5 maanden op wereldreis: roadtrip door het Noordereiland van Nieuw-Zeeland

Na 10 weken Nieuw-Zeeland zijn we aan het einde van de roadtrip gekomen. Wat een ervaring! Ik ga Nieuw-Zeeland en de camper van ontzettend missen, maar vooral de ervaring van het kamperen.

Nu we straks weer in de bewoonde wereld zijn beloof ik meer updates, wat dachten jullie van een foto-update? Ik verwachtte de afgelopen weken in Nieuw-Zeeland ook veel minder te posten en meer te reizen. En dat is aardig gelukt.

Maar goed, wat hebben we de laatste maand gedaan en gezien in Nieuw-Zeeland? Hoe is onze wereldreis tot nu toe?

Allereerst: waar hingen we uit?

6 oktober tikten we de 4 maanden op reis aan. En met 6 november op de kalender betekent dat bijna op de helft van onze wereldreis! Say whut? Yes, time flies when you’re having fun.

De ferry van zuid naar noord

Die 6e van oktober namen we de ferry naar het Noordereiland; een duur grapje maar gelukkig was er een 25% kortingsactie van de Bluebridge Cook Strait Ferry, één van de bedrijven die de oversteek van het ene naar het andere eiland aanbiedt. Wat het ons nu koste? €139,77 voor 2 personen en een kleine camper van.

Smartphone zombies

Mijn vriend en ik lazen dat je goedkoper uit bent met de ferry als je overdag vaart, maar dat je overdag mooi uitzicht hebt over de fjorden. En dat is zo waar. Ik verbaas me erover hoe weinig mensen buiten stonden te kijken en hoeveel  smartphone-zombies op ons plekje naast een stekker aasden. We hadden onze kont nog niet van de bank af om naar buiten te gaan en een kerel rende bijna met smartphone en al richting het stopcontact naast ons tafeltje om die de hele rit niet meer te verlaten.

Als we buiten op de boot staan vliegt mijn haar alle kanten op en waait mijn muts zo nu en dan af. Maar wauw de groene bergen steken zo mooi uit het  transparant blauw groene water. Als we op het dek foto’s maken worden we bijna in het water gelanceerd. Eenmaal de fjorden uit en de zee op, wordt het wat ruiger en lopen we weer naar binnen. Gelukkig had ik mijn anti misselijkheidsbandjes mee, die mij op vele momentjes in de auto en op de boot hebben gered.

Hieronder op de wereldkaart vind je de route op Noord. We hebben natuurlijk de bekendere plekken bezocht en zijn een beetje van de logische route afgeweken. Op het eind van de trip wouden we nog naar het Mount Taranaki maar omdat de weersvoorspellingen niet goed waren en het nog best een eind rijden was vanaf Lake Taupo, zijn we terug gegaan naar Rotorua omdat het ons daar toen goed beviel.

Het Noordereiland; de mindere van de twee eilanden?

Als je iemand vraagt welk eiland van Nieuw-Zeeland mooier is, dan zeggen de meesten “het Noordereiland”. Maar ik las ook dat veel mensen het zonde vonden dat ze minder tijd hadden uitgetrokken voor het Noordereiland. Ik denk dat het een kwestie van smaak is.

Het Noordereiland is niet minder mooi, maar anders mooi. Het is er drukker want er wonen meer mensen, er zijn meer mensen van de Maori afkomst en de natuur is misschien iets minder spectaculair als je het eiland vergelijkt met de vele besneeuwde bergen die je op vrijwel elke highway op je af ziet komen.

Maar noord Nieuw-Zeeland is prachtig, niet voor niets zijn ook hier vele scenes van de Lord of the Rings gefilmd. Rivendell, Mount Doom en Hobbiton zijn de meeste bezochte plekken van de film op het Noordereiland. Het heuvelachtige landschap, het azuurblauw water, ruige kliffen en coves, de surfstranden, het regenwoud en vulkanische omgevingen. Het is er echt wel mooi.

Het reizen in de campervan

We reizen nog steeds in de camper van die gewoon mee ging op de ferry. Het bevalt nog steeds goed en stiekem gaan we het busje missen straks, ook al verlangen we naar een lekker bed dat je niet elke ochtend hoeft om te bouwen naar een bank en tafel en een beetje ruimte. Ik stoot namelijk gemiddeld 2 keer per dag mijn hoofd. Ik heb er bijna letterlijk een hard hoofd in ;-).

Freedom campen

We slapen met name op ‘gratis’ plekken. Ze noemen dat hier ook wel freedom campen. We gebruiken drie apps (CampingNZCamperMate en Travellers Autobarn, laatste gebruikt dezelfde database als CamperMate) waar we alle campings in Nieuw-Zeeland kunnen vinden. Onze route bepalen we een beetje aan de hand van de locaties van de gratis campings. Meestal is er in de stad of op een touristische plek wel een freedom campspot te vinden.

freedom kamperen Nieuw- Zeeland
Freedom campspot Lake Taupo

Self contained kamperen

Omdat onze camper een self contained camper is, mogen we op meer plekken kamperen dan de not self contained campers. Je bent self contained als je een stickertje met self contained op je campervan hebt. Die kun je krijgen als je een wc hebt.

Wij hebben geen echte wc, maar een porta pottie (een soort wc) onder de bank in de bus. Maar die gebruiken we niet. Voor zover ik weet gebruiken de meeste kampeerder hun porta pottie niet.

Maar zie je jezelf al op de porta pottie zitten terwijl je partner aan tafel zit?

We zorgen er daarom voor dat we ergens kamperen waar ook een wc in de buurt zit, want wildplassen doen we niet (en zou niemand moeten doen). Soms hebben we pech en is de wc om half 9 in de avond gesloten. Dat betekent weinig drinken in de avond. En woms is de wc 350 meter lopen. Dat kan best vervelend zijn als je midden in de nacht naar de wc moet! Een enkele keer schrok ik me kapot van een schaduw van een beest zo groot als een wasbeer achter de boom in een donker bos. Een beest dat we behalve in het museum nog niet in het echt overdag hebben gezien (behalve doodgereden op de weg, niet door ons).

En wat nu?

Woensdag vliegen we naar Sydney. Daar brengen we een week door en dan gaan we door naar Indonesië. Tips voor Indonesië zijn very welkom.