaan’ betekent dat je bepaalde stappen opnieuw volgt. Dit betekent dat je teruggaat of in de omgekeerde richting gaat waar je eerder vandaan kwam.

In ons geval was dat:

Maleisie – Cambodja – Filipijnen – Thailand – Japan

Zoals te zien is hadden we beter eerst naar Thailand, dan Cambodja, de Filipijnen en dan naar Japan kunnen gaan.

Over het algemeen kun je backtracking het beste vermijden. In dergelijke situaties is het waarschijnlijk dat de vlucht aan de hogere kant kan zijn, vooral als je een wereldticket boekt.

Over het algemeen kun je backtracking het beste vermijden.

Er zijn echter bepaalde situaties en omstandigheden waarin je geen keus hebt en dat was in ons geval dat we een maand hadden voordat we mijn moeder in Thailand zouden ontmoeten. En voor Japan bleken we toch genoeg geld over te hebben.

Opdracht: met de landen en activiteiten die je nu hebt, schrijf de volgorde van je wereldreisroute op.

3. Bedenk hoelang je op wereldreis wilt

Mag je van je werk een maand op reis? Of een jaar sabbatical nemen? Loopt je contract af en wil je er een half jaar tussenuit. Bedenk welke landen je goed kunt bezoeken in de tijd die je hebt. Teveel landen betekent ook veel in- en uitpakken, en dat kan vermoeiend zijn believe me. Wij besloten dat we echt wel een jaar nodig hebben om echt even van huis te zijn en wat langer op sommige bestemmingen te blijven.

“Het is goed om even alles achter je te laten en te gaan reizen. Wanneer je nog ergens huur betaalt voor een kamertje of huisje, kom je nooit echt los van ‘thuis’.

Miriam Lancewood

4. Let op activiteiten en seizoenen

Waar ga je heen in welk seizoen? Transmongolie Express? Trekking in Nepal? Surfen in Australie? Als je de tijd hebt kun je dit soort mooie activiteiten gaan inplannen.

Wil je lekker in het surfseizoen van Australië surfen? Dan moet je rond onze winter in Australië zijn voor de Australische zomer. Op deze manier kun je beginnen met plannen.

Het seizoen van reizen is erg belangrijk bij het kiezen van je reisroute. Vergeet niet dat er bepaalde maanden van het jaar zijn wanneer de vliegtickets erg duur zijn omdat er meer vliegverkeer is en mensen op vakantie gaan. Ook zijn er bepaalde maanden dat er weinig vliegverkeer is en de vlucht dan veel goedkoper is. De timing van je boeking is daarom erg belangrijk.

Voorbeeld

Zo kun je bijvoorbeeld rond maart van Moskou via Mongolië naar China reizen (De beste reistijd om te reizen met de Transsiberië Express/Transmongolië Express istoch  in het voor- of najaar. De temperaturen in China en Rusland zijn dan vaak erg aangenaam) en vanuit China richting Nepal te reizen rond mei (in juni begint in Nepal het regenseizoen). Dan blijf je van juni t/m augustus nog hangen in Zuid Oost Azië, waar het toch vaak wel mooi weer is (regenseizoen uitgezonderd) en dan rond september vertrekt je richting Australië waar het voorjaar/zomer is.

Opdracht: pak je lijstje met landen en activiteiten en zoek nu de periodes erbij wanneer je daar wilt zijn. Zoek ook alvast op hoe duur een vliegticket zou kosten.
Skyscanner is hiervoor ideaal: je kunt op bestemming en goedkoopste maand zoeken.

skyscanner screenshot goedkoopste maand
skyscanner screenshot selecteren bestemming

5. Bepaal hoeveel geld je te besteden hebt

Kun je € 10.000 bij elkaar sparen en heb je een jaar? Dan is het logischer om het bij relatief goedkopere landen zoals Zuidoost-Azië of Zuid-Amerika te houden. Tenzij je van plan bent te gaan werken tijdens je wereldreis: dan zou je  bijvoorbeeld in Australië, Nieuw Zeeland of Canada seizoenswerk kunnen doen.

Zo bepaalden wij ons wereldreisbudget

Schrijf op waar je naartoe wilt

Wij schreven op waar we naartoe wilden en hebben zo een plan gemaakt om te sparen. We gingen uit van een budget van € 50,- per dag (onafhankelijk van het land). Ons totale wereldreisbudget was € 25.000 per persoon om een jaar te reizen.

→ Bekijk onze wereldreisroute.

Schrijf ook op waarom je er naartoe wilt, wat wil je er gaan doen?

Bedenk ook dat wat je wilt doen in het land dat je hebt opgeschreven. Wil je graag bungee jumpen in Nieuw-Zeeland, dan is dat een stuk duurder dan dat je in bijvoorbeeld Cambodja zou gaan bungee jumpen. Om maar een voorbeeld te noemen.

Wil je heel graag naar de Verenigde Staten maar heb je weinig te besteden? Dan zou je in plaats van hotel naar hotel, ook met een auto of tent door Canada reizen om zo kosten te besparen.

  • Weet je niet waar je moet beginnen om je wereldreis te plannen, dan kan je altijd terecht bij een travel planner zoals Sofie van Your Way To Travel.

Samenvatting

Hoe bepaal je de route van je wereldreis?

1. Bepaal welke landen je wilt zien
2. Kies een logische volgorde
3. Bedenk hoelang je op wereldreis wilt
4. Let op activiteiten en seizoenen
5. Bepaal hoeveel geld je te besteden hebt