Een kijk je in onze cameratas: hiermee schieten wij onze foto’s

Ga jij binnenkort op reis, backpacken of ben je gewoon benieuwd waarmee wij onze foto’s schieten? Op deze pagina nemen we een kijkje in onze cameratas.

Camera’s

Hoofdcamera: Sony a7iV

Sinds kort zijn we in het bezit van de Sony a7IV. Deze camera is een professionele all-round camera waarmee je goede foto’s en video’s kunt maken. Omdat we deze camera op het moment van schrijven nog niet uitgebreid getest hebben, hebben we nog geen beeldmateriaal om te delen.

→ Bekijk deze camera op Coolblue

Spiegelreflex: Nikon D610

De Nikon D610. Mijn hoofdcamera. Ik geloof dat ik deze al zo’n 5 jaar in bezit heb en nog steeds ben ik er blij mee. Tot nu toe is de Nikon D610 mijn beste camera voor reisfotografie. Ik schiet er mooie, scherpe foto’s mee, maar het is niet de beste camera om mee te backpacken: spiegelreflexcamera’s zijn zwaar. En toch ging deze mee op wereldreis. Sterker nog: deze kocht ik speciaal voor onze wereldreis.

Maar omdat ik de kwaliteit ten opzichte van onze andere camera, de Sony A6000, veel beter vind en ik gewend ben aan de knoppen, weiger ik vooralsnog over te stappen op een lichtere reiscamera. Want ja, deze camera is met lens een stuk zwaarder. De Nikon D610 kocht ik vanwege de goede reviews. Inmiddels is het model wat verouderd, maar ben ik nog niet toe aan nieuwe camera.

De Nikon D610 is ideaal als overstapcamera van DX naar FX (sensor) en semi-pro camera. Je moet wel wat meer kunnen dan automatisch schieten, anders haal je er niet uit wat je eruit wilt halen. Maar dan heb je zeker een goede camera voor een kleine prijs. De Nikon D610 is bijna nergens meer nieuw verkrijgbaar, maar je kunt deze camera wel op Marktplaats vinden!

Inmiddels is de Nikon D750 uit, een waardige opvolger van de Nikon D610, in een iets hogere prijsklasse, maar een perfecte beginners full frame camera met uitklapscherm.

Systeemcamera Sony A6000

Ik denk dat de Sony A6000 op het moment wel de beste budget systeemcamera voor op reis is. De A6000 is een betaalbare systeemcamera en had goede cijfers op Tweakers, de website waar wij altijd checken hoe goed een camera het bij anderen doet. Wij hadden onze Sony A6000 en Nikon D610 mee op wereldreis en deze camera vinden wij ideaal om mee te nemen tijdens het backpacken omdat de prijs/kwaliteit erg goed. Daarnaast is de camera niet zwaar en kun je de lenzen ook verwisselen. Zo nemen we graag sportfoto’s met een wide angle lens. Deze camera nemen we mee als we niet te veel bagage mee willen hebben.

→ Bekijk onze review van de Sony A6000
→ Bekijk de Sony A6000 op Cool Blue

Systeemcamera Nikon Z6

We hebben ook een tijd met de Nikon Z6 gefotografeerd: de systeemcamera van Nikon, bedoeld voor fotografen die willen upgraden van crop-sensorcamera’s of full-frame DSLR’s. De Z6 is een van de twee full-frame spiegelloze camera’s van Nikon. De camera lijkt erg op z’n broertje, de Z7, maar is voor een heel ander publiek bestemd. De Z7 is namelijk meer bedoeld om te concurreren met camera’s zoals de Sony a7R III en de Nikon D850.

→ Bekijk Nikon Z6 op Cool Blue

Drone

Dji Mini 3 Pro

De DJI Mini 3 Pro is een indrukwekkend kleine drone en onze nieuwste aanwinst. De drone weegt net als zijn voorgangers, de Mini en Mini 2, minder dan 249 gram. Deze drone is goedgekeurd door de regelgeving, en volgens DJI de veiligste drone in zijn soort. Hij heeft een 1/1.3-inch sensor en allerlei mooie functies.

