Britse ultraloper legt duizenden kilometers af van Zuid-Afrika naar Tunesië

Tegen alle verwachtingen in, en na een jaar vol ontberingen, waaronder ontvoeringen, diefstallen en voedselvergiftigingen, voltooide de Britse avonturier Russ Cook (27) gisteren zijn epische hardlooptocht van Zuid-Afrika naar Tunesië.

15 landen, 15.000 kilometer

Cook begon bijna één jaar geleden, op 22 april 2023 aan zijn doel om in 8 maanden de gehele lengte van Afrika hardlopend af te leggen, als eerste persoon. Op een continent met een van de moeilijkste grensovergangen in de wereld. Cook liep eerder al van Azië (Istanbul) naar Londen en Afrika was voor hem de volgende stap.

De tocht door die Cook gisteren afrondde ging dwars door Zuid-Afrika, Namibië, Angola, Congo, Kameroen, Nigeria, Benin, Togo, Ghana, Ivoorkust, Guinee, Senegal, Mauritanië, Algerije en Tunesië. Hij doorkruiste 15 landen en liep in totaal ruim 15.000 kilometer, zonder veel rust.

Cook’s hardloop carriere

Slechts vijf jaar terug, in een periode waarin Cook worstelde met zijn zelfbeeld en onzekerheid over zijn uiterlijk, vond hij zijn roeping in de wereld van ultralopen. Hiervoor verdiende Cook de kost als zelfstandig schoonmaker. Hardlopen transformeerde niet alleen zijn fysieke gesteldheid, maar gaf hem ook een diepgaand levensdoel en richting.

Zijn eerste uitdaging was het lopen van 71 marathons in 66 dagen. Daarmee werd hij de eerste persoon die van Azië naar Londen is gelopen. En dat terwijl Cook nog maar één jaar recreatief aan het lopen was. 

Tegenslagen

Dat zijn tocht door Afrika niet zonder tegenslagen gaat is vast geen verrassing. Het lichaam van Cook leek het meerdere keren op te geven en hij overleefde, zoals hij zelf in zijn laatste Youtube video zegt: “Robbed at gunpoint, brutal crash and near death in the jungle”. 

In Angola werden Cook en zijn team beroofd van camera’s, telefoon, geld en paspoorten. Hierom werden zij de rest van de tocht beschermd door de politie. 

In Congo werd de ultraloper gekidnapt door met machetes gewapende mannen, net toen zijn team een andere route nam. Cook had geen geld, eten of water op zak en vreesde voor zijn leven. Een Franstalige chief wist hem uiteindelijk te redden door contact te leggen met de twee vrienden die Cook vergezelden tijdens zijn reis. 

De ultraloper moest verder op zijn route ook nog naar het ziekenhuis wegens ernstige rugproblemen. Hij liep verder meerdere blessures en voedselvergiftiging op en verzwakte door griep. Bij zijn begeleiders ging het ook niet altijd koek en ei: een kapot busje, moeilijke wegen en malaria.. 

Tot slot kreeg Cook eind januari geen geldig visum voor Algerije. Dankzij een grote campagne op sociale media, en steun van een aantal Britse politici, kregen Cook en zijn team toch visa toegewezen via de Algerijnse ambassade in het Verenigd Koninkrijk.

In de Sahara kreeg de ultraloper te maken met verschillende zandstormen en moest Cook door de woestijnhitte in de Sahara. In 50 graden Celsius overdag hardlopen is niet te doen en daarom besloot Cook dat pas in de avond te doen en ’s nachts verder richting het noorden te lopen.

Cook is een positieve man, zie je ook wel op zijn Instagram en Youtube Kanaal. Hij toonde daarnaast de schoonheid van de Afrikaanse bergen, regenwouden, woestijnen en jungles. En Cook ging regelmatig in gesprek met mensen die hij tegenkwam. Sommigen liepen een klein deel met hem mee.

Op zijn avontuurlijke reis door Afrika wordt avonturier Cook vergezeld door twee trouwe vrienden. Ze reizen samen in een busje, terwijl ze Cooks onvergetelijke momenten vastleggen voor de wereld via sociale media.

Na een lange (lijdens)weg kwam Cook dan eindelijk zondag 7 april aan in Tunesië, in het noorden van Afrika.

500.000 voor het goed doel

Russ startte een inzamelingsactie voor twee goede doelen: Sandblast (projecten in de Saharawi-vluchtelingenkampen) en The Running Charity (dakloze of probleemjongeren helpen met o.a. sport). 

Check hieronder de laatste video van Russ Cook:

I RAN across 15 African Countries… this is the last one

Bronnen: NOS, Nieuwsblad en YouTubekanaal Russ Cook.

Dit vind je misschien ook leuk

Vuurtoren op Nieuw-Zeeland
Nieuw-Zeeland

30x De tofste dingen te doen in Nieuw-Zeeland

Boulderaar loopt met matje langs de boulders
KlimmenNederland

Het verschil tussen boulderen en klimmen? Wij leggen het uit

Auto bij Lone Pines
RoadtripVerenigde Staten

Reizen door Amerika? Zoveel kost een roadtrip door Amerika

Winterjas review
Outdoor LifestyleReistips

Yes please! Duurzame en stoere Fjällräven Greenland Winter jacket

uitzicht angels landing
Wandelen

Beginnerstips voor hikers

KamperenZwitserland

Review: camping Jungfrau in Lauterbrunnen, kamperen ‘onder de waterval’