Wat is backpacken nou precies, en hoe pak je dat aan?

Backpacken, ook wel rugzaktoerisme, is een manier van reizen dat je vrijheid geeft. Maar wat is backpacken nou precies?  Wat het verschil met backpacken ten opzichte van ‘gewoon’ reizen maakt, is de manier waarop je reist. Je zou het een lifestyle kunnen noemen. Backpacken is – vaak een low- budget manier van – vrij reizen – vaak met alleen een rugtas op zonder al te concrete plannen.

Backpacken

Backpacken is vooral populair bij jonge mensen, met name net afgestudeerden of studenten die een jaar met school stoppen om te gaan reizen. Maar backpacken is zeker niet alleen besteed aan jonge mensen.

Het Urban Dictionary omschrijft backpacken als ‘Traveling around with only a backpack on your back. This method of travel is usually associated with youth, but people of all ages backpack.’

Wat is een backpacker

De betekenis van een backpacker wordt door de Dikke van Dale omschreven als “iemand die met een rugzak reist“. Het woordenboek Van Dale omschrijft een backpacker als:

“back·pac·ker (dem,vmeervoud: backpackers)

1(jonge) toerist met een rugzak die rondtrekt”

Wie zijn backpackers?

Vroeger werden backpackers gezien als de budget bewuste jongeren die de wereld over reisden. Maar de moderne backpacker is niet meer aan leeftijd gebonden. Stelletjes, gezinnen, maar ook ouderen reizen tegenwoordig al backpackend de wereld over.

Iedereen, ongeacht leeftijd, budget en type reiziger, kan een backpacker zijn (of worden). Tegenwoordig hebben backpackers meer te besteden en meer technische snufjesm en zo is de term flashpacker ontstaan.

Lees hier hoe wij vroeger reisden zonder de gemakken van nu

Flashpackers vs backpackers

Wat is een flashpacker? “Een backpacker bepakt met de huidige reisgadgets en zoals een laptop en iets meer geld”. De term ‘flashpacker’ is waarschijnlijk het gevolg van het neologisme dat bestaat uit de combinatie van de woorden ‘fancy’ en ‘backpacker’

Flashpackers of backpackers hebben een onverzadigbare honger naar opwinding en kunnen het zich veroorloven om spontane reismogelijkheden te ontdekken. Ze dwalen af naar plekken waar toeristen geen bed durven te boeken.

Je zou kunnen zeggen dat wij meer de flashpackers zijn: op zoek naar avontuur en authentieke ontmoetingen, niet bang om nieuwe smaken uit te proberen (behalve als we weer eens buikpijn hebben hehe), nieuwe culturen te ontmoeten en onbekende bestemmingen te verkennen. Maar zo nu en dan behoefte aan wat luxe, onze camera’s of een veel te duur speciaalbiertje.

Wat je doet als backpacker:

  • Je legt in principe niets vast;
  • Je boekt meestal alleen een heen – en terugreis. Of een wereldticket waarbij je tussendoor over land reist;
  • Je hebt de vrijheid om naar een land te vliegen en geen vaste planning te hebben;
  • Je hebt vaak (alleen) een backpack bij je.

Het mooie aan backpacken

Wat wij zo mooi vinden aan backpacken is dat je op plaatsen komt waar je anders nooit was geweest. Zie je jezelf langer op dezelfde plek en laat je alles op je afkomen. Besluit je 2 dagen van te voren naar Cambodja in plaats van Sri Lanka te vliegen. Meegaan met de flow en spontaan reizen, die vrijheid vinden wij het mooiste aan deze manier van reizen.

Echt, hoe eng het je ook lijkt, once you go backpacking you’ll never go back (home). Je ontmoet mensen die je over mooie plekken weten te vertellen, waar je tijdelijk mee reist en die jouw route vaak bepalen. Backpacken gaat meer om het beleven van andere culturen en persoonlijke groei dan om te feesten. Om even weg te zijn. De wereld is  je huis en reizen is op dat moment je leven.

Wat is backpacken: niet alleen maar met je backpack op pad gaan

Backpackers zijn er in alle vormen en maten. Er zijn backpackers die in tenten in de bossen of op het strand slapen, maar er zijn ook backpackers die met een backpack in hostels slapen.

Als backpacker ga je meestal met een backpack (rugtas) op pad, maar het kan ook prima met een koffer. Je legt in principe niets vast als je gaat backpacken. De meeste reizigers boeken alleen een heen – en terugreis. Soms niet eens een terugreis of een flexibel ticket.

Backpacker in Azië

Lange periode

Backpackers reizen meestal voor een langere periode, langer dan de meeste toeristen en in verschillende landen. Het aantal landen verschilt en zo ook de lengte van de reis: van enkele weken tot een aantal jaar.

Om je manier van reizen backpacken te noemen, hoef je niet per se een jaar of langer weg te gaan. Zo kun je prima 2 weken backpacken. En desnoods doe je dat in Europa, dicht bij huis. De meest populaire plekken onder Nederlandse jongeren om te backpacken zijn  vooral Australië, Nieuw Zeeland, Zuid Amerika en Zuid Oost Azië.

Backpacken anno nu

De laatste paar jaren is backpacken enorm veranderd. Het is veel gemakkelijker geworden doordat vluchten goedkoper zijn, het is veiliger geworden om op bepaalde plekken te reizen en de communicatie gaat beter door onder andere het internet.