Bewandel de Müllerthalltrail: routes en tips

De Müllerthal Trail is een pad van 112 kilometer door Luxemburg. De trail bestaat uit drie kleinere routes door het Luxemburgs Klein-Zwitserland gebied. In totaal zijn er drie grote lussen die Müllerthal Trail vormen. De lussen zijn drie verschillende routes die met elkaar verbonden zijn. Welke trail je neemt hangt af van je interesse en hoe fit je bent.

De Müllerthal Trail: welke route neem je?

Mullerthal trail route 1 (38km)

Route 1 van de Mullterthal trail is de gemakkelijkste route van zo’n 38 km lang langs rotsen, door bos en weiden.

Een mooi begin van route 1 is vanuit het schattige dorpje Echternach. Je loopt eerst een heel stuk de bossen in langs rotsen en meertjes. In Steinhem verandert het landschap in open weide en heb je mooi uitzicht over het dal. Daarna loopt de route door naar het dorpje Rosport door de bossen. Hierna loop je door bos en open weide.

Tijdens deze wandeling kwamen we kleine watervallen tegen en het was er vrij rustig (nou hielp het weer ook niet echt). Onderweg loop je langs verschillende dorpen waar je kunt rusten met stops zoals de bedevaartkapel Girsterklaus.

Maar vergeet zeker niet te overnachten in Echternach, wat een schattig dorpje.

⤖ Overigens vond ik online geen goeie Mullerthal trail kaart. Gelukkig zijn er fysieke kaarten te koop zoals bij De Zwerver. Bij het toeristenbureau zijn ook kaarten met wandelroutes te verkrijgen.

Mullerthal trail route 2

Ook Route 2 van de Mullerthal Trail kun je in Echternach starten. Na een korte klim heb je mooi uitzicht over de stad Echternach en de Willibrord basiliek. Vervolg de trail door bossen en langs rotsen en meertjes. Via de Aesbach beek loopt de route langs Perekop tot aan Hohllay en dan kom je uit bij het amfitheater. Vervolgens loopt de Mullerthal Trail door het dorp Berdorf en het idyllische gebied Schnellert.

Vind je de hele route te zwaar? Dan kun je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld in het dorpje Berdorf de bus naar Echternach te pakken. In Berdorf kun je trouwens ook heel goed boulderen als je gek bent op klimmen.

Uiteindelijk kom je uit bij het dorp Mullerthal. Loop door langs de Zwarte Ernz naar de waterval Schiessentümpel met een houten brug (bekend beeld van de Mullerthal regio).

De route vervolgt naar het oosten met prachtige rotsen en weer door bos- en rotslandschap met als hoogtepunt de rotsspleten Kohlscheuer. Rondom Consdorf vind je langs de trail weer prachtig landschap met bos, rotsen en meer. Uiteindelijk stopt de loop in Echternach.

Mullerthal trail route 3

Route 3 loopt langs dalen van de beek de Zwarte Ernz en ook tijdens deze route loop je langs steile rotswanden. Na Haupeschbach loop je naar het Kasteel van Beaufort en vervolgens langs een open landschap met prachtig bos.

In het dorp Larochette loop je langs de Burchtruïne, dat hoog boven het dorp uitsteekt. Langs de Witte Ernz loopt de Mullerthal Trail verder naar het zuiden naar Blumenthal. Je loopt hier een heel stuk over het plateau en hebt prachtig uitzicht tot je bij de waterval Schiessentümpel uit komt.

Het middeleeuws dorpje Echternach is de ideale uitvalsbasis voor de Mullerthal Trail. Lees meer over Echternach.