Fietsweekend in Nationaal Park Bosland: Op pad met de E-bike van het jaar

Een weekendje fietsen in België op nieuwste Gazelle, de ebike van het jaar? Begin deze maand waren we te gast in Roompot Eksel, gelegen in het hart van Hechtel-Eksel, België om te genieten van de omgeving op een Gazellefiets. En niet op zomaar één, maar de E-bike van het jaar: de Gazelle Eclipse. Met de gastvrijheid en faciliteiten van Roompot, de omgeving van Nationaal Park Bosland én de kwaliteit en het comfort van Gazelle fietsen hadden we een heerlijk fietsweekend in de bossen van België.

Roompot Eksel

Rond 16:00 uur betreden we ons tijdelijk bijzonder vormgegeven en duurzame thuis, waar alles – van comfortabele bedden tot zachte badhanddoeken – voor ons klaarstaat. Roompot Eksel blinkt uit met zijn faciliteiten: van in- en outdoor speeltuinen tot jeu de boules en padelbanen, en niet te vergeten een supermarkt en restaurant voor boodschapjes. En dat je hier goed kunt fietsen blijkt wel uit je eigen schuur naast je huisje, uiteraard met Gazelle fiets. 

Psst: normaal gesproken zit de nieuwste Gazelle Eclipse niet in je schuurtje. Deze mochten wij speciaal voor dit weekend voor onze lezers testen.

Park Eksel is gelegen nabij het grote avonturenbos ‘Bosland’. De wandelpaden beginnen direct voor de voordeur. Maar je geniet ook van de rust die dit grote bosgebied biedt. Het is de perfecte plek om te starten met een wandeling, te fietsen of mountainbiken. 

Zaterdagochtend begint een ontbijtservice aan ons huisje. Ik moet flink ontbijten want in de middag ga ik een lange fietstocht maken door het Nationaal Park Bosland. De geplande tocht van 50 kilometer leek aanvankelijk lang. Maar toen stapte ik op de Gazelle Eclipse T11. Met de krachtige Bosch Performance Line CX middenmotor en een capaciteit van 750 Wh garandeert de Eclipse T11 dat geen bestemming te ver is. Zelfs met de automatische stand, die zich aanpast aan mijn trapkracht, halen we gemakkelijk 50 kilometer. Ook fijn dat je de overgebleven kilometers die je met je batterij kunt halen, op de verschillende standjes kunt zien.

Onder begeleiding van Team Gazelle – die speciaal voor dit weekend overkwamen om ons de fietsen te laten testen – en fietsgidsen van Belgisch Limburg, verkennen we de hoogtepunten van het park tijdens onze rit. Een van de hoogtepunten is een stop bij In den Brand, de grootste zandbak van Vlaanderen! Dit duingebied dankt zijn naam aan het vroegere gebruik als brandhout locatie. Bij de ingang van In den Brand vind je een gezellige picknickplek. Ook een fijne plek om te wandelen dus!

Daarna maken we een bierstop bij Brouwerij De Logt, een lokale, ambachtelijke brouwerij die bekendstaat om haar streekbieren. Er is een gezellig terras waar je kunt genieten van hun eigen bieren of andere verfrissingen. Je fiets kun je gemakkelijk kwijt in de fietsrekken, de eigenaar heeft natuurlijk ingespeeld op het fietstoerisme 😉

De Gazelle Eclipse T11

Speciaal voor deze rit had ik het genoegen om te rijden op de Gazelle Eclipse T11, die de RAI Fiets Award 2024 heeft gewonnen als ‘E-bike van het Jaar’. De Eclipse valt op door zijn stoere design, dat zich onderscheidt van de typische e-bikes. De accu is mooi geïntegreerd, waardoor de fiets een gestroomlijnde uitstraling heeft. Het compacte, maar uitgebreide Kiox-display biedt niet alleen controle maar ook navigatie, waardoor elke rit moeiteloos en plezierig wordt.

Met de Gazelle Connect App weet je altijd waar je e-bike is en ontvang je een melding via de Gazelle Connect app als je e-bike onverwacht wordt verplaatst. Connect-fietsen van Gazelle hebben namelijk een ingebouwde GPS-module, waardoor je fiets altijd te traceren is. Dieven zullen wel twee keer nadenken voordat ze ermee weggaan. Als niet-eigenaar konden we onze fietsen niet verbinden met de app, omdat eenmaal verbonden, het lastig is om ze zomaar met een andere telefoon te koppelen. Zo is de fiets dus extra veilig.

Individuele fietstocht langs de highlights

Op zondagochtend genieten we volop van het park en kiezen we onze eigen route. Met het zonnige weer kunnen we maar liefst 35 kilometer fietsen. Vervolgens verkennen we het unieke ‘Fietsen door de Bomen’ in het grootste aaneengesloten bosgebied van Vlaanderen. Deze vlakke fietstocht biedt een prachtig uitzicht op de natuur, met afwisselend schaduwrijke bospaden en open heidevelden. Bij knooppunt 272 ontdekken we deze unieke fietsbeleving die ons naar de toppen van de bomen voert. Onderweg passeren we ook de Duitse Militaire Begraafplaats in Lommel, een serene en rustige plek om te bezoeken.

Na de fietstocht nemen we een kijkje bij de 18-e eeuwse korenmolen waar je een reis terug in de tijd maakt. Bewonder dit prachtige stukje erfgoed en leer meer over de traditionele manier van graan malen. We genieten van een lunch bij Brasserie De Meule aan de overkant van de molen. In deze brasserie bieden ze een gevarieerde en steeds veranderende menukaart aan. Hier kun je genieten van brunch, lunch of diner, met zowel 3-gangen menu’s als à la carte opties. De menukaart is geïnspireerd op het seizoen en biedt heerlijke gerechten, waarbij de voorkeur wordt gegeven aan ingrediënten uit de regio. We hebben hier heerlijk gegeten. 

Tip: Sluit je lunch af en duik in de wereld van jenever bij Distilleerderij De Korhaan, op 5-10 minuten fietsafstand van Roompot Eksel. Ontdek het ambachtelijke proces en proef de unieke smaken van deze traditionele drank.

Kaart van de fietsroute

Wil je tijdens jouw weekend een rondje fietsen, dan kun je onze fietsroute hieronder terugvinden!