5 tips om snel te sparen voor een wereldreis

Wij krijgen heel vaak de vraag hoe wij een jaar op reis konden (zonder tussendoor te werken). En het antwoord is heel flauw: sparen. Heel hard sparen. Vandaag vertel ik je hoe wij meer 25.000 per persoon spaarden voor onze wereldreis en hoe ook jij kunt sparen voor een wereldreis of je volgende vakantie!

1. Reken uit hoe groot je wereldreisbudget moet zijn

Niet geheel onbelangrijk: maar hoeveel heb jij nodig voor een wereldreis. Op internet vind je gelukkig genoeg dagbudgetten voor verschillende landen, zo hebben wij er ook eentje online staan.

Schrijf op naar welke landen je wilt en wat het dagbudget is per land. Hoelang heb je nodig per land? Reken dan uit hoeveel het dagbudget x het aantal dagen is. Doe dat voor elk land waar je naartoe wilt.

Vind je het lastig te bepalen hoeveel je moet sparen voor een wereldreis?

Wij zijn voor het gemak uitgegaan van € 50 per dag per persoon. In landen als Canada en Amerika ga eerder over dat dagbedrag heen en in landen als Cambodja kom je echt wel onder € 50 per dag uit. Zo zit je ongeveer op een gelijk bedrag.

Wil je iets luxer reizen dan backpacken? Dan kun je ook uitgaan van € 75 of € 100 per dag. Je gaat immers maar 1 keer (of 2 in mijn geval :)) op wereldreis toch?

Naast het dagbudget voor je wereldreis moet je ook rekening houden met andere kosten zoals een wereldticket, een reisverzekering, een nieuwe backpack en andere musthaves voor op reis.

2. Reken uit hoeveel je kunt sparen

Schrijf nu alle kosten en baten op.

  • Hoeveel komt erin (dus je loon, extra inkomsten, zorgtoeslag etc.) en hoeveel gaat eruit totdat je op wereldreis zou kunnen.
  • Hou rekening met vaste lasten zoals je huur, telefoon- en fitnessabonnement en vergeet Netflix en Spotify niet. Verder moet je hier goed inschatten (tenzij je dit al weet natuurlijk) hoeveel je maandelijks uitgeeft aan boodschappen. Het bedrag dat je overhoudt is het bedrag dat je kunt sparen!

Wij zouden volgens de berekening € 50,- x 365 = € 18.250 moeten kunnen sparen. Uiteindelijk zijn we weggegaan met € 25.000 per persoon. Zo konden we nog naar landen als Japan en in een camper wonen. Houdt er wel rekening mee dat dit in 2017 was. Door de inflatie zou ik toch iets meer sparen dan 50 per dag. Houdt rekening met 75 ongeveer per dag.

Zet je geld op een spaarrekening voor rente

Zet je geld op een spaarrekening waar je rente ontvangt. Waarom je geld op je betaalrekening laten staan als je rente over je spaargeld kunt ontvangen?

Bunq

Ik zit zelf bij Bunq, waar je op dit moment 2,46% rente ontvangt, dat is op dit moment de hoogste spaarrente op een spaarrekening in Nederland. Bunq is gevestigd in Amsterdam en staat onder toezicht van de AFM. Ze beschikken over een Nederlandse bankvergunning (bekijk vergunning bij DNB).

De rente bij Bunq is een stuk beter dan de 0,5% van ING. Wanneer je een rekening bij Bunq wilt openen heb je de keuze uit 4 verschillende soorten abonnementen waarvan Easy Savings gratis is (handig want je wilt op wereldreis).

Met de Easy Savings rekening kan je enkel sparen. Je krijgt dus geen betaalpas, je kan geen contant geld opnemen en kan niet met iDEAL betalen. Je opent alleen een spaarrekening waar je je spaargeld op kan stallen. Enig nadeels is, hoewel Bunq opgericht is door een Nederlanders, er een Engelse Klantenservice is. Ik kan me voorstellen dat dat niet voor iedereen even handig is.

Geïnteresseerd in Bunq? Bekijk hier de Easy Savings rekening of open er zelf gratis één. Wanneer je deze affiliate link gebruikt, ontvang ik een klein vergoeding voor het doorsturen van gebruikers, dit kost jou verder niets.

Hulp nodig? Er zijn heel wat handige boeken uitgebracht die je helpen met je financiën zodat je sneller kunt sparen en besparen voor je wereldreis.

3. Begin met besparen

Heb je nou niet genoeg geld over per maand? Kijk dan waar je kan besparen. Je kunt namelijk al snel geld besparen op dingen die je helemaal niet nodig hebt.

  • Boodschappen, het geld vliegt in de supermarkt echt uit je portemonee  – lees dit handige artikel van PorteRenee om te besparen op boodschappen;
  • Geef minder geld uit aan koffie to go en neem je eigen koffie mee
  • Bespaar energie door bijvoorbeeld je was te drogen aan een droogrekje, ledlampen te gebruiken etc.

geef wat minder koffie uit bij de Starbucks en neem je eigen koffie mee etc. Zijn er kortingsbonnen waar je gebruik van kunt maken bij boodschappen.

Verder kun je eraan denken om dingen zelf te maken. Gat in je tshirt? Misschien kun je ‘m nog fixen met naald en draad?

Vind je besparen moeilijk? Denk er dan vaak aan wat je met die extra €10 die zo snel opgaat aan een sandwich in de pauze: wat kan ik met €10 in Cambodja doen? Wij weten dat wel: een hele dag eten! Bekijk alles in perspectief en dan wordt je veel beter in sparen, we’re sure of it!

4. Red je het niet? Probeer extra bij te verdienen

Kan je nog niet extra sparen? Denk er dan eens aan om extra bij te verdienen.

Hoeveel uur zou je extra kunnen werken bij je huidige baan?

Misschien kun je geld verdienen met aandelen. Zo verdienen wij nu geld met het kopen en verkopen van aandelen via de app van BUX Zero. BUX Zero heeft geen web-versie van hun applicatie, je beheert je beleggingen vanuit de mobiele app. Deze app is super eenvoudig om te gebruiken. Je maakt geld over naar jouw eigen account op BUX Zero en vervolgens kun je al met één knop een aandeel kopen.

Meld je je hiervoor gratis aan via onze link, dan krijgen jij en ik beide een gratis aandeel. Registreer je hier.

Kan je extra klusjes doen? Met de hond wandelen, op events werken? Of geld verdienen met bijvoorbeeld je eigen reisblog?

Zet je spullen op tweedehands verkoopwebsites/apps zoals Marktplaats of Vinted.

Misschien heb je een andere baan nodig om meer te verdienen?

5. Ga reizen én werken in het buitenland

Een populaire manier om een wereldreis te maken is door te werken én reizen. Bijvoorbeeld als au-pair of in het toerisme.

Er zijn genoeg kansen in de wereld zolang je niet kieskeurig bent – en dit is tenslotte geen carrière die je begint, het is gewoon een manier om geld te verdienen om te reizen.

Wat zijn jouw tips & tricks om te sparen?

Video

Geen zin om te lezen? Bekijk de video hieronder.