Lone Drifters tipt: films en docu’s voor avonturiers

Geen zin om naar buiten te gaan maar we geïnspireerd worden voor je volgende avontuur? Soms is er niets beters dan gezellig op de bank te zitten met een warme kop thee en avontuurlijke documentaires te kijken. Perfect om je te laten meeslepen door verhalen van ontdekkingsreizen en avonturen, allemaal vanuit je eigen huis.Wij delen een paar leuke, toffe, spannende films en documentaires die je vanuit je luie stoel kunt bekijken!

P.s. een leuk festival met korte documentaireis is het Ocean Film Tour Festival. Deze tour is al jaren hét filmevenement van buitensportend Europa. Je vindt het festival op verschillende locaties in Nederland en op het programma staan tal van korte avonturenfilms met internationale topproducties variërend van documentaires tot spectaculaire actiefilms van adventure sporten.

The Meaningless Pursuit of Snow

De nieuwe film van Patagonia, “The Meaningless Pursuit of Snow”, volgt vijf mensen die hun leven wijden aan het beoefenen van backcountry skiën en snowboarden. De documentaire laat zien hoe deze mensen, ondanks de uitdagingen, een diepe verbondenheid met de natuur en elkaar ervaren.

De film laat zien dat backcountry skiën en snowboarden meer is dan alleen een sport. Het is een manier om de natuur te ervaren, een gemeenschap te vinden en een doel te vinden in het leven.

De film is gratis te bekijken op de website van Patagonia.

Patagonia: The Meaningless Pursuit of Snow Trailer

The Barkley Marathons 2023

Met meer dan 100 mijl aan wild terrein en een hoogteverschil dat twee keer zo groot is als het beklimmen en afdalen van de Mount Everest vanaf zeeniveau, is het een race waarbij van hardlopers wordt verwacht dat ze falen. In 38 jaar hebben slechts 15 hardlopers de Barkley Marathons voltooid, maar dat weerhoudt honderden atleten er niet van om elk jaar een aanvraag voor deelname in te dienen. Deze docu volgt Joe McConaughy documenteerde tijdens zijn eerste poging bij een van de meest uitdagende races ter wereld. Verder komen de atleten Aurélien Sanchez, John Kelly, Karel Sabbe (de Belg die ook de Pacific Crest dit jaar rende), Damian Hall, Jared Campbell en Jasmin Paris in beeld.

De film is gratis te bekijken hieronder op Youtube

The 2023 Barkley Marathons Documentary

Free Solo

Free Solo won een Oscar voor beste documentaire en dat is terecht. Deze spannende documentaire gaat namelijk over de onmogelijke klim van El Capitan (daar issie weer) zonder touw. Het is een van de grootste individuele menselijke prestaties aller tijden. En ook al weet je dat de klim gelukt is (spoiler: hij leeft nog), je zit toch met op de rand van je stoel.

Het enorme aantal kansen dat Honnold tijdens zijn beklimming kan doodgaan maakt deze film rete spannend. De solo- en touwloze klim van Alex Honnold van de 3.000 voet verticale wand van El Capitan in Yosemite moet je gezien hebben!

Te kijken op National Geographic (Disney+)

Free Solo – Trailer | National Geographic

Bekijk deze film op Disney Plus.

14 Peaks: Nothing Is Impossible

Net als Free Solo is dit een andere klimdocumentaire die zijn weg heeft gevonden naar een breder publiek: 14 Peaks Nothing is Impossible. Het volgt de Nepalese klimmer, Nims Purja, de ‘Usain Bolt van de 8.000 meter hoge bergen’, terwijl hij probeert de snelste persoon te worden die alle 14 hoogste bergen ter wereld beklimt. Het record om te verbreken? 7 jaar. Zijn doel? 7 maanden.

Naast het volgen van deze ongelofelijke zoektocht werpt de film ook een licht op de slechte behandeling van Sherpa-klimmers in Nepal in de recente geschiedenis van bergbeklimmen. Waarom, vraagt Nims zich af, verzuimen westerse bergbeklimmers vaak zelfs hun Nepalese medeklimmers de waardigheid te geven om bij naam genoemd te worden in post-expeditieverslagen?

Te kijken op Netflix

Broad Peak

Broad Peak is gebaseerd op het buitengewone leven van de Poolse bergbeklimmer en gids, Maciej Berbeka. Nadat hij dacht dat hij in 1988 de eerste winterbeklimming van Broad Peak (8047m) had volbracht, ontdekte Maciej later dat hij 17 meter lager was dan de echte top. 25 jaar later keert hij terug om af te maken wat hij was begonnen.

Met verbluffende cinematografie en een meeslepend geluidservaring weet de film de aandacht vast te houden.