Het belangrijkste verschil tussen de Mini 3 en de Mini 3 Pro is dat de Pro-versie uitgebreidere foto- en cameramogelijkheden heeft, die beperkender zijn bij de gewone Mini 3-versie.

Bekijk hieronder een video die met onze Dji Mini 3 Pro is gemaakt.

SAVE this spot👉 Fietsen door de bomen kan in Belgisch Limburg🌳🚲.

Een Mavic Mini drone raad ik zeker aan voor beginnende drone vliegers. Deze drone is superlicht en dat betekent ook dat je geen dronecertificaat hoeft te behalen. Alhoewel ik een certificaat wel aanraad, al is het alleen maar om te leren vliegen met zo’n dure aankoop.

Je mag alleen met een drone vliegen zonder vliegbewijs als deze lichter is dat 250 gram. En dat zijn de Mavic Mini drones van Dji!

Bekijk DJI Mini 3 Pro op Cameranu.nl

Telefoons

Huwawei P20

Als je dacht dat mijn camera mooie foto’s maakt, dan moet je de cameravan de Huawei P20 zien. Deze staat ook in meerdere top 5 lijstjes van smartphones met de beste camera. Helaas is deze smartphone behoorlijk prijzig.

Lenzen

50 mm portretlens

De 50 mm lens is een portretlens maar ik gebruik deze ook veel om te filmen en om mooie detailshots op reis te maken. Vooral als ik shallow depth wil (bokeh). Daarnaast is de 50 mm lens handig al er weinig licht is, gezien ik toch vaak donkere moody foto’s schiet. Hieronder zie je mijn video waarbij ik de 50 mm lens heb gebruikt (en bewerkt heb met Lightroom.

Eigenlijk wil ik deze lens altijd wel mee hebben omdat ik er gewoon mooiere foto’s mee maak en de lens relatief lichts is waardoor mijn camerabody niet te zwaar is. Het is by far mijn favoriete lens, Enig nadeel is dat als je landschappen of een gebouw wilt fotograferen, je verder weg moet staan of beter een andere lens kunt nemen. Deze lens is vooral geschikt voor details.

→ Bekijk details van deze lens op Coolblue

Nikon 24-70 mm

Daarnaast schieten we nog vaak met een kitlens van 24-70 mm (3,5 G). Dit type lens is een van de beste lenzen voor op reis omdat je er bijna elke situatie mee kan schieten. De lens is niet al te duur en perfect als instapper. Deze lens heeft echte een f-waarde van 3,5.

Zoek je een lagere f-waarde, dan kun je ook kijken naar de 24 -70 mm 2.8 lens. De 24-70 mm lens is ideaal om wat verder weg of dichtbij te schieten. Bovendien kun je ook prima video’s maken met deze lens. Zo filmen wij de meeste reisvideo’s met deze lens.

→ Bekijk op onze review waarom deze lens onmisbaar is op reis

Accessoires

Polarisatiefilter: Hoya PL-CIR SLIM

Polarisatiefilters zijn een onmisbaar hulpmiddel voor landschapsfotografen. Ze verhogen het contrast, de kleurintensiteit en kunnen reflecties oplossen.

Een polarisatiefilter werkt door het licht te polariseren. Dit betekent dat het licht in één richting wordt gefilterd. Dit heeft effect op je foto’s.

Met een polarisatiefilter verhoog je het contrast maar ook de intensiteit van de kleuren van je foto’s. Daarnaast gebruik ik een polarisatiefilter om reflecties in het water op te heffen. Ik hoef namelijk niet altijd de reflectie in het raam of water te hebben. Soms wil je de diepte van het water zien, bijvoorbeeld als er iets mooi onder water te zien is.

Ik gebruik sinds vorig jaar de Hoya filters omdat deze redelijk betaalbaar zijn als je net begint met een polarisatiefilter. Door aan de voorste ring te draaien bepaal je het gewenste effect. Let er wel op dat je de juiste filter voor je lens gebruikt! Het verschil in filter en zonder filter zie je hieronder.

Edit software

Adobe Lightroom (Classic) is een fotobewerkingsprogramma dat fotografen van alle niveaus gebruiken om foto’s te bewerken en te organiseren. Ook wij gebruiken het al jaren om foto’s te bewerken.