Wat te doen in Echternach, het schattigste dorpje van Luxemburg

Wandel langs oude stadsmuren en bezoek de abdij, kano over de rivier de Sûre of start de Mullerthal trail. Echternach is één van de mooiste dorpjes van Luxemburg en is de perfecte basis voor de avonturier. Maar ook andere type reizigers kunnen goed terecht in dit dorpje. Ontdek wat je echt moet doen in Echternach, Luxemburg.

Over Echternach

Echternach is de oudste stad in Luxemburg, gelegen aan de Sûre of Sauer aan de oostgrens van het groothertogdom Luxemburg. Dit kleine historisch stadje in het oosten van Luxemburg kun je goed combineren met de stad Luxemburg. 

Echternach ligt aan de rivier de Sûre en grenst direct aan Duitsland. Hierdoor kun je goed wandelen in Echternach en leuke watersporten beoefenen.

Echternach trekt veel toeristen die Luxemburg bezoeken. Het centrum van Echternach is voor een groot deel autovrij, er mogen alleen voetgangers wandelen. De stad heeft een mooie binnenstad en als je de moeite neemt om het hogerop te zoeken dan heb je een prachtig uitzicht over het dorp.

In Echternach kun je verschillende activiteiten ondernemen zoals het wandelen over de bekende Müllerthal Trail, maar ook watersporten beoefenen en fietsen door de omliggende heuvels.

1. Wandel de MüllerthalTrail

De regio Mullerthal – Luxemburgs Klein Zwitserland rond Echternach is een paradijs voor geoefende en minder ervaren wandelaars! De regio kreeg onlangs het label “Natuurpark”. Met 112 km aan wandelpaden van topkwaliteit laat het Mullerthalwandelpad je unieke rotsformaties, prachtig meren en dorpjes ontdekken.

Vanaf Echternach kun je route 1 van de Mullerthal trail wandelen. Een wandeling langs in de heuvels, door bossen, langs rotsen en door de heide.

Ook leuk om te lezen: tips voor je wandeling over de Mullerthal trail

2. Struin door de binnenstad van Echternach

Op het marktplein van Echternach heb je allerlei restaurants en terrasjes. Toen wij in Echternach waren was er een middeleeuwse markt met eten en mensen verkleed in de oude tijd. En dat is niet zo gek, want de oude patriciërshuizen, de nauwe straatjes en de stadswallen geven de stad nog steeds dat middeleeuws karakter.

In Echternach op het marktplein vind je het oude stadhuis dat dateert uit de 15e eeuw.

3. Ga kanoën op de rivier de Sûre

Doordat het gebied van Echternach door rotsen, watervallen en bossen wordt omringd, wordt het gebied ook wel Klein-Zwitserland genoemd. De rivier de Sûre (of Sauer) scheidt Luxemburg van Duitsland en stroomt door het centrum van Echternach. Echternach is daarom de ideale basis voor watersport zoals kanoen of bijvoorbeeld om te vissen.

Huur je kano bij camping Durivage.

4. De stadsmuur van Echternach

De stadsmuur van Echternach is meer dan 1000 jaar oud en daarom het bekijken zeker waard. Er is nog steeds een gerestaureerde muur aanwezig, maar in de jaren zijn er wel versterkingen op de muur aangebracht. De muur was ooit 2 kilometer lang en had 20 torens en 4 stadspoorten.

5. Bezoek de abdij en het museum

De voormalige abdij is het kroonjuweel van Echternach. Het is zeer goed onderhouden en het is een van de belangrijkste pelgrims-oorden van Luxemburg. De abdij heeft alles wat een middeleeuwse abdij nodig heeft: een indrukwekkende basiliek, het heiligdom van Sint Willibrord – de enige heilige die ligt begraven op Luxemburgs grondgebied- , een pittoreske patio en zelfs een scriptorium.

In de middeleeuwen werd het scriptorium van Echternach beschouwd als een van de belangrijkste in Europa! Je vindt in het museum prachtige manuscripten !

Tips voor Echternach

Slapen in Echternach

Kamperen – Camping Durivage ligt in Wallendorf-Pont aan de rivier. De camping heeft plaatsen met afbakening, zonder schaduw en met enige schaduw. Voor de sportieve vakantieganger heeft de camping verschillende fietsroutes en kun je kano’s huren. Er is een fitnessruimte. Voor wie na een drukke dag wil ontspannen is er een sauna. Er is ook een mogelijkheid om een trekkershut te huren.

Hotels – Wij sliepen in Le Pavilion, op 1 minuut lopen van de markt. Dit is een schattig hotel met ietwat gedateerde, maar prima kamers. Het hotel ligt dicht bij de beroemde culturele bezienswaardigheden, zoals de basiliek, de ‘Denzelt’ en de abdij – en niet ver van het meer en het park. Helaas heb ik geen eigen foto’s van het hotel, dus hieronder een foto van het Le Pavilion hotel. Lijkt je dit hotel een fijne verblijfplaats? Bekijk dan direct de kamerprijzen.

Hotel in Echternach
Le Pavilion Echternach

Je auto parkeren

Omdat het centrum van Echternach autovrij is kun je je auto het beste in de buurt parkeren, bijvoorbeeld bij de promenade langs de rivier of iets buiten het centrum (achter de basiliek ) gratis parkeren .