Te kijken op Netflix

Happiness for beginners

In “Happiness for Beginners,” gaat Helen, die onlangs gescheiden is en een frisse start wil maken, op een uitdagende trektocht door de Amerikaanse wildernis. Haar plannen nemen een onverwachte wending wanneer ze vastzit met de beste vriend van haar broer, waarmee ze onlangs ruzie heeft gehad. Het is niet de beste film, maar wel een vermakelijke zo op een zaterdagavond als je een beetje aan het zappen bent op Netflix. Het verhaal is redelijk voorspelbaar, maar leuk tijdverdrijf, vooral vanwege de natuur waarin het afspeelt.

Te kijken op Netflix

Deze films vervelen nooit

Wild

Na de dood van haar moeder liep Cheryl Strayed 1800 kilometer van De Pacific Crest Trail, een route dwars van Mexico tot Canada. De film Wild is gebaseerd op Cheryl’s best verkochte memoires, Wild: A Journey from Lost to Found. De film neemt je mee langs deze wandelroutemaar geeft ook een aantal levenslessen mee. Verder zitten er een paar spannende stukken in en wilden wij gelijk backpacken door Amerika na het zien van deze film <3. Niet alleen voor vrouwen.

Bekijk deze film op Disney Plus.

127 hours

In 127 Hours wordt het verhaal vertelt van klimmer Aron Ralston die alleen in een kloof in Utah gevangen zat. Een losgeraakte kei viel op zijn rechterarm en sloot hem op tegen een rots. 6 dagen lang hield Aron zichzelf in leven in de wildernis van Bluejohn Canyon met slechts één liter water, twee burrito’s en een paar stukjes chocolade. De openbaring kwam toen de 27-jarige klimmer zich realiseerde hoe hij zijn eigen leven kon redden. Een spannende film dat je twee keer laat nadenken of je wel genoeg eten en drinken bij je hebt als je (alleen) gaat hiken.

Bekijk deze film op Disney Plus of Pathe Thuis.

Everest

Het waargebeurde verhaal Everest volgt een poging naar de top van de Mount Everest in 1996. Rob is de slimme en verantwoordelijke professional die zijn team (van betalende klanten/klimmers) naar de top van de Mount Everest leidt, terwijl hij hen de gevaren laat inzien van de klim van zoiets onnatuurlijks. Natuurlijk gaat er van alles fout.

Bekijk deze film op Pathe Thuis.

Tracks

Tracks gaat over een jonge vrouw, Robyn Davidson, die ter voet, in het gezelschap van kamelen, van Alice Springs naar de Indische Oceaan wilt lopen. Dwars door de Australische woestijn. Een solo-reis van bijna 2000 mijl. Een reis die absoluut niet gemakkelijk is.

Eerst moet ze kamelen leren trainen. Aan de rand van het Australische binnenland communiceert ze met verschillende vijandige personages en dieren. Ook beseft Robyn dat ze financiering nodig heeft. En dat krijgt ze in de vorm van een artikel in het tijdschrift “National Geographic”. Het tijdschrift wil echter wel dat een fotograaf haar regelmatig bezoekt om foto’s te maken.

Bekijk deze film op Pathe Thuis.

Into the Wild

In dit waargebeurde drama besluit de twintiger Chris McCandless om in de wilde natuur van Alaska te gaan leven. Na bijzondere ontmoetingen en liften belandt McCandless op de Stampede Trail in Alaska. Na heel wat uren wandelen komt hij aan in een achtergelaten mijnwerkersbus, waar hij meer dan 100 dagen verblijft en overleeft op een beetje rijst, planten en klein wild. Zonder bezittingen, weg van de moderne wereld. Overleeft Chris het in deze bus?

Bekijk deze film op Pathe Thuis.

Climbing Connections; What Hands do

Patagonia maakt regelmatig films over onderwerpen die hen aan het hart gaan. Denk aan onderwerpen als Afghaanse vrouwen die hun passie vonden in het klimmen. Of The High Life, waarin Sarah Cartier, de huttenwachter van acht jaar, samen met haar twee kinderen het bergleven en al zijn geschiedenis in de bergen bij Chamonix in Frankrijk omarmt. Deze week lanceert Patagonia de film What The Hands Do, die ook over de klimsport gaat.  

“What the Hands Do” volgt het leven van Mariana Mendoza en Miguel Casar, twee klimmers die zich richten op uitdagende boulders met trots en passie. Ze benaderen de sport met toewijding, maar geloven ook dat klimmen niet het enige belangrijke aspect van het leven is. 

Als voorvechters van sociale rechtvaardigheid stellen ze zichzelf vragen: Hoe kunnen we klimmen gebruiken om vreugde en verbondenheid in onze gemeenschappen te bevorderen? Kan klimmen kansen bieden voor persoonlijke groei? En hoe kunnen we klimmen inzetten om de wereld vorm te geven volgens onze idealen? “Door samen te werken, elkaar te ondersteunen en voor elkaar te zorgen, kunnen we met klimmen de mogelijkheden voor een betere wereld herdefiniëren”, zegt Mariana.

De volledige film, geregisseerd door Bing Liu, is nu te zien op eu.patagonia.com. De films van Patagonia duren meestal ongeveer 20 minuten.

What the Hands Do Trailer
Scroll naar boven