Zo spaar je voor een wereldreis (video + podcast)

Wij krijgen heel vaak de vraag hoe wij reisden zonder tussendoor te werken. En het antwoord is: sparen. Heel hard sparen. Vandaag vertel ik je hoe wij meer 25.000 per persoon spaarden voor onze wereldreis en hoe ook jij kunt sparen voor een wereldreis of je volgende vakantie!

Geen zin om te lezen? Luister hiernaast naar de podcast of bekijk de video hieronder.

1# Reken uit hoe groot je wereldreisbudget moet zijn

Niet geheel onbelangrijk: maar hoeveel heb jij nodig voor een wereldreis. Op internet vind je gelukkig genoeg dagbudgetten voor verschillende landen, zo hebben wij er ook eentje online staan.

Schrijf op naar welke landen je wilt en wat het dagbudget is per land. Hoelang heb je nodig per land? Reken dan uit hoeveel het dagbudget x het aantal dagen is. Doe dat voor elk land waar je naartoe wilt.

Vind je het lastig? Wij zijn voor het gemak van € 50 per dag per persoon uitgegaan. In landen als Canada en Amerika zit je vaker over dat bedrag heen en in landen als Cambodja red je dat bedrag niet. Zo zit je ongeveer op een gelijk bedrag. Wil je iets luxer reizen dan backpacken? Dan kun je ook uitgaan van € 75 of € 100 per dag. Je gaat immers maar 1 keer (of 2 in mijn geval :)) op wereldreis toch?

Naast het dagbudget moet je wel rekening houden met andere kosten zoals een wereldticket, een reisverzekering, een nieuwe backpack en andere musthaves voor op reis.

2# Reken uit hoeveel je kunt sparen

Schrijf nu alle kosten en baten op.

  • Hoeveel komt erin (dus je loon, extra inkomsten, zorgtoeslag etc.) en hoeveel gaat eruit totdat je op wereldreis zou kunnen.
  • Hou rekening met vaste lasten zoals je huur, telefoon- en fitnessabonnement en vergeet Netflix en Spotify niet. Verder moet je hier goed inschatten (tenzij je dit al weet natuurlijk) hoeveel je maandelijks uitgeeft aan boodschappen. Het bedrag dat je overhoudt is het bedrag dat je kunt sparen!

Wij zouden volgens de berekening €50 x 365 = €18.250 moeten kunnen sparen. Uiteindelijk zijn we weggegaan met € 25.000 per persoon. Zo konden we nog naar landen als Japan en in een camper wonen.

#3 Begin met besparen

Heb je nou niet genoeg geld over per maand? Kijk dan waar je kan besparen. Zet je spullen op Marktplaats, geef wat minder koffie uit bij de Starbucks maar neem je eigen koffie mee etc. Zijn er kortingsbonnen waar je gebruik van kunt maken bij boodschappen.

Verder kun je eraan denken om dingen zelf te maken. Gat in je tshirt? Misschien kun je ‘m nog fixen met naald en draad?

Vind je dat moeilijk? Denk er dan vaak aan wat je met die extra €10 die zo snel opgaat aan een sandwich in de pauze: wat kan ik met €10 in Cambodja doen? Wij weten dat wel: een hele dag eten!
Neem alles in perspectief en dan wordt je veel beter in sparen, we’re sure of it!

#4 Red je het niet? Probeer extra bij te verdienen

Kan je nog niet extra sparen? Denk er dan eens aan om extra bij te verdienen.

  • Hoeveel uur zou je extra kunnen werken bij je huidige baan?
  • Kan je extra klusjes doen? Met de hond wandelen, op events werken? Lukt het dan nog niet?
  • Misschien heb je een andere baan nodig?

Wat zijn jouw tips & tricks om te sparen?

Meer wereldreis? Misschien vind je dit ook interessant